用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 值得一看, 2000 年鏗鏘集的高分低能
go

值得一看, 2000 年鏗鏘集的高分低能

估不到 1973 年已經提倡教育要教到學生有創意,有空間思考。 2000 年啲家長鬥緊學能測驗, 節目中又再提番教學報告指出要向創意及思考方面檢討。而家2015年,我哋班新仲俊家長重講緊創意,培養獨立思考能力。估計2030年啲家長會同我哋一樣。要期望氣氛改變,去外國吧。

https://www.youtube.com/watch?v=755VfxxvQjg

very good sharing!

可惜改咗咁耐咁多次,問題仍未解決,感覺好像越來越嚴重。唉~

2000 年老師派教學改革小冊子俾預科生, 叫佢哋背, 同學生講會係熱門作文題目. 學生在此集訪問中都覺得諷刺. 老師沒有與她們討論. 本小冊子提倡思考創意獨立, 但正是老師要求她們背誦考試的重點.
如無時間睇可看看節目近尾 18:19 分鐘曾榮光教授講的家長學校心態.
講得好中, "互相踐踏, 得失遊戲" , 你得我必失. 而家都啱用.

Good sharing

回覆:stockmike 的帖子

現今教育制度重衰過以前有會考,學能測驗年代!話晒公開試,學校影響冇更大,學生家長遲些讀都無話唔得。

反而現在呈分教育制度,何止怪獸家長,更造出那麼多怪獸學校,從學生幼少已經不停催谷,你想唔跟都唔得!

引用:現今教育制度重衰過以前有會考,學能測驗年

原帖由 Bigpig_2007 於 15-07-15 發表
現今教育制度重衰過以前有會考,學能測驗年代!話晒公開試,學校影響冇更大,學生家長遲些讀都無話唔得。

...
no worry, still better than mainland here.

唉, 香港的教育制度每況愈下。

回覆:值得一看, 2000 年鏗鏘集的高分低能

我哋成日話一代不如一代,其實係一個循環, 下一代又會話下代代唔掂。到我孫個代應該重提緊創意,輕操練重理解。所以唔好幻想教育制度有重大改變,唔使將所有問題歸落 TSA,無 TSA 一樣鬥鬥鬥,只以唔同形式出現,要攺只能攺自己心態,以身教去教仔女自理自學自習態度,做得到就代代勝。

醒目開學勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

引用:我哋成日話一代不如一代,其實係一個循環,

原帖由 stockmike 於 16-03-15 發表
我哋成日話一代不如一代,其實係一個循環, 下一代又會話下代代唔掂。到我孫個代應該重提緊創意,輕操練重 ...
好難好難

由其讀traditional school.   你在家中夠佢mutual respect,  discipline,  solve your own problem,  think before you seek help,  spend time planning and thinking but less scramming meaningless "work".,

但反到學校,就係一堆無聊worksheets,  重複地趕完一頁又一頁。  做得太有心機,慢得際比教師罰小息趕埋佢。

Writing就要你copy sentence.  真係無聊到震!

做得唔好就大大聲責罵全班 Shame on You!

D細路愈讀愈無信心。情緒愈來愈差。

真係怪不得D細路, 咁抑鬱。

成功需苦干,for most people , 要成績好,練習和溫習是必須的。傳統小學課程雖然都有引入活動原素,但的確較沈悶,唯有父母在家做多一點啟發孩子

https://www.youtube.com/watch?v=755VfxxvQjg

回覆:值得一看, 2000 年鏗鏘集的高分低能

picture 發表於 16-4-4 01:09
好難好難

由其讀traditional school.   你在家中夠佢mutual respect,  discipline,  solve your own probl ...
對極了!

中文:
1. 不斷做閱讀理解練習, 不過小朋友自己對, 錯咗唔知點解。
2. 作文唔該背咗個model answer佢, 背唔到罰無小息。
3. 作文寫信一定開頭要寫 "親愛的XXX", 結尾要 "XXX 敬上"。
4. 默書背咗課文入面篇白話文佢唔該。但後兩課篇古詩又唔駛背喎。

英文:
1. 要查個生字連advance dictionary都查唔到的。
2. 點解中文個個禮拜都有讀書報告, 英文無既??????????

視藝:
1. 全世界畫同一個題目, 夠鐘交, 畫唔切唔該小息或功課堂搞掂埋佢。
2. 視藝project, 整個唔知乜水出名畫家, 寫吓佢D生平、畫風、特色、感想.........但上堂時無討論過咁深既嘢喎, 咁即係唔該阿爸阿媽同佢google一下啦。

音樂:
1. 每個小朋友要學一種樂器, 學期尾要考試。三年級仲要加埋牧童笛。
2. 要考唱歌、拍子、筆試、樂器, 加埋平時分, 共5大範圍。
3. 唱歌只可以考書入面D歌仔, 就算閣下出去學聲樂都無用。

體育:
係最神秘既一科, 完全唔知點運作, 總之次次攞個C返嚟, 問老師都唔會講你知考乜。

總之, 小學係令小朋友厭惡學習既天才, 佢哋要用六年時間完成呢項艱鉅既任務, 不過, 佢哋次次都可以取得壓倒性成功。

引用:Quote:picture+發表於+16-4-4+01:09+好難好

Busybody! 發表於 16-4-5 17:45
這課程是那些所謂學歷高有熱誠的老師設計架,有d家長buy架。
「有D」家長真係好有問題的, 噚晚我睇港台31個唔知乜節目, 訪問咗D幼稚園準備升小家長, 一個家長話小朋友讀兩間幼稚園, 上午international school, 下午救恩, 佢仲話入學前暑假問過小朋友好多次, 怕小朋友辛苦, 但小朋友同佢想讀兩間, 因為好鐘意學習。

另一對家長幫小朋友學三文四語, 學埋法文, 話自己小朋友超班, 自小好鐘意學習, K2已經可以handle K3嘢。

我唔知香港教育發生緊乜嘢事, 但係我肯定係好多家長係幫凶。

MASAYA  覺得學校先有得學習,真係悲哀既想法  發表於 16-4-5 18:06

引用:Quote:Busybody!+發表於+16-4-5+17:45+這課