用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 明天就是最後限期了!漢華,慈幼及李潤田你們會選哪一間? ...
樓主: donnang
go

明天就是最後限期了!漢華,慈幼及李潤田你們會選哪一間? [複製鏈接]

我都同意你Dse 得幾年,反映唔到學校實際好壞嘅講法,所以想從其他週邊方面去衡量,重有什麼資料可參考呢?

引用:但有人說漢華上升中,而慈幼停滯不前,甚至

原帖由 donnang 於 15-07-14 發表
但有人說漢華上升中,而慈幼停滯不前,甚至下跌中,還因統一收生收多了南亞裔學生而令校風轉差,你有什麼意 ...
最實際係用家意見,校風好壞見仁見智,好學校也有唔好學生,視乎佢識到那些學生做朋友。我都明白做家長嘅憂慮,中學階段要靠小朋友,家長可以做嘅係放手但要同行。坊間所謂升跌可以不理,冇人可以掌握實際數據去評估學校升跌,DSE成績好壞有好多因素影響,就算入U率高,都要小朋友自己讀得好先有意思。

王家爸爸    發表於 15-7-14 09:24

醒目開學勳章 王國長老

回覆:明天就是最後限期了!漢華,慈幼及李潤田你們會選哪一間?

感覺上慈幼較穩陣。雖然質數無點變上,亦無點跌,穩坐band two都唔錯。漢華真係仲要等,暫時上唔上到位仲有好多未知數

回覆:明天就是最後限期了!漢華,慈幼及李潤田你們會選哪一間

兩年前去過慈幼簡介會, 感覺那女校長很有心去辦學。但近年成績及名氣遜色了不少, 可能較難收b1尾至b2頭學生的原因之一。三間要我揀, 漢華一定放最後。

多謝大家,特別係khmama,噚晩咁夜仲問緊你意見。
我決定俾仔入慈幼啦!希望佢讀得開心啦!我其實最注重老師是否有心,但願我沒選擇錯吧!

引用:多謝大家,特別係khmama,噚晩咁夜仲問緊你

原帖由 donnang 於 15-07-14 發表
多謝大家,特別係khmama,噚晩咁夜仲問緊你意見。
我決定俾仔入慈幼啦!希望佢讀得開心啦!我其實最注重老師 ...
慈幼係男校,漢華係男女校,比我會睇重呢點,anyway 已㨂到慈幼,祝一切順利!

你係擔心男校無咁好?

可否分享下原因?因為我之前無考慮過呢個問題。

我地讀書個年代, 慈幼係B1嘅英中, 東區男仔, 好多都會揀佢, E+真係跌咗好多.

王家爸爸  睇呢我地係同一年代既  發表於 15-7-14 14:48

係呀,所以我先喺漢華同佢之間掙扎,而家其實都仲15,16,會唔會漢華先係啱呢?唉!

donnang 發表於 15-7-14 00:58
但有人說漢華上升中,而慈幼停滯不前,甚至下跌中,還因統一收生收多了南亞裔學生而令校風轉差,你有什麼意 ...
慈幼33222率由前年36.5%(香港平均34.7%)上升至舊45.1%(香港平均35.4%),升幅很大。
如果可以持續,好快就到B2A水平。

我地學校老師話漢華學生比較,叫我排後D或5好選

聽了比較欣慰,因為坊間有關漢華及慈幼的資料並不多,亦很少在讀學生的家長發表意見,真係好難分析。

小吉媽媽 發表於 15-7-14 14:53
我地學校老師話漢華學生比較,叫我排後D或5好選
搬左之後,同類學校係哂小西灣,最後強者越強(中基),弱者越弱。
‹ 上一主題|下一主題