用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想放棄學琴
樓主: 417bbs
go

想放棄學琴 [複製鏈接]

ken244644 發表於 15-7-14 16:55
考級練同一首歌係悶定有成就感真係每個人感受唔同。 練到3首好難嘅歌都可以彈到好好聽係好開心嘅事。 反而s ...
我仔反而中意scale,仲話老師點解甘遲先教他,他說原來學左scale,可以自己識彈好多新歌,以前見到新歌,吾知指法,d手指kick住,而家彈得順好多

little_yolky  你仔仔一定唔怕悶,good  發表於 15-7-15 09:24

回覆:想放棄學琴

個老師咁容易發脾氣可能適得其反,嚇怕個細路。

嚴師係對學生嚴厲,有要求,唔係下下又鬧又扭耳仔就叫嚴師!

你回想下細個自己喜歡的科目,係老師又鬧又罰果D,定老師循循善誘,鼓勵你,你又讀得有自信果D?

醒目開學勳章

引用:我有時反覆問自己,似乎是我接受唔到老師罵

原帖由 417bbs 於 15-07-14 發表
我有時反覆問自己,似乎是我接受唔到老師罵阿囝、扭佢耳仔,阿仔好似唔多介意,是不是我面皮薄呢?是否只要 ...
咁你仲可以俾個仔佢教?我覺得你有問題。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+mrshoho+於+15-07-14+發表老

原帖由 ylmanhk 於 15-07-14 發表
接受至,扭下姐,冇嘢呀!最緊要教得好,嚴師出高徒!
我本人接受唔到,但呢個世界乜人都有

引用:個老師咁容易發脾氣可能適得其反,嚇怕個細

原帖由 Melody_BB 於 15-07-14 發表
個老師咁容易發脾氣可能適得其反,嚇怕個細路。

嚴師係對學生嚴厲,有要求,唔係下下又鬧又扭耳仔就叫嚴師 ...
回想細個嗰把木尺同藤條,宜家真係小兒科

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-14+發表接

原帖由 mrshoho 於 15-07-14 發表
我本人接受唔到,但呢個世界乜人都有
係㗎,真係咩人都有;睇下班港童同怪獸家長,而家做老師衰過做待應。大聲又投訴細聲又投訴,最好用視像教授⋯

引用:我有時反覆問自己,似乎是我接受唔到老師罵

原帖由 417bbs 於 15-07-14 發表
我有時反覆問自己,似乎是我接受唔到老師罵阿囝、扭佢耳仔,阿仔好似唔多介意,是不是我面皮薄呢?是否只要 ...
藝術家呢家你識咩呀?你不如去playgroup學算吧,包冇話嚇親你,當你BB咁

有些研究指出學音樂對學習Hence學業有好處,我想大前題是有興趣和學得開心。個人愚見,首先,樓主不如同老師講唔考級,第二和老師商量下樓主怎樣可在家中幫孩子練習,時機成熟才再考慮考級。

Share 下我自己過案,初初我是一起和孩子練習樂器,佢上堂我自己上utube 學,私人老師應可sit in the lesson. 每日有空當或功課/溫習之間練5-10分鐘,雖然有好多同學叻過佢,但佢至少唔會壓惡。

大部份這年齡的小孩要佢repeatedly Practise for an hr 是件頗痛苦的事,暑假有時間可叫佢一日練幾次短的,當佢有成功感時就會自動練耐d

回覆:417bbs 的帖子

換老師吧,宜家啲細路咁忙,普遍都不多練琴,所以,有家長每週加多一堂叫老師睇住個細路練,我個friend教琴說的。

引用:換老師吧,宜家啲細路咁忙,普遍都不多練琴

原帖由 conniewktang 於 15-07-15 發表
換老師吧,宜家啲細路咁忙,普遍都不多練琴,所以,有家長每週加多一堂叫老師睇住個細路練,我個friend教琴 ...
現在有種行業叫陪練姐姐

anixon    發表於 15-7-15 09:55

如果連練都要陪,真係要考慮係咁需要再學(已是小學生, 應該知自己做緊咩)

學習無興趣,等於受苦, 由第一天學琴開始(小朋友自己要學), 我已講明媽媽係唔識, 學音樂要自己聽清楚老師點教... ...

marcuscyrus 發表於 15-7-15 08:18
現在有種行業叫陪練姐姐

第一次聽...真是無奇不有

marcuscyrus 發表於 15-7-15 08:18
現在有種行業叫陪練姐姐
同意興趣應是培養到自發去,若當練琴是一種功課,其實大家都無需咁驚訝。amyway, 萬事起頭難,比d空間樓主吧

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+mrshoho+於+15-07-14+發表我

原帖由 ylmanhk 於 15-07-15 發表
係㗎,真係咩人都有;睇下班港童同怪獸家長,而家做老師衰過做待應。大聲又投訴細聲又投訴,最好用視像教授 ...
係啊,扭人耳老師都仲可以喺現今社會生存到,都算奇聞。

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-15+發表係

原帖由 mrshoho 於 15-07-15 發表
你見識少姐😏

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-15+發表係

原帖由 mrshoho 於 15-07-15 發表
沙田乙明邨明耀樓一個6歲女童,昨日放學返家後,在晚上9時23分被37歲姓關父親發覺左耳受傷,懷疑愛女在幼稚園上學時,被老師扭耳朵體罰導致左耳紅腫,報警抱女到威爾斯醫院治傷。警方初步調查後暫列普通襲擊,其後因女童父親銷案了事。
此外,有網民曾將一帖女童耳仔受傷照片上載互網頁,內容透露女童就讀沙田一間幼稚園,疑因忘記交功課而遭體罰。
該間位於沙角邨的幼稚園,校方事後回應傳媒查詢時證實誤會,有關家長已銷案。警方亦證實已接獲女童父親要求銷案。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+mrshoho+於+15-07-15+發表係

你見識少姐😏
係,我少見

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+mrshoho+於+15-07-15+發表係

你見識少姐😏
你見識最廣博,俾個叻你

醒目開學勳章

回覆:想放棄學琴

原來除樓主外,都有其他家長覺得自己仔女被老師扭耳冇問題,唔怪得間中仲有小朋友被老師體罰的新聞,有D咁嘅家長助長歪風,可悲!

‹ 上一主題|下一主題