用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 大家對林文燦有咩意見?
樓主: devillam
go

大家對林文燦有咩意見?

回覆:芳草地 的帖子

平心而論,對Lmc有以下體會
近年學校偏向重視課外活動奬項事宜
學科行精英教學,基礎請自行跟進,功課量不多,程度深
若需坐校車,不要對校車服務期望高
升中存隱憂,今年有27%考入B1
老師會每年流失,入職老師多數年輕
有家長喜歡老師年輕有活力,有家長嫌缺經驗及對學校歸屬感不足
英普教學,課余同學仔講中講英各半
校舍分兩間,一至三年級(農圃道),四至六年級(上鄉道),農圃道環境較佳
讚一讚教常識科的鐘副校長很好
每間學校長短不一,最好適合自己小朋友

Chirley  多謝分享  發表於 16-9-9 16:38
alanchan11  鐘副校長真係好好,對任何人都好溫柔。  發表於 16-8-15 20:29

學科行精英教學?可否解釋一下。

回覆:helenli 的帖子

LMC的學科書是比較多的,一個學期完成,每本書只教幾章,書中挑來教的目標是只教想學生知道的部分,操練校方想你知道的題型,基礎經常跳過不教,當你已經識,教得不算連貫,基础是否能互通,平穩扎實上,好睇學生質地同家庭支持,近年最緊要是能幫學校取得課外活動大奬,大熱的有:花式跳繩

回覆:大家對林文燦有咩意見?

欣賞校長有熱情有衝勁辦學,因為珠玉在前,是指保良局最出色兩間,蔡繼有和陳守仁,但LMC先天不足,有校舍細小的問題,讀完六年小學,是分兩間讀,每年師資的流失亦是另一問題,要突圍而出,學生幫學校取得奬項是校方重視的路向,熱愛學校的家長會積極配合,酸甜苦辣閣下自理

引用:小兒是今年畢業生,今年派得很好啊,有瑪利

原帖由 Hoffmann 於 16-07-13 發表
小兒是今年畢業生,今年派得很好啊,有瑪利諾,九華,喇沙QE....。一共有17人派到官立B1中學。令有51人去了 ...
学校屬於哪個中學校網?

作為過去數年用家,LMC唔駛講野無後悔幫阿仔揀佢,記得數年前考時大概幾百人,點諗到宜家幾千人揀佢。多謝過去學校所有人既努力,文校長,Ms. Wong, Ms. Cheung, Mr. Chow 同Mr, Chan等。好既老師真係未能一一盡錄。本身同阿仔係學校唔係活躍分子,我地又住係算偏遠地方,只係默默耕耘。但見到阿仔讀得好開心,又冇功課壓力,宜家阿仔升中了,真係再一次感激學校。
記得考學校時,都唔係只係考呢間,果時只得上鄉道,如校舍小係重要考慮的話我諗表都冇填了,我只著重軟件,硬件唔係最主要考慮因素,有無敵校網,英文語境又好,以咁既價錢可以讀到咁優質既國際學校,性價比真係唔需要太多考慮。
因為如校舍大小咁重要同金錢唔係考慮因素的話我諗會我會有更多唔同選擇,或者倒不如返番去沙田或馬記讀,因大把千禧同新既校舍。除了過去校巴仍有待改善外,我真係唔覺學校有咩可挑剔,老師有愛心,阿仔讀得高興,做功課一早搞掂哂又唔駛做到三更半夜已經值回票價了。
如講今年派位,成績真係不錯(應該仲進步左),好似少左百分比入傳統band 1, 因大部分人已一早入了band 1直資,詳情我覺得可以爬文睇番過去3年同今年派位既詳細比較結果就知,唔需要太執著,畢竟都仲係係政府要求新校既33%樓下遊走,過多兩三年至可睇到真正實力,不過到時又唔知多幾多千人考入學試了。
總括泥講,如有無限金錢同特異功能,我都知仲有好多選擇,好似CKY同哈佬公學等,呢類說話我好似數年前已講過。但宜家如比我揀多次,唔好意思我都係會再揀LMC,佢會令你會心微笑,佢會令你覺得物有所值。多謝LMC。

lovekitty2004  考入學試的人雖然多,但考完唔嚟讀的也不少,幾千人爭百幾個學位只是假象。   發表於 16-9-4 22:52

引用:唔明學校期末考試完,只知得分數,考什麼不

原帖由 芳草地 於 16-07-27 發表
唔明學校期末考試完,只知得分數,考什麼不知(指考卷不知是否與考試范圍程度相符合),學生唔識什麼也不清 ...
一至六年班都冇得閱卷?

回覆:JackyBaBa 的帖子

唔怕輸在起跑線!最緊要將勤補拙!

回覆:man811231 的帖子

可以向學校申請閱卷,不過,乜沒人咁做

買花自會讃花香,一朝天子一朝臣,有讚有彈平常事,各人要求各不同,平心而論,只講事實

回覆 芳草地 的帖子

課外活動也是行精英制的,項目看似很多,但大部份是校隊來的(免費),由老師揀人,若不獲邀請加入校隊,可供一般學生參加的活動很有限,只有樂器、美藝、外語和幾個安排在週六上課的體育項目,而且名額有限,人多要抽籤,抽唔到就乜都冇得玩。

學校本來是一個很好的平台給學生發展興趣,課後留校參加,不用東奔西走外求,既方便又可以讓同學多交流發展社交技能,可惜在這裏機會只留給精英。

我比較欣賞行雙軌制的學校,大量興趣班給學生自由參加,再從興趣班揀選精英入校隊,重點發展一些有優勢的項目,真正做到全(部)人發展。

floppybb 發表於 16-9-14 03:01
回覆 芳草地 的帖子

課外活動也是行精英制的,項目看似很多,但大部份是校隊來的(免費),由老師揀人,若不 ...
入校隊有時都要講運氣,老師只有好少時間揀人,可能幾分鐘之內就要由幾十人之中揀幾個,好似抽獎一樣,要有運氣。

alanchan11 發表於 16-9-16 21:19
入校隊有時都要講運氣,老師只有好少時間揀人,可能幾分鐘之內就要由幾十人之中揀幾個,好似抽獎一樣,要有 ...
女女 剛剛入選合唱團丶敲擊樂團。

引用:Quote:alanchan11+發表於+16-9-16+21:19+入

原帖由 Minnie2010 於 16-09-20 發表
哈哈!今年我聽到有幾個同學仔都話入左敲擊樂團。

chingcat 發表於 16-9-22 17:39
哈哈!今年我聽到有幾個同學仔都話入左敲擊樂團。
個樂團有幾多人?

引用:Quote:chingcat+發表於+16-9-22+17:39+哈哈

原帖由 Minnie2010 於 16-09-23 發表
個樂團有幾多人?
我唔清楚呀,但應該不太多吧~因為可以選擇不參加。所以我知的,可能當中有些是後補的吧!
我自己嗰個入管樂團

Minnie2010 發表於 16-9-20 03:24

請問女女幾年班?

Jacque1 發表於 16-9-24 18:16
請問女女幾年班?
小一

Daddymammypig 發表於 16-10-8 07:28
any open day for LMC ????thx
聽說上次開放日令到很多老師和職員的工作量太大,直接或間接導致離職潮,所以暫時都不會再有開放日。