用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2000年出世的小朋友, 今年升中四了, 你們幾好嗎? ...
樓主: 萬榮太太
go

2000年出世的小朋友, 今年升中四了, 你們幾好嗎? [複製鏈接]

引用:記得個女由幼稚園已在這裡睇大家意見,+而家

原帖由 萬榮太太 於 15-07-16 發表
記得個女由幼稚園已在這裡睇大家意見, 而家咁快又中四了, 個女成績完全唔掂, 都唔知點好...
大家交流吓, 暑 ...

其實中五前我太唔建議做暑假工,尤其女仔或冇乜心機向學嘅學生盡量唔好,情顧佢去做下義工好過,見過有d case 青少年個心太野,一返過工揾倒錢就會覺得自己大過,自由自在唔駛父母管住,變得更無心向學,上次聽有個 case 話個女仔做做下暑期工索性唔讀書響老麥做長工,人地比個經理佢做,你話死唔死 !d小朋友以為揾倒少少錢就○K,將來都唔知會點,唉…  

我仔入晒佢想讀既,  ECON+PHY+ICT+M2

引用:你好! 我仔14歲,唔係16歲先做得咩? +

原帖由 hw1115 於 15-07-16 發表
你好!
我仔14歲,唔係16歲先做得咩?
好似話15幾已經得,但要家長簽名

今日同個仔講:你要7月做晒所有功課啦,8月要開始備課,佢居然好順tan咁話好,仲話幾日可以做晒成本英文(個本太淺), 中文作個1000字 & BOOK REPORT,佢話好少野    (佢好似終於FEEL到將來發生咩事,開始勞力啦)

回覆 杰杰媽媽 的帖子

Good<3

引用:Quote:黃巴士+發表於+15-7-16+12:30+15歲孩

原帖由 fion6406 於 15-07-16 發表
聽說 Starbxxks 請人睇英文talk 唔 talk 得,時薪比麥記高DD
我同呀仔講 starbxx呢d pt可能人工高些少,我仔即刻好有興趣因為佢英文都算talk 得,不過佢都話要考完 dse 先會做

我家小姐還未開始做功課,伱囝囝大個仔啦!恭喜

引用:今個同個仔講:你要7月做晒所有功課啦,8月要

原帖由 杰杰媽媽 於 15-07-16 發表
今個同個仔講:你要7月做晒所有功課啦,8月要開始備課,佢居然好順tan咁話好,仲話幾日可以做晒成本英文(個本太 ...
其實妳仔一向都算乖啦,根本唔駛點擔心 ,
羨慕死人啦  

但仲係由朝打機打到晚,佢夢想係好似外國既人咁可以以打機比賽為職業喎  一係就好似網上既YOUTUBER咁拍笑片搵錢

宜家我都冇理佢啦! 我自己又要返2份工,又要讀書,只係考試前先幫下佢,我要求都好低啦,考試前俾我睇到佢有盡力溫書就算啦,其他時間理得佢打機唔洗停

引用:但仲係由朝打機打到晚,佢夢想係好似外國既

原帖由 杰杰媽媽 於 15-07-17 發表
但仲係由朝打機打到晚,佢夢想係好似外國既人咁可以以打機比賽為職業喎  一係就好似網上既YOUTUBER ...
我果件咪一樣,唔係打機就睇片睇小說,唯一好處係佢睇英文/日文嘅多,所以之前英文進步神速,英文考試成績亦唔錯 。

回覆:2000年出世的小朋友, 今年升中四了, 你們幾好嗎

只好安慰自己,佢成日一路打機一路打英文同外國人吹水,英文應該會有進步既,佢英文好差,我唔介意方式,只介意結果

引用:你好! 我仔14歲,唔係16歲先做得咩? +

原帖由 hw1115 於 15-07-16 發表
你好!
我仔14歲,唔係16歲先做得咩?
我姪女几個月前夠15 歲已開始返M記, 一星期1日,成績都keep到前三名,我仔諗到無諗過做summer job, 放暑假日日對住部電腦

醒目開學勳章 王國長老

回覆:2000年出世的小朋友, 今年升中四了, 你們幾好嗎?

我女都升中四。學校選科較自由,衰女包改完又改最後決定history bio geog(肯定佢唔係理科人材,佢有興趣選bio我已經偷笑)。無搵暑期工啊,反而想佢搵義工交流果d,好過游游噩噩

我仔都升中四。一放暑假日日睇you tube同打機輪住,佢成績過得去,但未知咩叫盡全力。如果佢高中都係咁,我真係有些少擔心。

回覆:安格斯媽媽 的帖子

我同仔講,佢话我傻

日日手機不離手。 7月比佢玩下。8月希望分配好d時間啦

[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

引用:我女都升中四。學校選科較自由,衰女包改完

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-17 發表
我女都升中四。學校選科較自由,衰女包改完又改最後決定history bio geog(肯定佢唔係理科人材,佢有興趣選b ...
我讚成做下義工,都係唔錯嘅體驗

唔搵野俾我仔啦,佢已經要7月做晒所有功課,8月要開始備課(8科呀),同埋宜家個個星期一都有個 ching肯無私咁幫佢地幾個預備 dse,佢已經好忙啦(對比中一至中三),留返 d時間俾佢打機啦!  

(高中)讀書想成功,要識自修,一定要比學校老師讀得更早&快 ,上堂係要黎 review & 問野既,,咁就唔洗係後面追老師既進度,仲可以有大把時間溫書,後面可以輕鬆 d

(呢個係我既讀書方法,我平時就係咁讀書既,都見到好成績,如果以前細個識咁做,我相信已經完成大學,唔洗宜家先黎讀返書)

‹ 上一主題|下一主題