用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我對補習好失望
樓主: little_yolky
go

我對補習好失望   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 15-9-25 22:40
佢地係唔識教學業,但日常生活自理會教,而且好多阿媽都在家湊細路,佢雖然唔識教學業,但都會問:溫咗書未 ...
記得細個時阿媽只彈咗一句出嚟:我自己無機會讀書, 所以想自己既小朋友讀多D書, 我最鐘意俾心機讀書既細路。

咁......你自己識做啦。

little_yolky 發表於 15-7-16 13:33
一對六。

我以為專補係會解釋每個topic, 然後做下練習。原來係同我自己做法一樣, 做練習, 然後錯咗又唔明 ...

那一分店??

始終補人補習老師先係跟得最足,一對一
你又可以好清楚知道個老師教左D咩

講起補習社就激氣,以我所知,好多補習社都係1對好多個,根本就照顧唔到咁多個小朋友既需要。有時趕起上黎就咁講答案比個學生知,解都唔解..真係曬錢

引用:Quote:原帖由+jlbb1+於+15-09-25+發表根本

原帖由 wan_sosin 於 15-09-25 發表
有家長搵補習,純為唔想自己勞氣同費事同小朋友傷感情。

回覆:cream997 的帖子

我覺得如家長自己有時間,親自陪伴子女温習,是最有效的方法

Power

回覆:我對補習好失望

我又覺得ok喎, 之前補左大半年成績都未見進步, 個心都同你想一樣。 但我老公話咪當比佢日日做下數學囉, 又持續係數研上堂, 終於第三次考試有8字頭(之前都係7x),  最難得係佢終於肯用腦諗, 一條題目佢會試下唔同方法計下咁, 計到後又會好開心咁講(yes) 我覺得學數學應該是這樣煉成的

引用:Quote:原帖由+jlbb1+於+15-09-25+發表根本

原帖由 wan_sosin 於 15-09-25 發表
有家長搵補習,純為唔想自己勞氣同費事同小朋友傷感情。
我想搵補習老師也是因為阿囝永遠唔想跟阿媽講個套,唔知點解係男性嘅動物都覺得女人講嘅野係錯

12月15日出左世啦!似足我老公!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-09-25+發表

原帖由 Karencks 於 15-10-08 發表
我想搵補習老師也是因為阿囝永遠唔想跟阿媽講個套,唔知點解係男性嘅動物都覺得女人講嘅野係錯

...
呢點我都明嘅,都有家長話,仔女聽別人教,多過父母教,於是惟有搵人教!

‹ 上一主題|下一主題