用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 問: 民生小學A2學生係由全級排名第幾開始計? ...
go

問: 民生小學A2學生係由全級排名第幾開始計? [複製鏈接]

請問民小既小五小六家長, 全級排名第幾開始, 學生會被編為A2組?
   17    0    0    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:問: 民生小學A2學生係由全級排名第幾開始計

我都想知!樓主有民小offer?

tabomini 發表於 15-7-16 22:13
我都想知!樓主有民小offer?
我同民小全無關係,只係想統計一D嘢

你點解有興趣想知呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:tabomini+發表於+15-7-16+22:13+我都

原帖由 hkpapa852 於 15-07-17 發表
我同民小全無關係,只係想統計一D嘢

你點解有興趣想知呢?
因為有offer.本來沒有,所以想知!

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-07-17+發表

原帖由 tabomini 於 15-07-17 發表
因為有offer.本來沒有,所以想知!
問校方,職員說民小小六生有8成上民幼

引用:Quote:原帖由+tabomini+於+15-07-17+發表因

原帖由 tabomini 於 15-07-17 發表
問校方,職員說民小小六生有8成上民幼
打錯……八成上民中

tabomini 發表於 15-7-17 14:56
打錯……八成上民中
擺明敷衍妳

民小依家有成240人一級 (啱啱畢業呢屆都有190人), 直屬位只有99個, 邊可能有8成?

引用:Quote:tabomini+發表於+15-7-17+14:56+打錯

擺明敷衍妳

民小依家有成240人一級 (啱啱畢業呢屆都有190人), 直屬位只有99個, 邊可能有8成?
朋友就係A組都入唔番民中!

boba 級表於 15-7-18 02:01
朋友就係A組都入唔番民中!
吓!!!???

回覆:2boba 的帖子

朋友個仔都係A組入唔番民中!

引用:朋友個仔都係A組入唔番民中! +

原帖由 MM6 於 15-07-19 發表
朋友個仔都係A組入唔番民中!
即是A2已是Band 2?唔係啩?

回覆:kuromi5 的帖子

咁我唔清楚啦,佢只係同我呻咋!

kuromi5 發表於 15-7-19 17:12
即是A2已是Band 2?唔係啩?
根據今年暫時收集到既升中派位資料, 已有多位A2學生升唔番上民中 (未見有A1話升唔番中去). 好大機會A2已係B2學生.

當然"亦有可能"係民小既B1人數多到直屬位唔夠分.....

回覆:hkpapa852 的帖子

想請教若直屬位唔夠分給所有band 1 生,那餘下的band 1 生會在統一派位band 1組別派到非直屬位,如有剩餘,再派給band 2, 對嗎?

kuromi5 發表於 15-7-20 16:44
想請教若直屬位唔夠分給所有band 1 生,那餘下的band 1 生會在統一派位band 1組別派到非直屬位,如有剩餘, ...
直屬位如果唔夠分晒俾B1生, 咁B1生只可以同其它同區學校既B1生爭公開既非保留位(通常得幾個).

如果都分唔到, 就去睇下入唔入到第2/3.... 志願

請問什麼是A2?  Band 2A?

引用:Quote:tabomini+發表於+15-7-17+14:56+打錯

擺明敷衍妳

直屬位不是有85% 咩, 點解得99 個? 另外,又見好多直屬中學都比唔夠85% 直屬位比其直屬小學,點解? 睇極都唔明?  想請教!

回覆 IssacwuMa 的帖子

[size=13.3333330154419px]中學學位分配辦法: 屬中學經校方扣除重讀生及自行分配學位數目後,可為直屬小學最多保留餘額百分之八十五的學位。

[size=14.6666669845581px]自行分配學位一般30%, 所以[size=14.6666669845581px]直屬小學[size=14.6666669845581px]學位[size=14.6666669845581px] = (1-30%) x 85% = 59.5% only!!!

引用:請問什麼是A2?++Band+2A?

原帖由 jaycee_mami 於 15-07-20 發表
請問什麼是A2?  Band 2A?
睇番之前的post, 學校在三次呈分試之後, 將小六全級人數,校內分成5組: A1, A2, B1, B2, C.
A1學生原校直升機會係99% ; A2係75%, B1係50%, B2係25%.
可能有部份A2是band 1/band 2A 邊緣人,所以升唔返.

回覆:kuromi5 的帖子

咁即係全級考第幾先至係A1? 第幾先至係A2? 有無人知呢?!

‹ 上一主題|下一主題