用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想放棄學琴
樓主: 417bbs
go

想放棄學琴

mrshoho 發表於 15-7-15 11:53
原來除樓主外,都有其他家長覺得自己仔女被老師扭耳冇問題,唔怪得間中仲有小朋友被老師體罰的新聞,有D咁 ...
你搞錯了, 樓主就係覺得有問題所以先出帖, 係有部份回應既JM覺得無問題, 咁.......人各有志, 最緊要係被扭既小朋友都覺得無問題, 咁咪無問題囉

引用:Quote:mrshoho+發表於+15-7-15+11:53+原來

原帖由 little_yolky 於 15-07-15 發表
你搞錯了, 樓主就係覺得有問題所以先出帖, 係有部份回應既JM覺得無問題, 咁.......人各有志, 最緊要係被扭 ...
心水清

其實這po带出幾個問題
1 應否放棄琴
2 點解小朋友比老師罵和扭耳都想繼續學
3 點解喜歡琴多過足球
其實你們不覺得這些問題好有問題嗎?

老師出手是不應該,但亦是一good teaching moment, 在家發生比學校易處理
老師唔夾咪換過個,真不是一個問題 :)

MrBeast 發表於 15-7-15 13:12
其實這po带出幾個問題
1 應否放棄琴
2 點解小朋友比老師罵和扭耳都想繼續學
唔明點解學個琴都要咁辛苦, 其實係咪可以當學琴係一種興趣, 好似畫畫咁, 鐘意畫就畫, 點解一定要迫人考級, 迫人一日練一粒鐘, 唔可以輕輕鬆鬆咁彈嗎? 又唔係要做李雲迪。

little_yolky 發表於 15-7-15 13:20
唔明點解學個琴都要咁辛苦, 其實係咪可以當學琴係一種興趣, 好似畫畫咁, 鐘意畫就畫, 點解一定要迫人考級,  ...
身邊好多都係父母要佢地學,真正自己有興趣的真唔知有幾多,但講真雖然我都睇得好化,若我比$交學費,我都想見到result。

醒目開學勳章

回覆:想放棄學琴

樓主已說明小朋友有興趣,咁咪唔放棄囉,但老師扭耳喎,點解可以容許老師咁樣?最唔明呢樣!轉老師就不是解決了問題嗎?

MrBeast 發表於 15-7-15 13:26
身邊好多都係父母要佢地學,真正自己有興趣的真唔知有幾多,但講真雖然我都睇得好化,若我比$交學費,我都 ...
咁又係, 我俾$幫阿女交學費, 都想佢唱到好似梅雪詩咁好

我話佢多興趣班,叫佢自己選一樣不學,佢選足球也不選琴 => 同鋼琴比較,更加唔鍾意足球

引用:原來除樓主外,都有其他家長覺得自己仔女被

原帖由 mrshoho 於 15-07-15 發表
原來除樓主外,都有其他家長覺得自己仔女被老師扭耳冇問題,唔怪得間中仲有小朋友被老師體罰的新聞,有D咁 ...
我就從來冇評論過老師點樣罰,我著眼的是原因,如果是真的冇練,冇時間練,求其練,練唔足,我第一件事會諗,係我小朋友唔想?係我協助唔夠?如果係,我自己再調整下,如果我小朋友盡哂力都達唔到標,即使呢位老師對小朋友要求太高,一係同老師講,一係就轉老師,但如果確實係練唔到,我會放棄。而,我不是太認同,喜歡但是唔會練

引用:Quote:mrshoho+發表於+15-7-15+11:53+原來

原帖由 little_yolky 於 15-07-15 發表
你搞錯了, 樓主就係覺得有問題所以先出帖, 係有部份回應既JM覺得無問題, 咁.......人各有志, 最緊要係被扭 ...
對呀,我絕對覺得有問題,其實我阿囝比較單純及容易忘記,所以佢未必會話比我知老師扭佢耳仔,係老師臨走時同我自首,當天阿仔其實唔舒服,所以我覺得老師唔岩。我之後whatsapp老師,話希望唔好有下次,我話如囝唔聽話可直接和我講或者教妹先。曾經,我女都表現不合作,但老師冇咁對佢,反而是大家默不作聲,我想老師知阿女不可用呢類手法,但阿仔當天狀況態差,而且為人比較傻,佢才敢咁做。
點解唔換老師,是因為她是我一個好熟同事的妹,當天我好想找佢幫我問佢妹,好想比佢教,我覺得唔好意思才會拖到今天
我想仔學琴是因為覺得學琴後他的專注力提升了,我當日都唔想考級,但老師又話是可以的,咁我冇理由唔聽佢意見,況且我又唔知點考,咪聽佢講囉,我都打算考完同佢講,暫不考級了,當興趣班就是我目標....

我問阿仔點解唔中意足球,佢當時答我因為太熱,但近日佢又話自己習慣了熱的天氣,又話要繼續學。我問佢繼續學琴的原因,佢話因我講過做事不可半途而廢喎!所以我真的不知他是否真的有興趣

能不能先和小朋友聊一聊,看他喜欢弹琴吗?不喜欢是因为乐器本身还是因为老师还是其他?在下结论之前,带孩子去听一听音乐会,跟他讲一讲音乐的美丽是什么,找TED里面有几个关于音乐是怎么让一个人感到生活幸福心灵安宁的视频,然后陪仔仔一起看。当你做完这一切应该做的,仔仔告诉你,他还是不愿意学,那你就应该跟他勾勾手,同意他的决定啦。祝你和仔仔都开心!

引用:我問阿仔點解唔中意足球,佢當時答我因為太

原帖由 417bbs 於 15-07-15 發表
我問阿仔點解唔中意足球,佢當時答我因為太熱,但近日佢又話自己習慣了熱的天氣,又話要繼續學。我問佢繼續 ...
阿仔答我足球、游泳,佢都係用「中意」呢個形容詞,彈琴佢話「ok」,我問佢覺唔覺得老師惡,佢話唔覺,老師經常請喉糖佢食喎,佢好似只記得老師的好處,所以我才反覆想是否自己問題,阿仔自己都唔覺有問題,但我聽到老師發脾氣,罵人,大力按個琴,我就覺得好有問題,所以我感到困擾而問下大家意見囉

引用:我問阿仔點解唔中意足球,佢當時答我因為太

我問阿仔點解唔中意足球,佢當時答我因為太熱,但近日佢又話自己習慣了熱的天氣,又話要繼續學。我問佢繼續 ...
还有,如果继续学,最坏的理由就是因为要坚持而坚持。学是因为喜欢,因为感到开心才对。不要跟足球比,因为这不是可以对比的。体育竞技的热爱和音乐感性的热爱,本身不矛盾。你可以试试让老师用一段音乐来表达体育激烈之时刻,再用一段音乐来表达输波之后心情。让仔仔明白,音乐的魅力和体育的魅力配合,人生会好快乐。

417bbs 發表於 15-7-15 20:08
咁你公子都很乘,比我會即時讚下佢記得媽媽的說話和懂得不半途而廢,跟著就打蛇隨棍上,話咁要多d練習,有冇乜野覺得難,中唔中意老師⋯

引用:回覆+417bbs+的帖子 考琴千其唔好用逼,用

原帖由 YPiano 於 15-07-15 發表
回覆 417bbs 的帖子

考琴千其唔好用逼,用逼會令細路唔想練,我老師都唔會咁做。我老師成日都話:「要考琴 ...
係囉,同朋友講起,原來一般老師都會彈左一兩首,覺得ok才報,但我是報完才開始練考試歌。10月考,而家只練左一首,奇怪的是,兩個表哥同樣這老師教,一樣係學了一首,佢地仲要9月考,老師是一個教了十幾二十年有經驗我老師,點會預得啲時間咁差,所以佢驚小朋友考唔到,又心急,所以成日罵囉

醒目開學勳章

樓主,其實你都有答案啦,你係會繼續要個仔學,亦會繼續用同一個老師,希望你仔仔會愛上練琴,而教了十幾二十年琴嘅老師會變得有耐性。

引用:樓主,其實你都有答案啦,你係會繼續要個仔

原帖由 mrshoho 於 15-07-15 發表
樓主,其實你都有答案啦,你係會繼續要個仔學,亦會繼續用同一個老師,希望你仔仔會愛上練琴,而教了十幾二 ...
我諗都唔會咁快放棄,但老師我真係想換的,但好多因素令我1516

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+mrshoho+於+15-07-15+發表樓

我諗都唔會咁快放棄,但老師我真係想換的,但好多因素令我1516
希望你可以為仔仔揾到更適合佢嘅老師。