用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我對補習好失望
樓主: little_yolky
go

我對補習好失望  

bbforever 發表於 15-7-16 10:41
你覺得囡囡係識而大意失分定或是唔識而失分多呢?
關於時間同日曆, 100%係唔識!
其他部份就係唔夠熟, 神經, 所以失分, 例如加減數都可以計錯, 又或者直式啱, 橫式抄錯 無辦法, 佢間學校功課真係太少了, 所以小朋友唔夠熟練。我自己當年都無操卷, 因為學校功課做到你死, 做完都熟到爛, 唔駛再操了

回覆 little_yolky 的帖子

晤急晤急,呢個年紀好正常,我有些好玩的數學書,不過係大陸簡体出版,可以給你女女。  

回覆:我對補習好失望

唔上都上咗條船,算啦!只係一個暑假!
你囡囡數學早前已有進步,已直得高興!

我果個就圖形最弱,大意等失分…
不過你都知她弱在那裡,就循那方向做多d練習,時間通常問幾點開始到幾點結束,用咗幾耐時間,你問多d佢,當然當中題形变化多端,首先從識分鐘與小時計算開始…

大人成日set時間表給孩子,昨天沒要緊的事,我讓女兒自己寫時間,當然有指引啦。
她大約明白每件事要用幾多個鐘頭,連分鐘也會計,甘數學不只在字面上,仲可以用到生活上。

又可以加強時間觀念。

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

大部分家長因為怕煩,所以將小朋友放在補習社。若家長有時間和能力,當然自己跟進自己的小朋友就最理想。私補的效果當然最好,單對單針對學生的弱點;專科就效果一般,始終每位小朋友程度和學校的進度不同。另外補習社的老師很多時沒有專業資格,不能和日校的老師相比,所以不能把他們視為教學專家。

wing.2bb  Agreed  發表於 15-7-16 12:38

How much for the course fee?

little_yolky  $1800   發表於 15-7-16 13:29

little_yolky 發表於 15-7-15 11:36
因為阿女數學差, 仲要每況愈下, 所以忍唔住報咗暑期數學班, 係補習社既。原來, 補習社補數, 都係派練習俾小 ...

如果只係數學試下讀數研/學林上堂做堂課老師會解釋比小朋友聽返家又有家課做下. 數都係要平時做多D.

little_yolky 發表於 15-7-15 11:36
因為阿女數學差, 仲要每況愈下, 所以忍唔住報咗暑期數學班, 係補習社既。原來, 補習社補數, 都係派練習俾小 ...
暑期數學班是一對幾?

其實補習社同私補, 都係會派練習俾小朋友做, 從中了解小朋友錯什麼 , 然後解釋俾佢地聽喎 .  唔比練習, 補習老師又點知呢 ?

正常小朋友唔識, 老師都會解釋 , 引導小朋友明白 .  想知係咪真係無 或 老師有 , 只是小朋友依然唔明 .  

mwfwinnie 發表於 15-7-16 12:45
暑期數學班是一對幾?

其實補習社同私補, 都係會派練習俾小朋友做, 從中了解小朋友錯什麼 , 然後解釋俾佢地 ...
一對六。

我以為專補係會解釋每個topic, 然後做下練習。原來係同我自己做法一樣, 做練習, 然後錯咗又唔明就問老師, 份練習老師仲要改錯, 咁.....同我自己教有乜分別? 我以為專補既老師應該係好專業, 有獨門秘方教小朋友嘛

wing.2bb  
Try So-In next time  發表於 15-7-16 15:55

little_yolky 發表於 15-7-16 13:33
一對六。

我以為專補係會解釋每個topic, 然後做下練習。原來係同我自己做法一樣, 做練習, 然後錯咗又唔明 ...
其實妳自己開補習社都得
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-7-16 13:37
其實妳自己開補習社都得
你唔好話, 我一年一度出俾阿女份英文練習, 做完小一考100分, 今年小二考94分, tailor made真係唔一樣的 唔出卷啲測考, 阿女一般得8X分, 所以佢成日lue我出卷俾佢做。

我唔能夠開補習社最大既理由係.......無耐性

little_yolky 發表於 15-7-16 13:43
你唔好話, 我一年一度出俾阿女份英文練習, 做完小一考100分, 今年小二考94分, tailor made真係唔一樣的 :ha ...
妳只係出卷,請人返黎對班細路咪得,補習社唔係咁運作既咩?
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-7-16 13:47
妳只係出卷,請人返黎對班細路咪得,補習社唔係咁運作既咩?
吓? 係咁架? 唔係請D專業補習老師教咩? 即係補數老師係主修數, 補英文老師主修英文, 補中文老師主修中文咁咩? 題目係各老師自己出的吧

little_yolky 發表於 15-7-16 13:49
吓? 係咁架? 唔係請D專業補習老師教咩? 即係補數老師係主修數, 補英文老師主修英文, 補中文老師主修中文咁 ...
班班唔同卷既咩?我以為時間問題,共用資源既添

MASAYA 發表於 15-7-16 13:54
班班唔同卷既咩?我以為時間問題,共用資源既添
我唔知喎, 我全家包括C6都無補過習, 如果唔係連鎖店, 我諗係老師自己出卷咋, 老闆一個人點識得晒中英數常咁多嘢呀

little_yolky 發表於 15-7-16 13:57
我唔知喎, 我全家包括C6都無補過習, 如果唔係連鎖店, 我諗係老師自己出卷咋, 老闆一個人點識得晒中英數常咁 ...
我都唔知呀,亂吹架咋,以為有科主任之類職位嘛

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-7-16+13:54+班班唔

原帖由 little_yolky 於 15-07-16 發表
我唔知喎, 我全家包括C6都無補過習, 如果唔係連鎖店, 我諗係老師自己出卷咋, 老闆一個人點識得晒中英數常咁 ...
我讀書既時候都有幫人補習,通常一對一幫啲中學生補數,暑假好少人補數,就去咗泳班教小朋友游水,我淨係諗住教游水,點知返工後佢哋有英文補習班就叫我教埋,嘩!我話我未試過幫人補英文,自己啲英文都係緊緊哋,老細話你係大學生,點會教唔到中學生呀!你淨係派卷俾啲學生做,做完對答案,解釋下就得,嗰次真係頂硬上,所以我一向對補習社都冇嘜好感。我讀Computer Science,你話係咪專科專教?

MASAYA    發表於 15-7-16 17:08
little_yolky    發表於 15-7-16 16:45
wing.2bb    發表於 15-7-16 15:56

引用:回覆+little_yolky+的帖子 晤急晤急,呢個

原帖由 RiboMM 於 15-07-16 發表

晤急晤急,呢個年紀好正常,我有些好玩的數學書,不過係大陸簡体出版,可以給你 ...
any suggestions of the book name? thank u very much

回覆:little_yolky 的帖子

唉,好多間補數學嘅都係咁