用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 AFS國際文化交流-交流生
樓主: bero
go

AFS國際文化交流-交流生 [複製鏈接]

我女女有frd舊年去咗俄羅斯 其實人都係好friendly既 但語言就一開始難啲 遲啲聽得明識講就ok
只不過係翻香港要“留一年班” 睇下小朋友接唔接受 翻到黎同以前既舊同學又唔同班
ps佢建議去唔係講英文既國家,可以最快學習一種新語言

熱血勳章

csy_ma 發表於 16-1-23 04:42
仲有一點想講既係:香港既李寶椿聯合國際書院,好鍾意收去過AFS交流既學生。如果讀完中四至出去,交流既同 ...
亞女剛被AFS取錄,今年12月咪出席唔到李寶椿既"SELECTION DAY" ? 

bplus 發表於 15-7-14 11:22
回覆 bero 的帖子

如果仔女性格外向, 獨立, 係一次唔錯經驗, 不過係付上一年可以話係停學的代價, 所以玩完 ...
香港人無知!

csy_ma 發表於 16-1-23 04:19
唔好意思!最近好少上EK,好遲至發現呢個POST
我囡去年參加咗AFS交流,去咗意大利。佢係S3升S4時去 ...
HI CSY_MA:

唔好意思, 我都係隔咗好耐上來才見你詳細介紹, 真係好多謝你回覆.

我女而家中四, 都係一般港孩, 玩手機多過食飯, 情緒商唔好又易喊, 所以我希望佢有個機會出外見識吓外面世界同接觸多D人, 就算無咩學倒回來也不緊要, 在外起碼學倒待人接物及自己照顧自己.

聽完你講解, AFS都唔係咁易收生, 我會將你的分享俾亞女睇睇, 等佢有個準備去面試, 以及調節吓自己個心態, 因為以佢的情況未試過自己出外, 而家一去就一年, 這也是我最擔心的一環, 因現今港孩就欠缺就係與人溝通.

想問問當初為何會選意大利? 你女女是否有少少意大利文的底子?  

hktwun 發表於 16-3-4 23:58
亞女剛被AFS取錄,今年12月咪出席唔到李寶椿既"SELECTION DAY" ? 
你好, 請問你女今年幾歲? AFS取錄是否好快通知?

可否講講你女女選那個國家?

熱血勳章

回覆 bero 的帖子

http://www.afs.hk/news-and-events/article/?article_id=184 for Info Session

我女由申請到取錄,大約要三個多月。 由於AFS面試係由義工(AFS Returnees) 進行,不可一概而論。

熱血勳章

IMF head Christine Lagarde都係 AFS alumna.

hktwun 發表於 16-3-13 22:33
回覆 bero 的帖子
明白, 我會今日寄出申請表, 希望仲有名額啦, 謝謝你.

hktwun 發表於 16-3-13 22:51
IMF head Christine Lagarde都係 AFS alumna.

亞女一月in完,3月頭收到通知取錄,但佢地好多國家已經full左冇位,特別係歐洲國家,所以如果想9月去讀,真係唔多選擇~

kiu_bb 發表於 16-3-14 14:24
亞女一月in完,3月頭收到通知取錄,但佢地好多國家已經full左冇位,特別係歐洲國家,所以如果想9月去讀,真 ...
哎呀, 我見佢3月31日才DEADLINE, 不知早報早IN.........

回覆 bero 的帖子

佢分好多期in,越早報名,越早in~雖然佢收左亞女,但佢心儀的國家,已經full左,所以仲15 16中,好唔好照去其他國家~

kiu_bb 發表於 16-3-14 17:07
回覆 bero 的帖子

佢分好多期in,越早報名,越早in~雖然佢收左亞女,但佢心儀的國家,已經full左,所以仲15 ...
可否講講你女報咗邊度? 我想同女報美國/加拿大或瑞士.

熱血勳章

回覆 kiu_bb 的帖子

去左家長INFO DAY 未? 好多野要填寫! 我在努力中!

回覆 bero 的帖子

亞女想去法國,但已經Full左~加拿大好似唔見有一年交流~
美國好似仲有位,但要另外考多個試~
瑞士已經Full左,同聽之前講座,話瑞士比較難申請同嚴謹~
或者你去聽左講座先,多些了解下~

回覆 hktwun 的帖子

昨晚已經去左聽,真係超多資料要攪同交~估唔到要禁趕~
你報倒心儀國家嗎?去邊個國家?

hktwun  Attended the same evening.  發表於 16-3-16 21:14

kiu_bb 發表於 16-3-15 16:42
回覆 bero 的帖子

亞女想去法國,但已經Full左~加拿大好似唔見有一年交流~
AFS 上年尾來我女學校開了講座, 所以我無再去聽了, 原來瑞士已FULL

我女想去美國, 瑞士或加拿大, (加拿大有架)

法國都咁快FULL...

kiu_bb 發表於 16-3-15 16:45
回覆 hktwun 的帖子

昨晚已經去左聽,真係超多資料要攪同交~估唔到要禁趕~
我女心儀果3個國家都FULL晒了........

回覆 bero 的帖子

其實而家先報,好似都趕唔倒暑假去,因都好多手續要攪~或你問下遲一年去,最早可以幾時申請~
你之前起學校聽講座,佢都應該有講,越早報名,就越可以容易,選倒心意國家~

熱血勳章

Your answers can be found in info session : www.afs.hk

‹ 上一主題|下一主題