用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 值得一看, 2000 年鏗鏘集的高分低能
樓主: stockmike
go

值得一看, 2000 年鏗鏘集的高分低能

引用:Quote:Busybody!+發表於+16-4-5+17:45+這課

引用:可惜改咗咁耐咁多次,問題仍未解決,感覺好

原帖由 yfchoy 於 15-07-10 發表
可惜改咗咁耐咁多次,問題仍未解決,感覺好像越來越嚴重。唉~
直頭係越改越差

回覆:值得一看, 2000 年鏗鏘集的高分低能

回覆:值得一看, 2000 年鏗鏘集的高分低能

我好佩服個啲敢講亞仔亞女好鍾意番兩間校或好鍾意做習作的人,究竟佢哋分唔分得出子女話鍾意的原因?有冇了解到一隻狗點解要散步,一個小童要出街玩的因由。全部都係生身理需要,人老咗要你行多步唔搭電梯你都唔會,因你已經無呢個生身理需要。滿足唔到生身理短期影響情緒行為,長期影響心理社交,養狗的人自然知唔俾狗散步的後果。

嗰時推直資及全日制的應啦出來被鞭屍

直資學校要收到學生才有能力辦下去,辦不好自自然然會執。現在啲人反對的是變態操練,直資學校一般較平衡,這才廣受歡迎。拿辦得好的,受歡迎的來鞭屍?你無嘢嘛?

半日制好過全日制?真係冇嘢講。

wan_sosin  半日制比全日制好100%*2  發表於 16-4-7 13:53
little_yolky  半日制100% sure好過全日制啦。  發表於 16-4-7 13:08

引用:+本帖最後由+judy+於+16-4-7+10:23+編輯+\

stockmike 發表於 16-4-6 18:03
我好佩服個啲敢講亞仔亞女好鍾意番兩間校或好鍾意做習作的人,究竟佢哋分唔分得出子女話鍾意的原因?有冇了 ...
完全認同你既意見, 不過............我大女真係好鐘意做習作, 尤其閱讀理解, 簡直到迷戀既地步, 因為佢誤以為做得多可以高分。我勸過佢佢唔聽就由得佢做, 做咗半年發現無幫助, 就自己give up, 睇返書好過了。

引用:Quote:stockmike+發表於+16-4-6+18:03+我好

原帖由 little_yolky 於 16-04-07 發表
完全認同你既意見, 不過............我大女真係好鐘意做習作, 尤其閱讀理解, 簡直到迷戀既地步, 因為佢誤以 ...
淨係見你肯俾時間佢睇書餵飽佢靈魂,佢又衷心愛看,就知你功力非凡,迷上閱讀理解係佢一時迷失,得到經驗後重回正軌。我相信你放一本書及一本閱讀理解係枱面,佢一定揀書。

stockmike 發表於 16-4-7 16:44
淨係見你肯俾時間佢睇書餵飽佢靈魂,佢又衷心愛看,就知你功力非凡,迷上閱讀理解係佢一時迷失,得到經驗後 ...

依家就緊係揀書啦, D年青人係咁架, 阿媽講係唔聽, 係要自己撞過板至知, 抵佢既。上學期係咁狂做閱讀理解(佢哋老師好搞笑, 叫大家同學一人買一本, 然後可以交換做), 有次測驗前夜晚晚仲想做, 我叫佢瞓足精神好過, 點知果次測驗炒咗, 仲要係炒閱讀理解, 返到屋企係咁怨我阻止佢做搞到佢低分。之後更沉迷, 但結果又唔見餘下既測考好咗喎, 咁咪知無用囉。死死哋氣就唔做了, 睇返書了。

不過近排好大劑呀, C6唔知幾時又買咗套XX歷史書佢睇, 睇到佢兩姊妹鬼咁開心, 話要去北京睇故宮同長城 等我省咗C6一身, 叫佢以後買書小心D。

回覆 little_yolky 的帖子

下次買有關太空漫遊的書!

little_yolky  妹妹鐘意恐龍書,所以無煩惱  發表於 16-4-7 17:10
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.