用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 AFS國際文化交流-交流生
樓主: bero
go

AFS國際文化交流-交流生 [複製鏈接]

熱血勳章

kiu_bb 發表於 16-3-15 16:45
回覆 hktwun 的帖子

昨晚已經去左聽,真係超多資料要攪同交~估唔到要禁趕~
我尚欠醫生報告,希望趕得切

kiu_bb 發表於 16-3-27 22:26
回覆 bero 的帖子

其實而家先報,好似都趕唔倒暑假去,因都好多手續要攪~或你問下遲一年去,最早可以幾時 ...
係呀, 而家再等多1年啦.

AFS 話一般最熱門的國家是 奧地利, 瑞士和德國, 但因近期歐洲恐擊事件, 各國會著緊交流生審核, 想去這幾個國家就要早D申請

熱血勳章

或者考慮吓呢一年做Host Family,接待一個交流生係屋企。

仔仔今年會去意大利,有同行嗎

p25258955 發表於 16-4-18 23:20
仔仔今年會去意大利,有同行嗎
我囡今年七月會由意大利返,待她返後可找其他友人同您囝交流(同去既一個男孩子,竟然係佢都算熟既小學同學。囡在威尼斯附近,小學同學在米蘭附近)

hktwun 發表於 16-3-4 23:58
亞女剛被AFS取錄,今年12月咪出席唔到李寶椿既"SELECTION DAY" ? 
對於在海外既學生,李寶椿會安排網上面試。好似係有分個人同小組面試,小組面試講既係香港土地政策,問得唔淺。

hktwun  Thanks!  發表於 16-4-20 21:05

bero 發表於 16-3-11 11:36
HI CSY_MA:

唔好意思, 我都係隔咗好耐上來才見你詳細介紹, 真係好多謝你回覆.

我都唔好意思,超遲覆
當初點解會選意大利?

佢鍾意《達芬奇密碼》,所以第一志願法國,第二意大利,第三係瑞士。正如您們所知一樣,法國得兩三個位,早已滿。意大利近年交流規模都比較大,單香港,去年都有約20人,全世界有過千人去。而且,意大利既規則比較彈性,去年到上機果日未到15歲既申請人,一樣收。
我地本來驚意大利既治安,提議佢換德國,但德國要滿16歲至收,我囡今年返港時都未到言16。。。
至於瑞士,學術要求較高,位亦少。據去年替我打聽既校長話,AFS同佢講,申請瑞士既要排名10內,所以若想去瑞士,就要努力d了。
後來,女兒在剩下的選擇中,亦揀咗比利時(因為朱古力)同捷克,咁因為意大利有位,又係佢最初既第二志願,就順理成章。不過都好彩,法國同比利時去年都有恐襲,假如個囡去咗,就驚餐死

AFS收佢去意大利後,有個網上課程要佢起碼完成某個level,如上機日都未能完成,好似要罰50歐羅之類。就算去到,個網上練習都一樣要繼續做,另外每周兩次去上課。不過,據囡囡講,原來其他城市既意大利文堂係上好耐既,佢地就只係上到12月底。新年後就要自費上,雖然學費大家分擔後都唔係好貴。

女兒也訴苦,話佢間學校都要求交流生在學術上有一定表現(個host都係,上學期見到視藝老師俾佢既評價唔好,直到操上學校同老師理論,搞到英文唔好既視藝老師都要應酬阿囡,畀功課佢做),佢唔可以好hea,失咗交流生既「特權」。但我覺得佢其實已十分hea了

係勒,上次我原來報錯料:響意大利,因為地方大,係搵咗寄住家庭至搵學校既,以免住地離學校太遠。我囡到達之前已換咗一次家庭,之前果個仲近威尼斯,後來個單親家庭縮沙,換成而家果個,佢就同家姐細佬上同一間學校。同校另外有個葡萄牙交流生,後來因同寄住家庭唔夾,個女囝又想家,都提早返咗家鄉。香港既交流生倒好少有咁既情況,歐洲學生比較自我,據我所知,今年都有個來港既意大利男生,因為屢次犯規,提早遺返。

我囡話,香港交流生都有同寄住家庭唔夾,而要換家庭既情況,結果同第二個家庭(通常係曾有接待經驗既)相處愉快,放下心頭石。

去意大利既唔好處係,意大利管得比較嚴,其他去歐洲既AFSers,復活節假通常都全歐洲週圍去,意大利既就唔得,除非係host帶。搞到我地德國既朋友想接佢去玩都唔得,特登去探佢既契媽,都要自己先遊北歐,再搵佢。
但意大利在五六月期間有個交流週,可以揀一個意大利其他地方去一個星期,我囡就啱啱去完羅馬附近。

如有其他問題請提出好了,去年我囡出發前也是相當忐忑,好在Annie40給了我很多貼士,現在作回饋,也是應當的。

hktwun    發表於 16-4-20 21:04

csy_ma 發表於 16-4-20 17:53
我都唔好意思,超遲覆
當初點解會選意大利?
thank you for your sharing!仔仲諗住可以同班afser去歐遊添。
請問可吾可以分享一下意大利嘅消費,諗緊要點比錢佢同要帶幾多

回覆:p25258955 的帖子

除12月買禮物大破慳囊外,我女每月大概用千來二千港元,包括4百多元學琴費、4百多港元火車月票(最初須每周兩次去威尼斯學意大利文時,由AFS提供)、零食、文具、出去學意大利文時和其他AFSers吃晚飯和朋友的生日禮物等。

我囡除初到的9月買了很多冬衣外(只在意大利人認為最平宜的H&M買,但較香港的H&M貴,而host父母又堅持要送最貴的鞋+外褸近千元),絕少買衣服。但我聽說有到意大利交流的女孩以每月都有party為由(我女未去過),每月都買裙子,而一條就近千。所以,其實也主要看個人喜好。

我們只叫女兒到埗後告訴我們預計每月要用多少,她自己每月給我們一個excel,詳列收支明細。吃飯通常要過百,禮物看交情,給弟弟的過6百,一般朋友約2百,其餘細項皆是朱古力、雪糕、熱狗等零食,都4歐內很平宜,但小數長計也多。我不覺得女兒太節儉,也不奢侈就是了。

有朋友出差威尼斯幫我當信差,回來跟我說我女很踏實,要我放心......我問,從何見得?她說,女兒陪ee由威尼斯去米蘭火車那十多分鐘,就講了十多次很貴,所以如此評價

花歐羅確實貴,男孩子,沒那麼嗜甜,也沒有什麼服裝花費,會平宜些?我跟女兒說,去一趟意大利,趁換季大減價買件意大利製造的冬衣回港吧?她去看了一下,說最低也過2千港元......所以女孩就難講了......

回覆 csy_ma 的帖子

感謝,心裡有個譜了。你囡的host family確實不錯!afs還未通知我host的資料呢,真是很期待

引用:Quote:csy_ma+發表於+16-4-20+17:00+對於在

原帖由 ACE2126 於 16-05-17 發表
多謝寶貴分享

如果返來,無國際學校收,會在原校留級嗎?
對,已獲通知未能通過李寶椿的網上面試,會回校續唸中四。
另,如已確定會出去交流,趁長洲搶包山完後,最好掃定d如平安包之類香港特色既小禮物。阿囡曾要求我們寄幾十個過去,以備佢臨別派畀同學,因我們很忙,最後要求佢自己搞掂。香港既明信片都要備d。
去年,我們準備了茶具和茶葉、筷子等中國餐具予寄住家庭,聖誕則寄絲巾同刺繡袋,其實可以早d準備帶去。

ACE2126   thanks 人生特別的體驗  發表於 16-5-27 23:23
hktwun  上環永和街有平安包賣  發表於 16-5-27 21:44

熱血勳章

csy_ma 發表於 16-5-27 07:19
對,已獲通知未能通過李寶椿的網上面試,會回校續唸中四。

多謝分享!

我都好驚亞女返港後無國際學校收,不過就一定唔會返去原校唸中四。

熱血勳章

昨天去了AFS出發前講座,有LPC代表出席上台發言。

今年LPC入學申請當中,有20份係來自AFS學生。LPC都會好睇重校內成績同校長推薦信。

今年有無EK家長子女報左呢個計劃,需要自行提早學定當地語言嗎?

hktwun  有需要提早學定嗎?  發表於 17-2-13 20:38

回覆 suemei 的帖子

朋友的朋友兒子派意大利,被安排去ㄧ個較(文静)家庭,佢地無乜outing,個位交流生用左半年先適應倒。他的家長諗返應該早D學。
‹ 上一主題|下一主題