用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行只選一間
樓主: 洋蔥頭媽咪
go

自行只選一間 [複製鏈接]

王家爸爸,我可能比較怪,心儀唔係揀最叻嘅學校,只喜歡心儀校理念同啱仔仔就可以啦…

王家爸爸  其實我都係咁 所以揀SJC,無揀QC  發表於 15-7-12 20:59
羊兒  我都係甘諗.  發表於 15-7-12 20:15

我就係咁,成功入咗

洋蔥頭媽咪    發表於 15-7-11 23:31

引用:王家爸爸,我可能比較怪,心儀唔係揀最叻嘅

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-07-11 發表
王家爸爸,我可能比較怪,心儀唔係揀最叻嘅學校,只喜歡心儀校理念同啱仔仔就可以啦… ...
我都係咁揀架,話之佢1ABC啦,入去做國寶咪得囉!我仔自行掂左

王家爸爸    發表於 15-7-12 21:00
洋蔥頭媽咪    發表於 15-7-12 00:24

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

洋蔥頭媽咪,
Hello, 等我又入來學下野先.
我而家仲未諗好選邊2間, (不過都有一間是心儀的,另一間未有頭緒). 我都係偏向保守少少. 想他入一間校風純d, 壓力又唔好太大的學校已心滿意足.

醒目開學勳章 王國長老

回覆:自行只選一間

自由廣場有個case就係入左自行2,dum晒心口(唔知自行入左無得抽獎,甲1乙1至係最想入)

洋蔥頭媽咪  係,所以要考慮清楚  發表於 15-7-12 22:45

首先想問一下,樓主的子女有沒有心儀學校先?同你倆家長是否一致?是的話必然是一間足夠。當年我大仔心儀同我地一致,所以不會再考第二間而有幸收了,後悔沒有抽獎機會!我大仔自行一,甲一,乙一同一間。幸運地今年升中五,細仔照板今年升中四。感恩!

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 洋蔥頭媽咪,+Hell

原帖由 羊兒 於 15-07-12 發表
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

洋蔥頭媽咪,
我覺得唔揀最top 最熱學校可能機會都大,其實我只係想仔仔讀得開心又冇咁大壓力啫

引用:+本帖最後由+Ivankwok2009+於+15-7-12+21:5

原帖由 Ivankwok2009 於 15-07-12 發表

首先想問一下,樓主的子女有沒有心儀學校先?同你倆家 ...
仔仔冇乜特別喜愛,去睇中學時我心儀呢間佢都○K,可能係男仔佢仲好bb架  

不過我仔應該都受我影響唔想去太top學校,佢話唔想太辛苦怕S3唔夠人叻影響選科,我亦了解佢性格唔想太進取,情願退而求次,所以只想選一間。

我都同樓主同一個想法
到目前為止未有其它心儀學校
連乙二打後填什麼都未有心水
我是深水埗校網
仲要是男仔

見到好多成功例子
但有無失敗例子呢?
即自行/甲一/乙一填心儀那間
結果派去其它學校?
可能我的人較負面
萬一派不到怎算??

san :-P

引用:Quote:原帖由+BABYCUTIES+於+15-07-11+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-07-11 發表
其實我有小小想,因我心儀非至top學校,自行冇理由揀間差個佢,一係博高d啫,如果唔得仲有大抽獎。不過好似 ...
我識有人佢仔係lA全級排6/130,因佢大女讀曾記想亞仔同家姐同一間,所以自行時只揀一間曾記,但自行衰左搞珠又吾多好運,今年派左第四志願去蘇浙,不過聽佢講而家佢仔係蘇浙讀得都幾開心,早排考試全級排第二

洋蔥頭媽咪  賽翁失馬    發表於 15-12-17 13:28
洋蔥頭媽咪  賽翁失馬   發表於 15-12-17 13:28
external  乙二第四入到蘇浙都非常幸運  發表於 15-12-17 13:05

引用:我都同樓主同一個想法到目前為止未有其它心

原帖由 sanli77 於 15-12-17 發表
我都同樓主同一個想法
到目前為止未有其它心儀學校
連乙二打後填什麼都未有心水
我覺得要考慮幾方面,小朋友成績/banding?心儀校是否大熱?本區學額是否足夠?估計自己入倒機率....等等 ? 如果你小朋友本區學額未太足夠,就要好好把握自行及可跨區選校機會,當然唔同情況/選擇得出結果都有機會不同,要自己衡量一下。

洋蔥頭媽咪 發表於 15-7-12 22:45
仔仔冇乜特別喜愛,去睇中學時我心儀呢間佢都○K,可能係男仔佢仲好bb架  

不過我仔應該都受我影 ...
洋蔥頭媽咪,

我仔同你仔都有相同想法, 不過佢仲未有心儀的中學.

洋蔥頭媽咪 發表於 15-7-11 19:24
其實我有小小想,因我心儀非至top學校,自行冇理由揀間差個佢,一係博高d啫,如果唔得仲有大抽獎。不過好似 ...
我真心想講, 真係好博.  我自A(一間), 甲A(一間), 派位一A........... 都唔入......... 佢唔係最熱門學校!!!!!我仔B1B(我估), 因學校話佢B1A-B.  可惜佢同A校都係冇緣, 好彩都派到間B1, 唔係真係

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-7-11+19:24+其

原帖由 tintinlam 於 15-12-17 發表
我真心想講, 真係好博.  我自A(一間), 甲A(一間), 派位一A........... 都唔入......... 佢唔係最熱門學校!! ...
我認同 Khmama 所講要評估成功率及心儀度,仲要自己計算下本區學額,不過又未至於好博嘅,只係少左自行1個機會啫,自行收生位都不算多,所以都未必一定成功,大抽獎亦只有睇彩數。

回覆:自行只選一間

如果好心儀果間係本區學校,我都會咁揀。但係如果好心儀果間係跨區學校,可以點填呢?

引用:如果好心儀果間係本區學校,我都會咁揀。但

原帖由 sammag 於 15-12-17 發表
如果好心儀果間係本區學校,我都會咁揀。但係如果好心儀果間係跨區學校,可以點填呢?

...
我覺得如果心儀校為他區,就要評估入倒機率(eg. 心儀校要求,面試比重等等...),亦要考慮本區學額是否足夠,如不太足夠就要考慮盡用兩個自行機會,唔好只選一間。

引用:Quote:原帖由+sammag+於+15-12-17+發表如果

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-12-19 發表
我覺得如果心儀校為他區,就要評估入倒機率(eg. 心儀校要求,面試比重等等...),亦要考慮本區學額是否足夠 ...
本區是元朗,最心儀一間在九龍,一間在屯門。

‹ 上一主題|下一主題