用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 best 5 , 26 分,但中文2,真係冇得玩嗎?
樓主: Anloo
go

best 5 , 26 分,但中文2,真係冇得玩嗎? [複製鏈接]

回覆:cocoyang 的帖子

請問知唔知科大science 最多收邊間和邊科副學士學生多D?

科大不是計best 5嗎?快的睇下科大有咩啱讀!

pineapple0983  冇3322,計best 5 有咩用?  發表於 15-7-17 17:23

cocoyang 發表於 15-7-16 19:34
我朋友的女都衰中文2咗

唔好意思,我係中2家長嘅媽咪,唔知你哋講嘅中文2係么意思?可否講解俾我聽,多謝!

TwinWong  中文要達LEVEL 3  發表於 15-8-14 17:46

回覆 Phoebenana 的帖子

哈哈, 之前忙於升中, 未有時間看中學升大學之要求!?
新高中學制, 四科必修科乃 中文, 英文, 數學及通識, 根據 大學現行之收生(最低)要求 是要拿取 3, 3, 2, 2 (跟之前次序), 外加一/兩個選修科 要拿取(最少)3 (視乎院校/科目, 各稍有不同要求). 故此, 如不符 3,3,2,2, 在制度上拿什麼好成績也是徒然, 例如今說中文是2, 那麼, 其它全是5** 只有更慘烈而已.
但聽說 有些院校/科目 好像己在各出籌謀(計算方法), 試圖繞過這制度. 閣下小朋友在五年後又可能是另一番光景了!

EChing 發表於 15-8-10 17:00
回覆 Phoebenana 的帖子

哈哈, 之前忙於升中, 未有時間看中學升大學之要求!?

唔該你!我都咁諗,五年后DSE入大學嘅計分制,或者有另外一種玩法。

pineapple0983 發表於 15-7-15 20:41
check 卷是要經學校申請.......
你中文2,可能是2頭,爭小小分就到3......就算得0.1%機會都要試
試左都唔得 ...
請問combine cert的意思係咪今年邊科吾得就考返邊科,下年就將今年+下年cert一齊報non jupus?其實咩情況下會用呢個方法報考大學有利?點解咁多學生寧願報副學士都吾考多一年呢?

重讀再考,短短6個月又要應付考試,兼且升grade,真是一件不易的事。要好知自己的弱點。

請教:
如覆卷成功升grade, 並獲得選科次序較前的offer,是否一定要接受?還是可2選l,仍可保留完先的offer?

、二

HIMAMA

HIMAMA 發表於 15-8-10 21:43
請教:
如覆卷成功升grade, 並獲得選科次序較前的offer,是否一定要接受?還是可2選l,仍可保留完先的offer?

而家唔係咁。睇睇

http://www.jupas.edu.hk/en/j4/applications/results-of-application/rechecking-and-remarking#ACrequest

即係有better offer 就會replace 原有offer.
HIMAMA

樓主.

咁依家你決定點行呀?

引用:+

原帖由 Anloo 於 15-07-15 發表
樓主, 有好消息嗎?
我女兒 appeal 不成功! jupas offer 是 polyu hd, 但已放棄, 女兒最後決定讀 polyu asso

回覆:mummum119 的帖子

可否讲吓兩者分別嗎?

回覆 mummum119 的帖子

same here, appeal failed,  jupas offer : polyu hd, 放棄, 讀 HKU Space asso

引用:回覆+mummum119+的帖子 same+here,+appeal

原帖由 Anloo 於 15-08-13 發表

same here, appeal failed,  jupas offer : polyu hd, 放棄, 讀 HKU Space asso
一齊加油吧!

回覆:Anloo 的帖子

我女都appeal failed,也是讀 HKU Space Asso, 你女讀邊科

引用:Quote:原帖由+Anloo+於+15-07-15+發表樓主,

引用:Quote:原帖由+mummum119+於+15-08-12+發表

原帖由 waiwai1224 於 15-08-18 發表
點解咁揀??
因為阿女未諗定讀邊科, 而 asso 仲可以選擇讀工程內的科目, 加上近2-3年, asso 上8大既機會率好高, 最終選左 asso

引用:回覆+mummum119+的帖子 same+here,+appeal

原帖由 Anloo 於 15-08-13 發表

考慮吓再考中文,用 combined cert ,是一個好的策略!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

也贊成重考中文科一科, 更為上策. 因為中文科是有橋可以讀的, 若專心讀,及只爭取升1-2 level, 機會十分大!
‹ 上一主題|下一主題