用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 問: 民生小學A2學生係由全級排名第幾開始計? ...
樓主: hkpapa852
go

問: 民生小學A2學生係由全級排名第幾開始計? [複製鏈接]

引用:其他學校有直接將呈分排名話俾家長知???

原帖由 2LittleMonkey 於 15-07-24 發表
其他學校有直接將呈分排名話俾家長知???
我地呈一之後老師有講。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

其實完成3次呈分試,學校已好清楚列出3次的全級次第, 反而成績表只用手寫班名次. 我女兒那一班老師話有多過20人是A1,那個聽人講話考14都考唔到的家長請不要以訛傳訛.我究識一個其中一次考17x, 都考返入民生,咁係唔係表示全校得1成係band3

引用:回覆+gracelam+的帖子 其實完成3次呈分試,

原帖由 ching_hk 於 15-12-23 發表
回覆 gracelam 的帖子

其實完成3次呈分試,學校已好清楚列出3次的全級次第, 反而成績表只用手寫班名次. 我 ...
見有post 講該位學生因為沒有報自行(民中), 之後派位又派唔番

回覆:問: 民生小學A2學生係由全級排名第幾開始計?

我不是住在九龍城區,若在民小排不到民中,咁是否會派其他九城區中學?或可選自己區的中學?

見到哩度有太多錯誤訊息,不得不講下 😅Total 呈3次試,老師先會比排名 (分左3次呈分成績)

民生會將學生分5 groups

A1 (全級頭99名)
A2 (99名後既 band 1 學生)
B1 (貼近 band1 既 band2學生 AND 幫學校攞好多獎既學生)
B2 (band 2學生)
C (band 3學生)

A1 必收,因學校有99個位屬直屬位
A2 都是 band 1 生,填表時填民生第1志願都大機會收返
B1 就要睇抽獎或學校仲有無位餘下收你

學校會用留班位或餘下既自行收生位來收 A2 或 B1 學生

B2 機會好微,除非學校有位
C 無乜可能收

註: 民生家長,小女已升民中。佢果屆140幾人係 A group, 2人 C group, 其餘 B group  (total 190 人)。

引用:見到哩度有太多錯誤訊息,不得不講下+€

原帖由 mumepen 於 16-08-17 發表
見到哩度有太多錯誤訊息,不得不講下 😅Total 呈3次試,老師先會比排名 (分左3次呈分成績)

民生會 ...
謝謝資料,我女兒九月民幼升民小小一!你女兒當年嗰140 band A 同學,有冇全部升民小呢?競爭好像很激烈!流失的又去咗邊d 中學呢?謝謝!

回覆 coha 的帖子

A group 幾乎收晒,B group 收唔返既都派得幾好,你都應該知九龍城校網既學校都唔差 :)派得唔好既都揾到扣門。
民生 B group 學生去左band 2學校,聽返阿女講都讀得幾叻,考全級頭幾既都有好多個。

引用:回覆+coha+的帖子 A+group+幾乎收晒,B+gr

原帖由 mumepen 於 16-08-18 發表
回覆 coha 的帖子

A group 幾乎收晒,B group 收唔返既都派得幾好,你都應該知九龍城校網既學校都唔差 :) ...
都係,九龍城d band 2 學校都唔錯,謝謝回覆!

回覆 coha 的帖子

如果屬B group 的男孩子有什麼好的學校介紹?

回覆 coha 的帖子

入唔返民中, 多數派咗去邊間中學? THX
‹ 上一主題|下一主題