用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行只選一間
go

自行只選一間 [複製鏈接]

八掛想問下有冇小朋友自行只選一間,而又成功入左 (須然未必知係自行入定攪珠入)?算唔算冒險?

王家爸爸  如果係 QC(或者BPS)可以理解  發表於 15-7-11 21:40
   0    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:自行只選一間

如果好似我咁情有獨鍾,在第一輪只選1間,或選一間越級挑戰的放第二,但我無咁做。最終我係入咗嘅。

引用:+本帖最後由+洋蔥頭媽咪+於+15-7-10+23:26+

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-07-10 發表

八掛想問下有冇小朋友自行只選一間,而又成功入左 (須然 ...
非常冒險!博唔過

引用:如果好似我咁情有獨鍾,在第一輪只選1間,或

原帖由 BABYCUTIES 於 15-07-11 發表
如果好似我咁情有獨鍾,在第一輪只選1間,或選一間越級挑戰的放第二,但我無咁做。最終我係入咗嘅。

...
其實我有小小想,因我心儀非至top學校,自行冇理由揀間差個佢,一係博高d啫,如果唔得仲有大抽獎。不過好似有d冒險

有呀,成功左
個日派位,同佢去學校見到貼左升中結果,仲要今年佢學校派入心儀個間小上年一半甘多,睇埋乙二乙三都比往年小左(唔知系之前嘅PS1考得唔好所影響定,系今年家長保守,但如果系保守又冇可能特登揀間b2a,而放棄間b1c,純粹個人諗法)即刻成個人呆左,完全俾唔到反應,個陣淨系識驚,驚自己甘博害佢去左間更差嘅,佢地班第一班落黎,第三個人都已經見到佢,佢仲要扮喊嚇死人
不過我又覺得如果真系大約計岩自己個區所屬banding中學學位大約有幾多,再衡量機率,我都系交表期間再系到問前輩意見,真系好多謝佢地

引用:有呀,成功左個日派位,同佢去學校見到貼左

原帖由 beebeebeeng 於 15-07-11 發表
有呀,成功左
個日派位,同佢去學校見到貼左升中結果,仲要今年佢學校派入心儀個間小上年一半甘多 ...
恭喜晒,我都心大心細未決定
講個秘密你知,其實仔仔小一選校當年我都有用呢個策略,因心儀只有一間,所以甲部只選一間,乙部首志願當然又係佢,結果中左,呢個方法有朋友跟左,結果又中,不過當年適齡學童冇咁多,我諗算係好彩啦  

回覆:自行只選一間

我fd都係咁,只選bps做自行,但冇得interview.  之後填表都放佢落甲一,其餘漏空。乙一亦係填佢,順利入左

王家爸爸  軒小?  發表於 15-7-11 21:41
洋蔥頭媽咪    發表於 15-7-11 20:51

洋蔥頭媽咪 發表於 15-7-11 19:57
恭喜晒,我都心大心細未決定
講個秘密你知,其實仔仔小一選校當年我都有用呢個策略,因心儀只有一 ...
系咪出年到你派彩呢?預祝定你仔仔連中兩元先加油呀

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-7-11+19:57+恭

原帖由 beebeebeeng 於 15-07-11 發表
系咪出年到你派彩呢?預祝定你仔仔連中兩元先加油呀
係,來年升小六,多謝先

引用:我fd都係咁,只選bps做自行,但冇得intervi

原帖由 silvia_ng 於 15-07-11 發表
我fd都係咁,只選bps做自行,但冇得interview.  之後填表都放佢落甲一,其餘漏空。乙一亦係填佢,順利入左: ...
有時都睇彩數,但我見好似都唔少成功,睇你敢唔敢博

引用:+本帖最後由+洋蔥頭媽咪+於+15-7-10+23:26+

八掛想問下有冇小朋友自行只選一間,而又成功入左 (須然 ...
你問呢個問題亦係我正想的問題。我未必只填一間,自行第一,甲一亦是佢,乙一也一定是佢,我也想緊甲二,甲三之選擇

心儀嗰間在本區?大抽獎有幾多位?

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

我仔系

洋蔥頭媽咪    發表於 15-7-11 20:52

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-07-10+發表

原帖由 khmama 於 15-07-11 發表
本區,有4班每班32人,自行不足40人

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-07-10+發表

我心儀個間係葵青,係佛教善德,但我仲諗緊甲二,甲三之選

原帖由 719117 於 15-07-11 發表
你問呢個問題亦係我正想的問題。我未必只填一間,自行第一,甲一亦是佢,乙一也一定是佢,我也想緊甲二,甲 ...
老實講甲好大機會我只會填一間,但自行未決定

洋蔥頭媽咪 發表於 15-7-11 20:48
老實講甲好大機會我只會填一間,但自行未決定
乙二有冇一間系仔仔鍾意,同心儀個間差唔多又多位,仔仔都鍾意架?如果真系有,可以一試,當初我都系甘諗,乙一就博50 50,乙二應該有75,估計最差都系乙三,再問下其他人意見就系甘我只填左自行一 同甲一

洋蔥頭媽咪  多謝意見,會再睇下中學  發表於 15-7-11 21:53

洋蔥頭媽咪 發表於 15-7-11 20:46
本區,有4班每班32人,自行不足40人

如果乙部抽獎有好大機會入既, 視乎你有冇第2間心儀, 冇的話自行報1間也不算什麼冒險, 自行成功機會率都唔係高, 只係少咗1個機會. 仲有好多時間, 諗清楚再決定都唔遲.

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-7-11+20:46+本

如果乙部抽獎有好大機會入既, 視乎你有冇第2間心儀, 冇的話自行報1間也不算什麼冒險, 自行成功機會率都唔 ...

多謝意見,因為暫時未揾倒第二間心儀,但如果自行選兩間又怕咁啱入左,所要要揀一定要越級挑戰。我仔學校暫未有告知banding,係一線小學,呢幾年派位b1大約60個左右,少少上落,我仔上學期考級30內,呈分成績比前更好,中/英/數/常全A,但我知其他同學都唔弱,所以我估佢b1 b,心儀亦係1b,但如果選其他又怕真係比人收左,所以先諗自行選一間是否可行。

引用:+本帖最後由+洋蔥頭媽咪+於+15-7-11+21:52+

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-07-11 發表
一定可行嘅,我當年都係自行一,甲一,乙一同一間,自行二同甲二三冇揀,順利入讀心儀。當然要評估下成功機會同心儀程度。

洋蔥頭媽咪  明白,多謝意見  發表於 15-7-11 22:02
‹ 上一主題|下一主題