用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我對補習好失望
樓主: little_yolky
go

我對補習好失望  

我囡囡數學都好差, 以加試緊個上門姐姐教數學, 唔明可以立即問, 唔同補習社淨比練習佢做, 希望會有進步

a-j 發表於 15-8-19 16:05
我囡囡數學都好差, 以加試緊個上門姐姐教數學, 唔明可以立即問, 唔同補習社淨比練習佢做, 希望會有進步
...
補咗一個月, 阿女話幾好, 因為阿sir見佢時鐘唔明白, 真係會攞個時鐘出嚟轉俾佢睇, 仲有, 佢話唔明問阿sir, 阿sir唔會鬧人

不過, 佢話開學之後唔補了, 佢話自己做練習就得喎。

little_yolky 發表於 15-8-19 17:45
補咗一個月, 阿女話幾好, 因為阿sir見佢時鐘唔明白, 真係會攞個時鐘出嚟轉俾佢睇, 仲有, 佢話唔明問阿sir,  ...

拎個鐘出黎教同唔鬧阿女妳自己都做到
成日都話,字面上講唔通如可以就拎實物出黎,點都好過紙上談兵
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-8-19 18:08
拎個鐘出黎教同唔鬧阿女妳自己都做到
成日都話,字面上講唔通如可以就拎實物出黎,點都好講紙上談 ...
拎個鐘出嚟 <===== 當然做到
唔鬧阿女 <===== 呢點唔敢100%保證, 儘量啦

引用:Quote:a-j+發表於+15-8-19+16:05+我囡囡數

My girl's maths are not good too.  I have tried to send her to various centers as mentioned here, as well as private tutor.  In the end, she did exercises on herself with my own tutoring, the improvement she made in last exam was the best ever.  Therefore, I believe if parents have the time to tutor and know how to teach, it's always the best.  Because only us would have that hugh amount of "tolerance" and "patience" to understand their weakness and teach them the right substances the school is expecting.

Those standard questions from the most common centers couldn't help us at all!

IloveJJ 發表於 15-8-19 18:55
咁你覺得佢有無開到竅?
不單止無開竅, 唔知係唔係大個咗, 好似個樣衰咗, 仲成日駁咀駁舌咁。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-8-19+18:55+咁你

IloveJJ 發表於 15-8-20 12:14
咁你打算嚟緊點?
因為我要求低, 8X分已經好滿足, 所以買練習, 然後唔識再教就算了, 唔補習了。

新學期加埋阿妹先係新挑戰, 阿妹中文程度同家姐當年差好遠, 雖然數學程度好好多。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-8-20+12:14+咁你

jlbb1 發表於 15-9-25 11:28
根本補習同自己教是沒分別.都係比習作做做做.父母有本事有時間可以自己攪掂, 慳唔少 ...
我原本以為補習係會有專門老師教, 解釋比較好。依家學精咗, 唔補了。

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-7-15+11:36+

原帖由 jlbb1 於 15-09-25 發表
根本補習同自己教是沒分別.都係比習作做做做.父母有本事有時間可以自己攪掂, 慳唔少 ...
有家長搵補習,純為唔想自己勞氣同費事同小朋友傷感情。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-9-25+13:15+有

原帖由 jlbb1 於 15-09-25 發表
講緊係補數, 相對黎講比$補數係冇咁值.  亦都有唔少家長將個細路既學業判左比個私人補習老師, 所有功課,測 ...
認同你嘅講法,始終無人代替到父母,教得到都自己教。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-9-25+13:15+有

IloveJJ 發表於 15-9-25 18:40
係呀!而家好多父母都將「教」外判俾學校老師+補習老師,「養(照顧)」外判俾工人。今日報紙專欄都講呢樣野! ...
我地個代老豆老母好少教我地學業播,由幼稚園起,學業全部我自己搞掂。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-9-25+18:40+係呀

原帖由 simonwan 於 15-09-25 發表
我地個代老豆老母好少教我地學業播,由幼稚園起,學業全部我自己搞掂。
因為當時返半日,課程亦循序漸進,唔似而家一步登天

MASAYA  樓下位同學,句佳句係四日前架喎  發表於 15-9-29 10:57
little_yolky  今日佳句:一步登天!  發表於 15-9-29 09:03

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-9-25+18:40+係呀