用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2000年出世的小朋友, 今年升中四了, 你們幾好嗎? ...
樓主: 萬榮太太
go

2000年出世的小朋友, 今年升中四了, 你們幾好嗎?

杰杰媽媽 發表於 15-8-12 17:21
講真,如果讀個個冇心讀書,補咩都冇用,要諗諗計先得
e個先係難難難題,要揾補習要夾。又要跟補習老師要求"心戰",提升進取心,好彩兩個補習老師同細囝都好夾。真好彩!
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

引用:今屆少人爭,+身邊好多朋友+19分都有大學收,

原帖由 isamlum 於 15-08-11 發表
今屆少人爭, 身邊好多朋友 19分都有大學收, 我地仔女係千禧B, 慘慘 !!  ...
今屆係97回歸B B,都好多競爭

越大越勞氣!

回覆:2000年出世的小朋友, 今年升中四了, 你們幾好嗎?

小兒也是無心向學,讀書、補習好似為左我咁。他讀 band 2尾直資中學, 學校讀書氣氛一般, 今年中三, 他考 100,全級 135人,所以可以順利升班。在暑假也有補習,逢星期一、三、五,每日2-3小時不等,7月份還可,間中一日半日唔去,但踏入8月份,時常話肚痛或頭痛唔去,即一個星期去1-2日左右;我為了他間中唔返學及補習改好辛苦,行唔安、坐唔落、瞓唔到,重覺得自己d情緒好唔穏定, 就黎開學啦!因有前科(唔返學) 到時唔知點面對呢 ~ 好灰

回覆:2000年出世的小朋友, 今年升中四了, 你們幾好嗎

最好搵人長期係屋企睇住佢,人釘人咁會好 d,唔係佢地會懶到死

引用:最好搵人長期係屋企睇住佢,人釘人咁會好+d

原帖由 杰杰媽媽 於 15-08-19 發表
最好搵人長期係屋企睇住佢,人釘人咁會好 d,唔係佢地會懶到死
都 15 歳囉,用人釘人有用嗎?我真的好攰了

黃巴士  唔可以話人釘人, 只是遠望.  大家各自各做工作.    總好過他自己一個在家無的放肆.   發表於 15-8-19 10:38

回覆:2000年出世的小朋友, 今年升中四了, 你們幾好嗎

冇計啦, d仔永遠長唔大,冇人不停踢佢就唔肯郁,踢下都可能郁少少,好過冇

黃巴士  AGREE  發表於 15-8-19 15:00

回覆:杰杰媽媽 的帖子

樓主做錯咩?犯規?
暑假就完了,啲功課無咩做過,年年臨急抱佛脚。真係皇帝唔急太監急!

引用:樓主做錯咩?犯規? 暑假就完了,啲功課無

原帖由 hw1115 於 15-08-20 發表
樓主做錯咩?犯規?
暑假就完了,啲功課無咩做過,年年臨急抱佛脚。真係皇帝唔急太監急!

...
咁大件事呀,都好多喎,我仔岩岩做晒,又加埋幾千字既讀書報告,又2本作業

仲有一星期就開學... 我都緊張埋... 不過丫仔仲未有任何打算發力既FEEL.. 暫時同佢傾左D 補習安排... 其他就要開學再討論