用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 大家對林文燦有咩意見?
go

大家對林文燦有咩意見?

lmcvgood 發表於 16-3-23 17:28
不只,聽說他們出比舊生的sports day invitation 是想請各中學校長的。難道他們認為華仁、DGS校長會到? ...

寫升中概況的時候就嫌人地間中學唔馨香, 叫人地做other, 到運動會的時候又想人地的校長嚟充撐場面, 唔知那些校長收到邀請的時候有什麼感想?

而且我覺得邀請剛畢業的中一生參加運動會都算合理, 但連已經升上中二中三的都邀請, 就有些奇怪, 再過幾年,咪中五中六的都邀請? 人地幼稚園都唔會邀請已經升上二三年級的小學生返去參加活動啦 !

benny2014 發表於 16-6-30 20:37
說到academic,今年的Speech Day居然沒有頒發Best in Academic之類的學術獎,這麼隆重的日子只是頒發什麼 ...

係喎, 我都覺得有少少奇怪, 點解會無學術獎、進步獎、操行獎? 唔通學校唔再重視學術? 不過我估計遲下在校內的頒獎禮應該會補返呢幾個獎, 但俾人既感覺係無咁隆重,
花了一年時間在每個科目取得優異成績, 都不及一個課外活動的豬肉獎重要?

benny2014 發表於 16-7-1 14:41
我覺得應該反過來,學術、進步、操行這幾個獎項應該在Speech Day由嘉賓頒給得獎學生,課外活動有關的獎項 ...

係既, 學術、操行呢D獎始終係比較難得, 亦都比較重要, 應該俾得獎的小朋友在Speech Day上台領獎, 以示鼓勵.

話時話, 今年既頒獎方式都幾搞笑, 一堆獎盃獎牌好似道具一樣放晒係台下地下,小朋友在老師的協助下就地分贓,一個二個攞住個獎上台同嘉賓合照, 唔係由嘉賓頒獎既咩? 雖然唔太清楚係咩獎,但如果真係好有價值的獎,應該唔會隨隨便便放係地下(學校都唔會將林文燦份紀念品放係台下地下, 然後叫林文燦自己攞上台啦)。

回覆 bowienvivi 的帖子

考完試之後個心一早散晒,如果學校唔操分班試,D人真係會亂嚟,聽講之前有畢業生以為中一分班試不會影響到自己,於是亂考亂做,結果被中學編入讀書風氣最差的一班,而且這個分班試成績是會影響到學弟學妹的。

不是不體諒,我都知道學校的老師、職員好辛苦,否則離職率也不會那麼高,所以有時見到佢地,都會對佢地講些鼓勵的說話,不過有意見的時候,我亦都會照直講。睇番其他學校的討論區,又真係無人有咁多意見,我地學校的家長無論係任何場合都係特別多野講,這個也是學校的特色之一。

floppybb 發表於 16-9-14 03:01
回覆 芳草地 的帖子

課外活動也是行精英制的,項目看似很多,但大部份是校隊來的(免費),由老師揀人,若不 ...
入校隊有時都要講運氣,老師只有好少時間揀人,可能幾分鐘之內就要由幾十人之中揀幾個,好似抽獎一樣,要有運氣。