用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問參加10日LSC 叩門筆試後有唔收到電話通知? ...
樓主: allenlee18
go

請問參加10日LSC 叩門筆試後有唔收到電話通知? [複製鏈接]

引用:朋友話佢上星期考完筆試+(LS),昨日一早打電

原帖由 cherrychung 於 15-07-14 發表
朋友話佢上星期考完筆試 (LS),昨日一早打電話問,結果是即收叫佢即刻去註冊,朋友話如果沒有打電話去可能沒有 ...
家下玩咩?如果有間學校去到咁既地步,打個電話就有位,比你都咪讀。

ha8mo 發表於 15-7-14 17:29
還有操行
喇沙會學校都好重視操行

請問各位前輩, 通常在喇小要有什麼成績, 才可以安全過馬路? 謝謝!

回覆:王家爸爸 的帖子

hktbaby 發表於 15-7-29 19:32
請問各位前輩, 通常在喇小要有什麼成績, 才可以安全過馬路? 謝謝!
好似有138個直屬位(再加上其他位,喇小學生應該可以取得大約150個位),理論上前138名都安全。

醒目開學勳章 貢獻勳章

以我聽返嚟,學校無講過幾多名係安全,只講話平均分90或以上就係Band 1,Band 1就安全過馬路
但舊年LSC叩門收返d自己友,所以最後過到馬路嘅數字都幾好睇 (~15x)
今年唔知...
而且,P5,6 無名次排,大家靠估,其實都唔會知自己個仔係第幾名
恐龍家

小曳人 發表於 15-7-30 09:54
以我聽返嚟,學校無講過幾多名係安全,只講話平均分90或以上就係Band 1,Band 1就安全過馬路
但舊年LSC叩門 ...
平均分其實意義唔大,老師出券出得淺,個個都90分以上。但係如果老師出券出得深,無嘜人會有90分以上。

醒目開學勳章 貢獻勳章

王家爸爸 發表於 15-7-30 10:01
平均分其實意義唔大,老師出券出得淺,個個都90分以上。但係如果老師出券出得深,無嘜人會有90分以上。:hap ...

問題係,小四考到平均分86-89 已經係班個位數字嘅尾 (即8-9),上到小5/6,聽聞平均分只會再低dd
所以基本上有>90分咁"穩陣"嘅,可能得30人左右

OR
學校唔想你知,總之你勤力讀書啦!

不過我自己粗略估計,Band 1 女比男多,如果係6:4,男仔得~27%係band 1,就當係一間增值率好高嘅學校,double 喇~ 即大約54%
所以,我自己假設條安全線响班15
當然,當中好多假設啦.... 問題係信官方答案,定係信學校增值率高!

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

15x 人過馬路..... 喇小P6大約有幾多人? 75%過馬路咁多?

回覆:請問參加10日LSC 叩門筆試後有唔收到電話通知?

我朋友個仔係10/7下午5:00通知收佢小朋友的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

hktraffic 發表於 15-7-30 10:33
回覆 小曳人 的帖子

15x 人過馬路..... 喇小P6大約有幾多人? 75%過馬路咁多? ...
6班,每班最多收33人
恐龍家

联系中小學、收80%系正常、當然要合適最低要求、假設喇小有300人是B1、LSC系有可能優先收晒、再收外來的!由於有此優勢、喇小內部氣氛都好熱烈‧並吾係主觀級名次、而是入到B1的安全纲、吾洗抽!因為喇小係強校、比全港高半级、佢地評你是B2a、可能全港已屬BlC、已入咗Bl纲、所以有學生在喇小B2都直升、並吾係LSC因喇小而降低要求,當然有几個將殊位就另有別論啦!

小曳人 發表於 15-7-30 10:24
問題係,小四考到平均分86-89 已經係班個位數字嘅尾上到小5/6,聽聞平均分只會再低dd
所以基本上有>90分咁" ...
嘩....個個都咁高分 ~~~

Sky2002 發表於 15-7-30 11:47
联系中小學、收80%系正常、當然要合適最低要求、假設喇小有300人是B1、LSC系有可能優先收晒、再收外來 ...

假設喇小有300人是B1、LSC系有可能優先收晒

佢地評你是B2a、可能全港已屬BlC、已入咗Bl纲、所以有學生在喇小B2都直升

********************************************************************************************************

係咪同派位制度有D差異...直屬中學...又統一計全港Banding

http://www.schooland.hk/ss/lasalle

hkpapa852  係LS小學人數遠小於LSC  發表於 15-7-30 12:51

hktraffic 發表於 15-7-30 10:33
回覆 小曳人 的帖子

15x 人過馬路..... 喇小P6大約有幾多人? 75%過馬路咁多? ...
LSC一級~250人, 統一派位今年都有138個直屬位留俾小學. LS小學一級~180人左右, 剩係138/180都已經76%有多啦, 咁收番既比例一定好睇!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-7-30 12:50
LSC一級~250人, 統一派位今年都有138個直屬位留俾小學. LS小學一級~180人左右, 剩係138/180都已經76%有多啦 ...
高直升比例其實有利有弊,八成學生直升意味着LSC每年都收唔少B2生,呢個亦係LSC既DSE平均成績未能更上一層樓既原因。

mcl203 發表於 15-7-30 12:14
假設喇小有300人是B1、LSC系有可能優先收晒

佢地評你是B2a、可能全港已屬BlC、已入咗Bl纲、所 ...

hkpapa852  係LS小學人數遠小於LSC  發表於 2 分鐘前

我知....LSC 252人...LSPS 180人....係可以夠位收晒

我係唔明...若LSPS 300人...係乜情況下300人都係B1??...又可以"優先"收晒
收直小學生係用直屬位...收B1+B2生....唔一定全係B1...甚或B3都得....點確定係"B1"??
又統一乙部同全港Banding有乜關係??....本區 B1抽完...到B2抽...點都係打唔到尖

我知你明.....係我唔明姐

王家爸爸 發表於 15-7-30 13:05
高直升比例其實有利有弊,八成學生直升意味着LSC每年都收唔少B2生,呢個亦係LSC既DSE平均成績未能更上一層 ...
公平D講, 唔可以只怪直升既B2學生. 呢D名校, 成人收埋D為校爭光既人, 呢班可能影響仲大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 15-7-30 13:05
高直升比例其實有利有弊,八成學生直升意味着LSC每年都收唔少B2生,呢個亦係LSC既DSE平均成績未能更上一層 ...
高直升比例....正正係有部份喇小家長....誤以為喇小學生成績 肯定係優於同區其他小學學生

我有一朋友係喇小家長...曾充滿自信地大大聲又堅持咁講....佢肯定明白派位制度係抽獎
可能佢地成績優於同區其他小學學生....所以大部份能順利派番上喇中...佢係家長無可能搞錯
我後來send左條派位link俾佢....佢無答我lu...

王家爸爸    發表於 15-7-30 13:46
‹ 上一主題|下一主題