用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 AFS國際文化交流-交流生
go

AFS國際文化交流-交流生 [複製鏈接]

請問有無家長聽過或俾仔女參加此組織, 一年際交流生, 俾D意見, 唔該!

http://cn.afs.hk/about-afs/about-hong-kong/
   15    0    0    0

回覆:bero 的帖子

歷史悠久,我讀書年代已有同學參加。

Radiomama 發表於 15-7-11 10:20
歷史悠久,我讀書年代已有同學參加。

謝謝回覆, 因我女學校今年跟AFS聯繫咗, 我很想女兒能夠出外見識吓, 但身邊無咩人聽過此團體.

醒目開學勳章

回覆 bero 的帖子

如果仔女性格外向, 獨立, 係一次唔錯經驗, 不過係付上一年可以話係停學的代價, 所以玩完一年後點打算? 要考慮及準備, 當年有同學返哩香港去考 asso, 比人恥笑係讀書唔成走去玩 exchange, 其實 AFS 揀人唔係睇成績, 係考慮學生性格, 獨立能力, 一年 exchange 的確係學到書本以外的人生經驗, 不過, 並不是個個學生都係成功個案, 聽聞間唔中都有人要 early return

bplus 發表於 15-7-14 11:22
回覆 bero 的帖子

如果仔女性格外向, 獨立, 係一次唔錯經驗, 不過係付上一年可以話係停學的代價, 所以玩完 ...

謝謝回覆.

唔好意思, 想問多少少問題: 以你所知AFS的支援OK嗎? 因我聽講座時, 話在當地有義工支援學生各方面, 例如生活上, 學校及同寄宿家庭相處問題等.

我女就係比較慢熱同不主動, 獨立能力同成績都係一般, 又未至於港孩, 係屋企都會做吓家務識煮飯煮麵咁. (中三升中四)
因為我有親人在當地, 我想如果我女喜歡, 而又能適應倒果邊校園生活, 同人溝通得倒古, 想俾佢繼續讀上去.

醒目開學勳章

bero 發表於 15-7-14 11:58
謝謝回覆.
支援是否ok 係睇 appoint 比你個 AFS 義工有幾投入, 不過做得義工, 佢地都係ex-AFS 學生 or host family, 應該幫到手, 好難一刀切好或者唔好! 如果遇上好唔負責任 host family, 可以通過義工要求換
唔知你講當地係那個國家, 不過好似係住 host family 期間, 唔准家人哩探, 而且 host family 通常唔係大城市

F3-F4 話細唔細, 大唔大, HKCEE 年代都係讀完 F5 先去exchange, 我覺得比較適合, 如果計劃留係當地升學, 個 exchange visa 應該 cover 唔到, 返哩香港再簽過?

其實個計劃最得著係人際關係, 如果主動, 投入, 一定識到好朋友, exchange 之後同 host family 仍然有聯絡大有人在, 有 d 仲哩香港見面

bplus 發表於 15-7-14 13:25
支援是否ok 係睇 appoint 比你個 AFS 義工有幾投入, 不過做得義工, 佢地都係ex-AFS 學生 or host family,  ...
聽你分析完我又明白多了, 謝謝.

其實我都仲心大心細報唔報, 佢7/15-2/16接受報名, 係去就9/16開始, 到時我女應該升中五, 不過最緊要睇佢對學習上面有無改善, 佢而家就係D懶懶閒, HEA住返學嘅人!

我二十年前去美國交換一年,AFS, 個人認為好值,尤其打算繼續留美升大學,呢個program係塊平靚正的踏腳石,去完一年英文一定流利好多,美國的public 中学唔收留学生,只有交换生,呢一年差不多冇機會講中文,當然亦係好好的磨練。如果要返來考D S E就可能分左心

引用:+本帖最後由+bero+於+15-7-14+12:29+編輯+\

原帖由 bero 於 15-07-14 發表
20年前AFS 在美的支援非常好,host family唔係為賺錢,係為文化交流和體驗,我轉過一次host family
唔同area的交换生有定期活动聚會,約一年3~4次,有一次要坐domestic flight去另一State, 你個女內向可能難D適應。

呢一年唔可以返HK,父母唔會探,冇同聲同氣的同學,住和返學的地方在遍遠地區,和一般去英美留學的學生唔同的。

vet 發表於 15-7-14 23:27
我二十年前去美國交換一年,AFS, 個人認為好值,尤其打算繼續留美升大學,呢個program係塊平靚正的踏腳石, ...
VET: 唔該晒, 你解釋得很詳盡.

睇完你回覆, 我又對AFS的信心大D了, 因為自己無出外留學經驗, 真係咩都一知半解, 唔想貿貿然同亞女報咗, 又無咩得著返來. 我想問吓你提及美國PUBLIC中學不收留學生是什麼意思? 即只有私校中學才收對嗎?

我有親人在美國, 佢地都有問過我會否安排亞女過去讀書, 因為而家AFS同我女學校聯繫咗, 係可以留返學位一年後可繼續升讀, 我就係怕我女如果一開始就過去讀(不是交流生)而又不適應再返港搵中學就好煩了.

交換生入讀的學校唔會有普通外國留學生。

你女去讀year12, 考SAT入美大學?SAT唔易考,最好用2年時間準備,她去讀一年,未必能取得好成绩入好的大學。

vet 發表於 15-7-16 02:05
你女去讀year12, 考SAT入美大學?SAT唔易考,最好用2年時間準備,她去讀一年,未必能取得好成绩入好的大學 ...
我女如果係去, 就係在港讀埋中四去, 我估以佢英文程度, 去到可能只係讀YR9/YR10(即HK的中三/中四)吧.

其實我都唔知點安排好, SAT係香港考? 還是在當地考呢?

引用:Quote:vet+發表於+15-7-16+02:05+你女去讀y

原帖由 bero 於 15-07-16 發表
我女如果係去, 就係在港讀埋中四去, 我估以佢英文程度, 去到可能只係讀YR9/YR10(即HK的中三/中四)吧.
讀那級係由AFS安排,唔係自己決定,讀書不是AFS program主要目的。如去讀year12, 通常喺美考SAT. 如你女打算喺HK考DSE就唔洗考SAT了。

見到你話囡囡慢熱唔主動,請考慮吓她的性格適唔適合做交換生。

vet 發表於 15-7-16 11:41
見到你話囡囡慢熱唔主動,請考慮吓她的性格適唔適合做交換生。
係, 我都煩緊報唔報好?! 但睇我女又好想出外試吓, 見識吓.

佢個性格, 不是活躍份子, 係學校都好少參與活動, 主要係懶, 唔係OUTGOING嘅人.

如果她想出外見識可以apply, interview都會access她適合否。

如果她不夠主動開朗,喺學校可能會較難交朋友,會孤單要頗長時間去適應。

vet 發表於 15-7-16 20:40
如果她想出外見識可以apply, interview都會access她適合否。

如果她不夠主動開朗,喺學校可能會較難交朋友 ...

多謝晒你的寶貴意見, 會同亞女講你的提議, 報不報睇佢自己決定, 當然報咗都未必一定收, 我會同佢講埋等佢有心理準備!

bero 發表於 15-7-16 09:48

唔好意思!最近好少上EK,好遲至發現呢個POST
我囡去年參加咗AFS交流,去咗意大利。佢係S3升S4時去,因為香港一般既中學,S4-S6既一條龍教育,都係為DSE考試而設。

據知,去到當地入讀乜學校同乜班,都係當地AFS安排既。以我囡去年為例,有成20人到意大利交流,分布在全國南北意。北意係商業同文化中心,南部則多半陽光海灘,更有度假感覺?

當我囡去年年頭成功通過面試後,就要立即着手下一步,由佢自己、家長、學校以及最多三位長輩撰寫推薦/介紹信,學校仲要有按AFS的表格填寫既成績證明(統一格式,所以不用看成績表)。佢究竟搵到邊區乜學校,主要看當地AFS如何推銷佢既資料(其實不過係根據佢遞交既資料配對)。正如香港既AFS一樣,當地基本上都有一批已合作開既學校,成績好或不好的學校皆有,一般係大校先接受交流生,但也不一定。學制不嚴既偏遠地區,也一樣會接收交流生。

通常,學生有學校揀中,先至會替佢搵寄住家庭。寄住家庭好唔好,都幾講運,亦都睇去交流既學生有乜互動。意大利的AFS搞得不錯,所以好多人參加佢個交流計劃。通常,意大利家庭都係住屋仔既,地方大,假如佢屋企有子女參加過外地交流既話,就會較願意做接待家庭。我囡既接待家庭就係咁:

佢地先接待咗一位土耳其女孩寄住一年
然後家姐去咗瑞典半年
跟住又接待我個囡至今年暑假。

因為寄住家庭有經驗,因此阿囡寄住既日子非常愉快。香港孩子較直腸直肚既外國孩子「識做」,相處應該唔係太大問題。去之前我在網上搜集資料時,見過有大陸學生真係會被強行遣返,但香港學生未試過。我囡話,佢屋企果對姊弟,一如佢自己響香港屋企咁,都冇乜幫手做家務,但佢就會每晚幫手執枱,放入廚房洗碗機,所以佢媽咪都幾錫佢。佢阿爸仲錫,阿囡曾經講過,有次佢阿爸因工作時下屬唔聽話,回家時有情緒,聽到阿囡講句唔鹹唔淡既意大利文,就笑返晒。

AFS呢個交流計劃,重點不在學業,而在擴闊視野,促進文化交流。我囡在意大利,因為只上半日學,所學科目又可以自己揀,用意大利文上既學科老師,對佢既要求一般不高,而當地既英文程度普遍較香港差,所以學業對我囡沒有造成很大困擾,可謂十分「他條」。

(其實,這要看學生既自我要求。例如,香港中學既數學程度普遍較歐美高,但係,教既方法唔同。香港係填鴨式,教得好快,但不問情由,只要記。在意大利,一條公式會用唔同既角度反覆去教,主要教你點樣去思考,而唔係點樣盡快利用公式去答對答案。我囡話,意大利教既公式雖然已學過,但因唔同教法,加上用意大利文學,都係幾吃力既。不過,數學老師畀佢既分數就十分慷慨。而物理,意大利學既係角度計算,類似香港既幾何,對佢黎講都有方法跟到;但好似化學咁,佢就完全聽唔明,係放棄狀態,所以下學期會換科。
在意大利,中學分四種,一種係類似香港既理科,另一種係較注重藝術,尤其視藝(作為設計大國,佢地小學同初中係人人都要學素描既),其餘兩種,都係著重語言,一種係修現代通行既歐洲語言,英文係必修,另外揀法、德、西之類),另一種,除現代通行語言外,還要學古拉丁文,據聞都幾難。我囡讀果間係大校,包含除視藝外其他三項選科。不過交流生,除非你有其他外語基礎,否則都係修理科較易上手?)

要再強調一次,學業,唔係出去交流既重點。在九月至十二月,AFS規定佢必須一個星期有兩日要去附近既大城市,同其他來自各地既交流學生學基礎意大利文(AFS付學費和交通費,因為係買月票,佢去其他附近既城市玩亦變相不用付交通費),除此之外,佢仲學返在香港考完二級就冇繼續學落去既鋼琴(自費,請意大利媽媽代找老師),仲打算付月費去跟媽咪做gym,同考慮學跳舞(佢在港有學開)或畫畫(佢打算S4修視藝)。

除咗英文同意大利文,在香港佢成日唔合格既普通話亦流利咗好多,又學會少少日文同泰文。因為個意大利基礎班有來自山西、日本、泰國、巴西、葡萄牙等地既學生,因一個星期會見兩次,課後亦會相約繼續遊玩,反而係最熟(平日在學校,沒有午飯時間,放學同學就急急腳走,加上當地學生英文水平不高,不易建立友誼)。

響意大利,AFS既區會分得好細,佢果區就得果七個人,加埋鄰近區都係十幾個(佢係威尼斯附近,不過聽講米蘭就多好多人),所以每人都要在分享會中講野,亦都要響另一個show到介紹自己既文化……總之,有好多必須要出黎講野既機會,亦都要響地區聚合既三日兩夜宿營中同唔同國家既交流生溝通(類似既宿營至現時有兩次,一次剛到,在羅馬集中,另一次在山上)。我囡本身在香港都有好多出黎講野既機會,不過,假如係代表學校講野既,老師會叫佢寫咗講稿,同埋會同佢地練習好多次;響意大利,就任佢自己發揮。佢最初三個月唔夠就要參加分享會(幫當地AFS做宣傳,每個交流生都要出黎講,對象係當地人),意大利文不靈光,特別請佢媽咪幫佢翻譯咗篇英文講稿,佢標音照讀,自己都可能唔係好清楚講咗D乜,不過反應就好好。

響香港,因為太填鴨、太忙,中學生往往冇太多空間想自己係一個乜人,或者,想自己將來成為乜人。就算有時間(我囡鍾意響學校做功課,一放學就返屋企,又好少溫書,閒暇相對較多),亦都冇機會同渠道探索。在一個新地方,當你碰上陌生既事情時怎反應,會對乜特別感興趣,零用錢冇皇管後通常會花係邊……等,通通有助青少年了解同面對自己。當然,處於青春期,一個人在外,亦好大可能有拍拖機會?不過,因AFS規矩都幾嚴,且交流生圈子通常都集體活動,「出事」機會應唔高。既然咁空閒,來個異地初戀,然後無疾而終,都係一生中美好既回憶?

MC1128  good share!  發表於 16-1-24 15:42

仲有一點想講既係:香港既李寶椿聯合國際書院,好鍾意收去過AFS交流既學生。如果讀完中四至出去,交流既同時不妨考李寶椿既兩年制IB課程?
李既IB成績向來不錯,好多名校既學生到升中五會投考過檔,升大既往績都唔錯?
‹ 上一主題|下一主題