用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 有點不捨得,但今星期內會放位
go

有點不捨得,但今星期內會放位 [複製鏈接]

今星內會交信放小一位,雖然有點唔捨這間用心又有愛心的學校。good luck to those in waiting list.

2    0    0    0

引用:今星內會交信放小一位,雖然有點唔捨這間用

原帖由 beagoodman 於 15-07-15 發表
今星內會交信放小一位,雖然有點唔捨這間用心又有愛心的學校。good luck to those in waiting list.

...
請問有無人收到call候補呢?

回覆 beagoodman 的帖子

最後是選津校嗎? 還是一線的直私?

回覆:kit1014 的帖子

叩了津校。培道是很有愛心的學校,祝你好運。

想問下培道有什麼好? 教學模式是怎樣的? 中文定英文? 活動教學嗎?

yumiee 發表於 15-8-29 20:12
想問下培道有什麼好? 教學模式是怎樣的? 中文定英文? 活動教學嗎?

1. 中學校網好
2. 女仔有培中做聯繫back up
3. 老師校長出名有愛心, 對小朋友容忍度大
4. 傳統學校, 傳統教學模式
5. 中文小學, 普教中
6. 唔谷+功課少
7. 測考多, 但每次範圍唔多, 無教深, 無考深

缺點
1. 私校而言升中派位成績一般
2. 普教中
3. 一定要小朋友學一種樂器
4. 一星期三天課外活動, 都幾花錢

請問課外活動如果不參加是否可在校做功課?我也是擔心學費加课外活動費會好多$要用。

回覆:V-wah 的帖子

V-wah 發表於 15-11-9 19:30
請問課外活動如果不參加是否可在校做功課?我也是擔心學費加课外活動費會好多$要用。 ...
你可以儘量揀D平D的, 而且, 要學樂器, 可以揀校內或校外自己學, 又係$, 當然校外學好D。但你預咗3日課外活動最少參加2日, 一日揀免費的, 但免費的好多人爭, 因為好好玩, 我女女爭咗2年都入唔到。
‹ 上一主題|下一主題