用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學校樂器班 vs 自己搵導師學
go

學校樂器班 vs 自己搵導師學

阿女升小一,有少少鋼琴底。
但無打算正式學琴,想俾佢學樂團樂器,有多d同人合作的機會。

參加學校樂器班和樂團應平d, 又有演出機會。
但會否學習只for演出為主? 每年學的東西差唔多?

如果自己出去搵私人學,應有系統d, 但會欠合奏經驗。

應如何取捨?

引用:阿女升小一,有少少鋼琴底。但無打算正式學

簽名被屏蔽

原帖由 zanezane 於 15-07-16 發表
私人學樂器,再入樂團

等我問下學校詳情,謝謝。
我想阿女試大提琴,有無音樂中心推介?

回覆:zanezane 的帖子

我仔跟學校學,可轉單對單上課

學校學又根私人,用左雙重時間囉

不如等小朋友適應左小學生活先, 二年班學都唔遲, 唔係會好辛苦

學校學都唔差, 仲可以參加埋學校管弦樂/管樂團

簽名被屏蔽

原帖由 zanezane 於 15-07-16 發表
升小一啫,我覺得在學校學一年,睇下佢鐘唔鐘意先。好的話,再跟那老師私鐘。

回覆 786 的帖子

發酵左幾星期,我都係試下學校的樂團先,有同學一齊學,易入口d。
樂器要密密練,我都怕常要迫佢交功課咁。
睇下和同學一起學會否有趣味d, 令佢練得自發d

引用:Quote:原帖由+zanezane+於+15-07-16+發表阿

簽名被屏蔽

回覆 zanezane 的帖子

你應該是說group樂器班?囡囡只有鋼琴底,沒其他樂器底,應該唔會比入樂團班,樂團班多數要audition, 要d sight reading, 因為一上已經要同其他人夾

回覆 stinkyrabbit111 的帖子

學校有樂器班,係一 組組學的。當然叻先會有得參加樂團。

如果初學時有幾個程度差唔多的一齊,我覺得多個伴會有趣d.

醒目開學勳章 王國長老

我仔係跟學校學
因為大女吊兒郎當, 花左好多錢學琴, 到細仔決定改變策略, 跟學校睇下點先
學校樂團點揀人, 我估間間唔同, 老實講亦要睇下有無得揀, 我仔學校好簡單, 樂器班ok就推薦入初管/初弦, ok就上中級, 再ok就上高級, 每星期一堂樂器班, 一堂樂團 (亦有家長選擇自己出去玩樂團的), 唔會只上合奏訓練
有家長會先試學校樂器班, ok有興趣再搵老師學, 樂團照跟; 覺得夠勁, 再考慮出面參加更有份量的樂團

回覆 Charlotte_mom 的帖子

謝分享, 我都打算係由學校起步, 入唔入樂團, 遲d出唔出去私人學就睇資質了.
選了長期發展項目係中國舞, 所以其他就放輕d....
早前未定重點係音樂定跳舞, 就幾方面都度來度去.

for violin  , i am also looking for private tutor. i think private tutor is better

zanezane 發表於 15-8-16 23:07
回覆 786 的帖子

發酵左幾星期,我都係試下學校的樂團先,有同學一齊學,易入口d。
就我仔學校弦樂組來說,一般都要求學員有2或3級以上皇家級試程度。

回覆 musickwong 的帖子

而家等開學資料,在學校有的資源下由阿女去選,未必執著於某樂器了。因學樂器唔係重點發展項目,我當比佢多種體驗。

有音樂的朋友提我,喜歡音樂的人成世人唔會只掂一種樂器,最重要係肯摸唔同樂器,肯練習,學下同人合作。
我覺得都係嘅,好過學完8級就唔再掂

引用:+本帖最後由+zanezane+於+15-8-19+07:21+編

簽名被屏蔽