用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015中學文憑試表現及入大學比率 (30/9/16 22:00 新增# ...
樓主: greenapple1093
go

2015中學文憑試表現及入大學比率 (30/9/16 22:00 新增#735)   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-09-01+發表

原帖由 hogwarts 於 15-09-01 發表
有人得到過下面的數據:

70%以上的3大新生讀3個選修科;同時70%的3大新生有修 M1/2。
我對現在中學科目不太清楚,請問M1/2 係乜嘢,我見有一啲中學高中選科冇M1/2, 係唔係間間中學都有呢一科?

引用:Quote:原帖由+hogwarts+於+15-09-01+發表有

原帖由 bb20040225 於 15-09-02 發表
我對現在中學科目不太清楚,請問M1/2 係乜嘢,我見有一啲中學高中選科冇M1/2, 係唔係間間中學都有呢一科?

...
M1/2 是指延伸數學 1或2,理論上所有參加DSE考試的學生,不論選修什麼選修科,都可以在 core maths 外,再考 M1 或 M2。

當然不是每間學校有齊這兩科延伸數學,就算有,學校也會有限額。延伸數學考試局不算一科,但有D大學的科目會給 M1/2 加權,還會是最重加權,有文科生也一樣選修延伸數學呢!

培僑書院
http://www.puikiucollege.edu.hk/ ... atid=1&Itemid=3

greenapple1093  reference #345  發表於 15-11-4 20:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

中華基督教會銘基書院

http://www.cccmkc.edu.hk/web/DSE_result.en.php

可風中學(嗇色園主辦)

http://www.hofung.edu.hk/CustomP ... -webpage-2015_2.pdf

greenapple1093  #448  發表於 15-11-19 20:49
greenapple1093  http://www.hofung.edu.hk/CustomPage/44/HKDSE_2015.pdf  發表於 15-11-19 20:49

回覆 Joemil 的帖子

皇仁

DSE Results

Our students reaped another year  of impressive results in the 2015 Hong Kong Diploma of Secondary Education.  With 173 students at Queen’s College sitting the HKDSE in 2015, there were 172  Level 5**s, 231 Level 5*s and 267 Level 5s.

greenapple1093  reference #547  發表於 15-12-1 22:30
judy  接近每人一個5**。  發表於 15-9-11 11:44

Queenie_Ng 發表於 15-9-8 16:52

皇仁

http://qc.edu.hk/achievement/publicexam.htm
終於出了,人均5級或以上有3.87

judy  3322如何?打邊爐最紧要有嗰爐,未講3322之前,講人均5級或以上有3.87無意義啊!   發表於 15-9-11 11:40
MASAYA  官津既皇者  發表於 15-9-8 17:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Queenie_Ng 發表於 15-9-8 16:52

皇仁

Compared with DGS

No. of students taking medicine in HKU and CUHK:

DGS                            QC
HKU                                17                               20
CUHK                               5                                 4

Total                                22                              24

an extraordinary and impressive results

greenapple1093 發表於 15-9-8 23:13
Compared with DGS

No. of students taking medicine in HKU and CUHK:

QC個3大率應該無59.5%咁高, 佢句說話係:

103 of them are to study at the University of Hong Kong, the  Chinese University of Hong Kong, the Hong Kong University of Science and  Technology, Imperial College London and the University of Southern California

即係有103個入3大+Imperial College London and the University of Southern California (呢兩間海外大學)

所以應該話不多於101人入3大 (< 58.38%)會好D

elbar  醒目,加咗海外學位水份入3大   發表於 15-9-9 14:10

陳瑞芝中學
http://www.scc.edu.hk/temp/2015%E5%85%AC%E9%96%8B%E8%80%83%E8%A9%A6%E8%A1%A8%E7%8F%BE.pdf

johnnywalker  個表第3項極之混亂  發表於 15-9-11 23:58
andrew  奇怪,條數怪怪的  發表於 15-9-11 21:54
hkpapa852  74% local degree..... 好犀利!   發表於 15-9-9 13:46

hkpapa852 發表於 15-9-9 08:38
QC個3大率應該無59.5%咁高, 佢句說話係:

103 of them are to study at the University of Hong Kong, the ...
有一位學生WONG Ming-hei (6B) 得6科5** , 如中文3級或以上,三大都很大機會收的 (唔通中文達不到3級?因而去外國升學?)

另外一位學生TAM Chun-yan 在網頁沒有提到成績如何,所以不考慮.

所以約103-1 = 102人入3大計,即 102/173 = 58.96%, 網頁沒有提到有多少名學生入這2間外國大學

即不多於102人入3大, 即<58.96%

greenapple1093 發表於 15-9-9 19:23
有一位學生WONG Ming-hei (6B) 得6科5** , 如中文3級或以上,三大都很大機會收的 (唔通中文達不到3級?因而 ...
其實我都唔係好明點解你要計102人而唔係101人

不過唔緊要啦, 我只係想講個重點, 103人係包括3大+2間海外著名大學

3大學位入學率是指

(入3大學位學生人數+學生有能力入3大學位但沒有入,而入外國大學的人數) / 中六人數

已知皇仁 WONG Ming-hei (6B) 得6科5**, 入Imperial College London,

考慮以下各種情況:

1.   修讀6科,得6科5**,能入3大
2.   修讀7科,得6科5**,假如中文3級或以上,能入3大
3.   修讀7科,得6科5**,假如中文2級或以下,不能入3大

綜合以上,有3分2機會是前2者,所以介定為有能力入3大學位但沒有入,而入外國大學的學生

備註:
正常來說,數學延伸部分不當做一選修科,因部分大學在聯招不考慮、或只選數學必修部分及數學延伸部分較高者為準, 因此,我們所說的7科,理解為4科核心科,加3選修科目(不計數學延伸部分)。若學生有讀數學延伸部分,而又考到5**的話 ,會額外列明.

http://www.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150714/bkn-20150714144315581-0714_00822_001.html

http://www.educationpost.com.hk/zh-hk/resources/education/150715-education-news-dse-results-2015-who-are-the-top-scorers-and-schools

greenapple1093 發表於 15-9-10 17:48
3大學位入學率是指

(入3大學位學生人數+學生有能力入3大學位但沒有入,而入外國大學的人數) / 中六人數
雖然我明白你既計法, 不過我唔係太認同.

入3大率, 我會傾向以最入讀率計, 而唔係有資格入讀計. 因為講資格, 可能QC符合入讀3大既, 唔只103人

hkpapa852 發表於 15-9-11 10:32
雖然我明白你既計法, 不過我唔係太認同.

入3大率, 我會傾向以最入讀率計, 而唔係有資格入讀計. 因為講資格 ...

1. 重點就在皇仁網頁內將這位同學成績列出,而判別出他入3大的機會。若皇仁不列出,就不能判斷,所以就會減去這學生。
2. 若皇仁有很多有能力入3大的學生,而不入3大,去外國大學,就應該在網頁列出,否則外界就會有另類想法。你的推測是可能的,但亦同時,這個百分率會被低估。
3. 純粹以3大入學學生計,百分率會被誤導。假如有十個八個頂尖學生捨棄3大,而入外國頂級大學,百分率被嚴重低估。

johnnywalker 發表於 15-9-11 23:52
要用IE先睇到
3322率比上年好(上年86.5%, 今年88%), 不過入local degree被上年差咗少少(上年66%, 今年64.8%), 多咗人去海外升學(上年3%, 今年10%有多)

cychan39  105/159應該是66%入local degree  發表於 15-9-12 19:50

回覆 LLMUMMY 的帖子

johnnywalker 個表第3項極之混亂 發表於 昨天 23:58
andrew 奇怪,條數怪怪的 發表於 昨天 21:54

我又睇唔出陳瑞芝條數又幾咁怪喎? 表4同表5已經好清楚啦!

唔好因為人地間學校係新界唔屬全港性名校就質疑人, 其實不少新界地區名校既入U率, 係高過港九唔少所謂全港性名校, 甚至神校

elbar  表4係 中六學生升學統計(冇話只計本地)   發表於 15-9-12 16:37
elbar  非聯招7人可以係本地或海外學位課程   發表於 15-9-12 16:34

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 15-9-12 11:29
回覆 LLMUMMY 的帖子

johnnywalker 個表第3項極之混亂 發表於 昨天 23:58
我都覺得個表無問題, 係show多左幾多人take姐, 覺得唔重要可以唔睇, 簡單d
74% jupas degree, 好強

johnnywalker  強,不過唔知幾多係3大呢?  發表於 15-9-12 17:32
‹ 上一主題|下一主題