用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想放棄學琴
go

想放棄學琴 [複製鏈接]

將考二級,但經常比老師投訴冇練琴,我就沒時間睇小朋友練,只提他練,他練什麼我又唔識,結果練啲唔練啲,激到老師不停投訴,每次老師投訴,我就覺得好大壓力,有時我在家,聽到老師不停罵、甚至有次老師話忍唔住扭阿囝耳仔,但阿囝又唔係完全唔中意的,我話佢多興趣班,叫佢自己選一樣不學,佢選足球也不選琴,但老師的行為令我好苦惱,究竟囝是否不適合學琴?我真的想放棄

2    0    0    0

回覆:想放棄學琴

轉老師不如……可能吾夾

試下換老師,再堅持下去學琴

回覆:cherrieshum 的帖子

試試轉教琴老師,都抽些時間陪佢練琴,坐係佢旁邊/附近,比佢知有人支持佢

417bbs 發表於 15-7-14 07:10
將考二級,但經常比老師投訴冇練琴,我就沒時間睇小朋友練,只提他練,他練什麼我又唔識,結果練啲唔練啲, ...
唔知小朋友幾大個, 如果考二級, 不如唔好考, 等佢唔好係咁為操考試曲, 為興趣學先。

BTW, 轉老師吧!

回覆:417bbs 的帖子

可能同老師唔夾,轉老師試試。

醒目開學勳章

老師扭佢耳,你都接受到,你冇嘢啊?

引用:老師扭佢耳,你都接受到,你冇嘢啊? +

原帖由 mrshoho 於 15-07-14 發表
老師扭佢耳,你都接受到,你冇嘢啊?
接受至,扭下姐,冇嘢呀!最緊要教得好,嚴師出高徒!

停一停再諗~~

王家爸爸    發表於 15-7-14 17:10

放鬆d,想想你當初俾佢學琴係為左乜?唔好理老師投訴,唔好破壞親子關係。你仔練不到就叫老師同佢加時練。

考級不停練住幾首歌, 我都覺得煩啦!
好在係佢自己想學, 唔係我迫佢.

mimi222shi 發表於 15-7-14 14:02
考級不停練住幾首歌, 我都覺得煩啦!
好在係佢自己想學, 唔係我迫佢.
所以無乜必要就唔駛急住考級, 可以一次考3級, 又慳錢。

引用:Quote:mimi222shi+發表於+15-7-14+14:02+考

原帖由 little_yolky 於 15-07-14 發表
所以無乜必要就唔駛急住考級, 可以一次考3級, 又慳錢。
其實當日都不是我想考級,是老師話考試是好的鍛練,結果......
我都覺得好無奈,好似自己冇跟足老師要求,老師是朋友介紹的,夾到佢小朋友,所以我有時懷疑是我和囝的問題,冇理由其他人都冇問題,而對我竟做成咁大困擾

引用:將考二級,但經常比老師投訴冇練琴,我就沒

原帖由 417bbs 於 15-07-14 發表
將考二級,但經常比老師投訴冇練琴,我就沒時間睇小朋友練,只提他練,他練什麼我又唔識,結果練啲唔練啲, ...
學鋼琴嘅必需品: 一日最少練60分鐘。

如果尼個基本要求都使做唔到, 就算朗郎教都唔掂。

回覆:417bbs 的帖子

考級一定辛苦同悶, 要自已調節。 如果考級完成後都唔放棄鋼琴, 咁就可以keep住落去。 所以, 考級真係一種磨練。

417bbs 發表於 15-7-14 15:06
其實當日都不是我想考級,是老師話考試是好的鍛練,結果......
我都覺得好無奈,好似自己冇跟足老師要求, ...
你真係儍豬嚟既, 人哋小朋友無問題, 唔代表適合你哋丫嘛, 正如揀學校, 沒有最好既學校, 只有適合既學校。音樂呢樣嘢, 唔要靠佢食飯, 咪學嚟開心吓囉。我女女仲要學校一定要學一樣樂器, 我咪揀鋼琴囉, 學開嘛。老師都係叫佢考2級, 我話唔考得唔得, 老師話考級等佢有目標。咁我叫老師儘力就得, 唔駛咁緊張。近來, 老師都唔迫我哋了, 同我講, 一次考3級都可以的。

壓力無咁大, 又放暑假, 咪練多咗囉, 音樂呢樣嘢, 迫自己又迫小朋友做乜? 係咪? 我仲要計埋入呈分都仲未緊張, 你駛乜咁緊張呢? 最緊要小朋友自己鐘意。

BTW, 我隻嘢都係好懶練琴, 我就叫佢每首歌仔彈3次, 咁佢就易受落D。之後再慢慢加到5次咁。

我女HEA學小提琴成3年, 下年暑假先考第3級...我覺得學音樂唔係只顧考級, 如果係甘, 這只會磨滅興趣, 除非你TARGET 6年級前考倒8級報神校
‹ 上一主題|下一主題