用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015中學文憑試表現及入大學比率 (30/9/16 22:00 新增# ...
樓主: greenapple1093
go

2015中學文憑試表現及入大學比率 (30/9/16 22:00 新增#735)   [複製鏈接]

OMH 發表於 15-8-4 12:04
這說法也未免太不厚道吧!
其實無論3322、33222或332222,都是代表最低要求,幾多個2不是重點。我最初的回 ...
我覺得追求卓越當然係好重要, 入得BAND1就預左要讀大學, 正正如此, 假如一間學校優良率好高, 但原來有一堆人係連基本入大學要求都拎唔到, 咁點? 果批入唔到U嘅人大家就唔洗理會? 佢地當初入呢間學校係為左入U架, 但結果連基本要求都拎唔到, 咁代表左D咩? 所以33222同埋優良率都一樣要睇! 一間學校優良率再高, 但33222唔見得人唔比得人睇, 咁就真係好嗎?當然, 唔係話要將9成5拎33222同9成人拎33222去做比較, 就話梗係9成5拎到嘅較好, 但如果係9成33222同得7成幾33222, 差異就似乎大得多了!
依家各校公佈的資訊實在太少, 以前舊制, 會考5科合格率, 6科14分比率, 優良率, 高考5科合格率, 大學入學率, 優良率, 呢D數字容易做比較, 但依家有些學校公佈33222同4率, 有些學校就公佈人均5*, 有些又公佈BEST5幾多分有幾多人, 甚至乎見過有學校公佈嘅係"BEST 6" 30分令人以為好勁咁, 五花八門, 單靠一個數字去睇各校成績, 實在不大理智...

OMH  但我都同意越多數據越好,睇怕只有SPCC 和DGS能做到。  發表於 15-8-4 13:50
OMH  你還是不明白,唔係唔比得人睇,係who care  發表於 15-8-4 13:50

有沒有人知道沙田浸信會呂明才中學的DSE results?

senkawa 發表於 15-8-4 12:41
我覺得追求卓越當然係好重要, 入得BAND1就預左要讀大學, 正正如此, 假如一間學校優良率好高, 但原來有一堆 ...
我會更現實, 睇各大中學畢業生入讀本地大學學士學位既比例.

3322也好, 33222也好, 都只係估計, 真正入U讀到學士學位既人數, 又係另一個事.

就攞上年3間女校既成績嚟做例子:

香港真光中學 - 3322率: 91.5%, JUPAS offer: 62.39%, 升讀本地學士課程比例 (JUPAS+自資): 51.3%
香港嘉諾書院 - 3322率: 84%, JUPAS offer: 34%, 升讀本地學士課程比例 (JUPAS+自資): 45.6%
嘉諾聖瑪利書院 - 3322率: 91.54%, JUPAS offer: 66.2%, 升讀本地學士課程比例 (JUPAS+自資): 71.2%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

何晶晶 發表於 15-8-4 12:56
有沒有人知道沙田浸信會呂明才中學的DSE results?
今年未見, 上年既睇佢份校務報告啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

OMH 發表於 15-8-4 12:04
這說法也未免太不厚道吧!
其實無論3322、33222或332222,都是代表最低要求,幾多個2不是重點。我最初的回 ...
作為學生, 唔明白3322只是最低要求都無可口非, 但作為家長, 無理由唔明. 子女升中時只有11/12歳, 分析能力一定不如大人, 所以家長更應要為子女提供更晰,準確既資訊

OMH  其實我都認同你,作為家長如只求子女合格,3322率是絕對值得參考的。  發表於 15-8-4 13:58

回覆:2015部份中學文憑試表現 (29/7/2015 12:07 更新)

請問有冇知道油真今年度DSE?Thx!

回覆 OMH 的帖子

OMH 有那間學校會公佈332222率呢?

有, 觀塘聖言係其中一間

OMH 但我都同意越多數據越好,睇怕只有SPCC 和DGS能做到。

SPCC同DGS其實都無乜公開數據, 而且部份資料容易做成誤導(如只列出收到的大學offer, 郤沒有明確公佈最後入學人數字). 部份名氣較低學校, 其實公開資料比名校還要多
名校之中, 只有St Mary叫資料最整全

dailam  Good observation!  發表於 15-8-14 23:51
fguy  May I know where I could have the results of St Mary  發表於 15-8-14 14:04

順德聯誼總會譚伯羽中學

http://www.tpyc.edu.hk/home/

reference #456

港島民生書院

http://www.imsc.edu.hk/

reference #396

保良局董玉娣中學

http://www.plktytc.edu.hk/index.php?op=news&newsid=125

培道:
http://www.pooito.edu.hk/PooiTo/PDF/201415/HKDSE2015.pdf

anyone knows DSE result of Shatin Lui Ming Choi Secondary school ?

基朗

中華基督教會蒙民偉書院

http://www.cccmmwc.edu.hk/Content/08_others/01_what_is_new/index.aspx?ct=latestNews&styleId=1&newsType=generalAnouncement#655

Reference #383

how about QE?

趙聿修紀念中學

http://web.clsmss.edu.hk/academic/public-exam-results/hkdse/hkdse-2015

reference #457

香港管理專業協會羅桂祥中學

http://www.hkmakslo.edu.hk/it-school/php/websiteeditor/public/index2.php

有MCS嗎?
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

我覺得只看jupas已夠, 成績ok Jupas 都收了
jupas選擇中成績好卻滑鐵盧的學生比例不多罷
除非有特別學系Jupas 無, 才self finance/overseas報心儀的 Degree
‹ 上一主題|下一主題