用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家對寶血會上智有甚麼評價
go

大家對寶血會上智有甚麼評價 [複製鏈接]

功課多不多 讀得辛苦嗎 入大學率高嗎

王家爸爸  平均4率有69.0%,B1學校。  發表於 15-7-12 09:13
   4    0    0    0

功課少到不得了,十分自由,—年两考無UT(是隨時散測),英文好就—d都唔辛苦,老師十分友善,.U% 还可以吧~~比以前AL年代是差了。

校舍比較細

回覆:Yanamami 的帖子

請問知不知上年入三大及八大 率如何? 謝

入U%大概是63%

下面是四科level 4 or above的%:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 959&extra=page%3D16

2013年的:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2264159&extra=page%3D1

呢間係我的「尖姑」之一,雖然阿妹應該唔會選到佢,但呢間仍然我心中
自行甲一乙一的必然之選。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 mipig2008 的帖子

如考慮上智, 一定要去她們的簡介會, 了解及衡量自己女兒是否有能力應付她們正熱切推行的"自主學習"

我女兒今年入了這間, 我和老公及契爺都開心到喊呀. 因為這間學校的校風一流, 我參加簡介會時, 見到D學生個個都好乖,好有禮貌, 值得放甲乙第一位

王家爸爸    發表於 15-7-13 16:37

Shireenkungkung 發表於 15-7-13 16:23
我女兒今年入了這間, 我和老公及契爺都開心到喊呀. 因為這間學校的校風一流, 我參加簡介會時, 見到D學生個 ...
最重要係你唔係直昇機家長。

自由度高既學校,可以訓練到高分高能學生,但係唔適合直昇機。

回覆:王家爸爸 的帖子

我都很欣賞HTC校長及師姐妹間嘅團結,我又吾會consider校舍細, 我囡也曾心儀此校!我職業生涯中都遇上不少HTC舊生,佢地英文頂瓜瓜

回覆:NurseSally 的帖子

多謝你的寶貴意見 如果上智band 1A (石硤尾區)同民生band 1B(九龍塘區) 請問你會點揀?

Yanamami  HTC for sure~  發表於 15-7-13 23:22

回覆:mipig2008 的帖子

上智

引用:上智 +

原帖由 moboy 於 15-07-13 發表
上智
HTC!

上智唔使諗

回覆:大家對寶血會上智有甚麼評價

一定是上智,校風好,老師好,同學乖,是一所有讀書風氣學校,有些名校校舍大又如何?

我都會揀上智,知道好難入到,仍在努力努力中... ...

本年度有去簡介會,其中一樣令我感覺良好的事情係在答問時,有家長想知道近年自行跨區申請情況如何,校長除了在台上簡述情況外,還即時叫副校長把近年外區和本區小學升讀上智的人數列印出來及張貼於地下報告板上,我欣賞校長的體貼,明白到家長得知這些數據可作籌算,所以校長給予我的評價是一位細心且對數據敏銳的好校長.

Yanamami  非常开明既校長~  發表於 15-7-14 09:22

Yanamami,非常認同,令人好舒服,學生家長也喜歡呢!

她在上智也當了校長很久了,不知有退休計劃嗎?!很想她能多做數年再數年,必定是學生的福祉.

醒目開學勳章

回覆:大家對寶血會上智有甚麼評價

我都好鐘意這所學校,囡囡差點成為此校學生,好欣賞校長極之友善,非常有心

講件小插曲,就知校長幾开明:

話説HTC每年有辦英国遊学团俾学生自由參加,有分中一、二初团及中三以上Advanced programme. 阿女中—升中二个暑假我無俾佢去,到F2我同阿女講,団費唔平錢我只有一筆,當然參加advanced果个啦~因為行程密集d学多过遊,对寫作要求高d.於是佢去揾校長商量可否俾佢越級參加学姐果个programme。校長話睇过佢英文成績同作文後,認為佢可应付到就批准佢參加Advanced programme.此事令我覚得校長唔会按本子辦事,死古古的,係好开明的校長。

TwinWong    發表於 15-9-18 12:00
ANChan59    發表於 15-9-18 11:47
‹ 上一主題|下一主題