用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 藍田聖保祿書院7優狀元
樓主: angel503
go

藍田聖保祿書院7優狀元 [複製鏈接]

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-7-15+16:01+

原帖由 hkpapa852 於 15-07-15 發表
人各有志, 各擅其職, 誰亦不能沒有誰.

做藥劑, 行業風險嚟講, 絕對低過醫生, 起碼萬一有個不知名新傳染病, ...
哈哈!"高風險"擔心呢個理由唔讀醫科,咁都俾你諗到!如果用"人各有志"就冇得好討論。好似幾年前有高才生揸巴士(宜家唔知仲係唔係揸緊)。如果佢真係當終身職業就真係可以話係"人各有志"。

Soundervolt 發表於 15-7-15 17:07
哈哈!"高風險"擔心呢個理由唔讀醫科,咁都俾你諗到!如果用"人各有志"就冇得好討論。好似幾年前有高才生揸 ...
人到咁上下年紀, 自然要顧慮下"風險".

簡單D你去問下保險經紀, 醫生定係藥劑既風險高D?

再唔係, 我唔鍾意做"客戶服務", 咁OK嗎?

"高風險"行業, 一向都係High Risk High Pay.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:有無人知佢讀邊間小學? +

原帖由 angel503 於 15-07-15 發表
有無人知佢讀邊間小學?
樓主你或許試下去 “中學交流” 討論區問下藍田聖保祿家長la.

其實大家關心的不是女狀元大學讀乜 而是這位基層女狀元, 如何在少資源、少補習、讀津贴中學, 而能迎難而上, despite sll odds, 獲取佳績

NatalieBaby 發表於 15-7-15 18:38
樓主你或許試下去 “中學交流” 討論區問下藍田聖保祿家長la.

其實大家關心的不是女狀元大學讀乜 而是這位 ...
這才是狀元的難能可貴, 並不是用來鬥邊間學校業績. 更不是某行業才會有狀元, 否則社會又怎會進步.

引用:咁好成績去讀藥劑唔讀醫?將來好大機會後悔

原帖由 Soundervolt 於 15-07-15 發表
咁好成績去讀藥劑唔讀醫?將來好大機會後悔!醫生朋友講過佢初中時都怕見血,但讀咗醫科之後習慣哂。

...
出黎開藥房,好搵過醫生

真不好意思, 以下是我的個人意見, 可能不是太多人會認同.
點解讀書成績成日都要與家境掛鈎,出身基層同出生中產或者富有人家,
都係要付出一樣咁多努力才可以考出佳績, DSE是個公開試,
只要有實力, 無論甚麼階層的學生也是平等的.
讀醫也不是最高層的出路, 社會上各人也作出不同的貢獻

Yanamami  同意  發表於 15-7-15 22:23

回覆:ichome2002 的帖子

讀書當然未必跟搵錢掛鈎,好多人可以為理想放棄金錢,這也無不可。喺整個討論中我從來冇將成績跟家境掛鈎,或提及出身甚麼中高階層先至會讀書有好成績。

但訪問中女狀元自己透露希望喺醫學方面發展,所以我就只針對藥劑同醫科比較。討論中我意思除咗喺前途發展考慮之外,更加會考慮既然佢本人希望喺醫學界方面發展又有能力從醫但最後如果放棄會係一種人才浪費,甚至係資源錯配。老實講如果只用錢去衡量選科,我會喺討論中提意唔好從醫,不如去做生意罷了。

‹ 上一主題|下一主題