用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015中學文憑試表現及入大學比率 (30/9/16 22:00 新增# ...
樓主: greenapple1093
go

2015中學文憑試表現及入大學比率 (30/9/16 22:00 新增#735)  

回覆:2015部份中學文憑試表現 (24/7/2015 20:58 更新)

有冇st clares 中學 dse成績?  非常感謝。

可否看到全港頭十名的DSD成績?

我不懂得計 --- 人均率, 只可提供以下:

SMCC DSE result 2015

Eng >=5/ 68.5%
       >=4/ 95.4%

Chi >=5/ 36%
      >=4/ 73.1%

Math >=5/ 52.3%
         >=4/ 87.8%

LS >=5/ 58.9%
     >=4/ 86.8%

33222 率是 92.4%

greenapple1093  #347, School Report 2014-2015  發表於 15-11-4 22:05
hkpapa852  請問資料來源在那?  發表於 15-7-28 10:31

GIGI168 發表於 15-7-27 18:24
可否看到全港頭十名的DSD成績?

要全港頭十名DSE成績比較難,因有些傳統名校例如皇仁、喇沙、男拔嘉諾撒聖瑪利及地區名校例如林護、順德聯誼總會梁銶琚沒有詳細列出成績,但肯定的是第一非聖保羅男女、第二非女拔莫屬,而鄧顯應是頭5名內

hkpapa852,

資料來源自校內內聯綱

Marians 發表於 15-7-28 14:57
hkpapa852,

資料來源自校內內聯綱
THX, 那有沒有其他科目及% of 5 over and 4 over?

greenapple1093 發表於 15-7-28 14:47
要全港頭十名DSE成績比較難,因有些傳統名校例如皇仁、喇沙、男拔、嘉諾撒聖瑪利及地區名校例如林護、順德 ...
第一非聖保羅男女、第二非女拔莫屬?

I don't think so.... 睇下根據咩嚟排位啦, 人均5級或以上就話呢個排位就啱

學生平均DSE成績其實可以有好大唔差, 你見SPCC同DJS既3322率都不及鄧顯就知.
成績好可能只係集中係一班尖子身上, 另一班既成績可以係好差, 不過拉均都幾好啫.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

冇錯,這是依據人均4級或5級及4主科平均5級或以上排列,我絶對贊同及相信以33222計,鄧顯應是全港第一的。

33222率不是量度入大學的工具,達不到33222百分率是反映最少學生入不到大學的百分率。

無可否認,可以推測到鄧顯在協助學生在中丶英文(特別在中文)到3級或以上的功力是非常不錯的。

greenapple1093 發表於 15-7-28 17:33
冇錯,這是依據人均4級或5級及4主科平均5級或以上排列,我絶對贊同及相信以33222計,鄧顯應是全港第一的 ...
所以話, 追求排名之餘, 都要知自己想要D咩排名
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-7-28 17:34
所以話, 追求排名之餘, 都要知自己想要D咩排名
正因如此,各位朋友,看此表時,請依從自己目的來看。著重大學最低要求,看33222、著重入大學情況,看5級或4級以上資料。(稍後看入大學率)

其實3322率只適合band 3 學校作為參數,band 1 學校應以人均5**才能正確比較學生水平,可惜甚少學校願意公開這些數據。

elbar  只谷精英班,放棄其他班就夠啦  發表於 15-8-3 14:14
freeman108  agree  發表於 15-7-29 01:21

回覆 OMH 的帖子

totally agree

OMH 發表於 15-7-28 18:02
其實3322率只適合band 3 學校作為參數,band 1 學校應以人均5**才能正確比較學生水平,可惜甚少學校願意公 ...
其實3322率只適合band 3 學校作為參數?

你太睇高依家既所謂Band 1中學了

3322當然最重要啦。就好像問打邊爐最重要係咩?當然是個爐啦!去食飯食咩最重要,當然是碗飯啦!科大學生食大排擋,叫咁多碗飯,足證豌飯嘅重要性。仲有,叫其他嘢可能俾人騙,但飯就實牙賓齒,貨真價實。

支持3322最重要。

plastic    發表於 15-7-29 13:26

香港中國婦女會中學

http://www.hkcwcc.edu.hk/wordpress/2015/07/8982

reference #522

judy 發表於 15-7-29 10:53
3322當然最重要啦。就好像問打邊爐最重要係咩?當然是個爐啦!去食飯食咩最重要,當然是碗飯啦!科大學生食 ...
又可以咁...講打邊爐/碗飯....食家若追求一餐晚飯又夠飽...大家記 已經係一個好選擇
若其他條件配合...爐/碗飯質素已有一定保證...不少食家仍會選擇上酒樓

BTW...爐/米既質素...都可能有分到 Grade A/B/C 家嗎

其實33222咪即係=會考年代既2A3O, 但以前又唔會有好多人理會呢個數據喎

仲有, DGS都冇公布33222%, 又點知低過TH?

NeoMom 發表於 15-7-29 11:48
其實33222咪即係=會考年代既2A3O, 但以前又唔會有好多人理會呢個數據喎

仲有, DGS都冇公布33222%, 又點知 ...

從DGS校網數據,得知有90%學生中文有3級或以上,即有10%學生取到中文2級或以下,考慮是否同一學生達不到中文3級或以上及數學或選修2級或以上,所以33222率必定以90%為上限

DGS website:
Results of Public Examinations (2015)
SubjectPercentage of Girls Getting 5**Percentage of Girls Getting 5* or abovePercentage of Girls Getting 5 or abovePercentage of Girls Getting 4 or abovePercentage of Girls Getting 3 or above
English Language34%72%88%97%100%
Chinese Language8%17%37%66%90%
Mathematics 126%54%73%93%99%
Liberal Studies18%43%68%93%100%
Elective subjects 215%40%66%89%99%

觀點與角度,仲意個爐或碗白飯嘅人一定話TH勁過DG。

judy 發表於 15-7-29 12:24
觀點與角度,仲意個爐或碗白飯嘅人一定話TH勁過DG。
3322率係要睇, 但唔係最重要同唯一參價值既嘢. 因為依家數據複雜咗, 唔可以只以單一項數據去睇

好似上年數字睇:

LS上年3322不過75%
聖提女子上年3322亦只有77.99%
高主教3322得~70%
筲箕灣官立年3322有78%
循道上年3322有82.5%

咁邊間勁D? 仲有好多考慮因素