用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 分享南區派位 (女生)
樓主: dummie
go

分享南區派位 (女生) [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 15-7-13 14:21
知唔知道點解培中啲成績跌得咁快?
你問我咋
頭先個帖edit完又edit, 哎, 都唔知點答

其實培德從來成績都係一般, (我果個年代係d阿媽話: d女仔都幾乖果種好lor, 咁呢樣無可否認的, 女仔算乖)
之前英中落車事件簿, 你都明啦, 一但要落車即公佈死刑: 英文唔得, 直接影響收生質數, 咪更難收到好學生lor

王家爸爸  明白  發表於 15-7-13 14:35

回覆 Charlotte_mom 的帖子

同意呀!

英中落車後真係每放越下...
轉得做中中,真係需要D時間黎提升返D教學質數

BTW, 我有去PTCC舊年開放日, 冇記錯的話佢開左英文班

醒目開學勳章 王國長老

畢業多年, 而家學校變成點我資料都唔多貼
建議有心考慮培德的, 了解多D校風, career counseling, 個人成長培育方面

我果個年代, 高壓管治, 學校say yes, 學生無say no; 學生會係由會考最勁果2個出黎選, 無得say no, 一個正一個副, 話之你想唔想做, 話之你地兩個有無仇, 總之學生會就由老師帶領下, 由一班無遠見/唔識思考的小妹去做 (當然唔會有決策權俾學生啦)

當年jupas派完本書同份表, 完架喇, 邊有人解釋, 咩叫pre-requisite完全無概念, 好彩我讀文科無咁薑走去揀醫科姐........唔知而家有無進步喇

讀唔讀得成書事少, 影響成長是大

其實派位都要靠運氣的.

引用:回覆+Mei+的帖子 就是華寶!往年的數據學校

原帖由 dummie 於 15-07-13 發表
回覆 Mei 的帖子

就是華寶!
真陰公,我只覺得學校想比人見到佢地有學生派到band 1中學就叫你地咁博,就算最後派不到,佢的頭3百分率都高,至少你都算係派頭3.所以所謂頭3百分率根本意思不大,反而看派英中/band 1中學百分率更有點意思

回覆:分享南區派位 (女生)

而家鴨真一定比培德好。

回覆 Mei 的帖子

鴨真今年轉校長

昨天見過新任校長, 第一個感覺似老師多過似校長。

希望新任校長帶領下, 真光女兒可以更上一層樓!

由學校網頁所見,培德近年很重視學生的成長支援和生涯規劃。

其實鴨真在南區已經算唔錯 加油

P.S鴨真一定比培德好
因爲今年派位 細仔幾個band2女同學 第一志願鴨真 第二填培德
全部派培德第二志願  
而培德在我讀書年代已經跌得好勁

tshtsh 發表於 15-7-17 15:51

由學校網頁所見,培德近年很重視學生的成長支援和生涯規劃。
我只知呢間係最多失緃少女報案的,即係成日唔返家,出去wet,父母報警揾女.

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:tshtsh+發表於+15-7-17+15:51+回覆+C

原帖由 maggie789 於 15-07-18 發表
我只知呢間係最多失緃少女報案的,即係成日唔返家,出去wet,父母報警揾女.
咁我又唔知wor。以前雖然唔叻,不過起碼算乖(因為高壓)

醒目開學勳章

引用:Quote:tshtsh+發表於+15-7-17+15:51+回覆+C

原帖由 maggie789 於 15-07-18 發表
唔好嚇我呀,阿女好鍾意間學校,我第1志願同佢填呢間,第2志願先係鴨真,如阿女所願派左培德。。我見老師們好注重佢地學生既品德嫁,睇黎我以後要睇緊d個女先得

回覆 lauretta 的帖子

每間學校都有好同壞既學生, 我年代壞學生唔多, 係TB多

都要睇你囡囡學習態度啦, 佢上進識諗, 自然唔會比人影響到, 加油!

醒目開學勳章

引用:回覆+lauretta+的帖子 每間學校都有好同壞

原帖由 dummie 於 15-07-20 發表

每間學校都有好同壞既學生, 我年代壞學生唔多, 係TB多
讀書阿女就真係麻麻,但佢就好乖好文靜既。。暫時仲好痴身,遲d就唔知喇

回覆 Mei 的帖子

MEI, 你講到重點啦!
學校真係偏重左哩個數字遊戲

lauretta,
始終近香港仔, 你跟緊d啦!
關心同監控係一線之差,所以你要小心處理

醒目開學勳章 王國長老

或者試下最老土但又最有效的方式: 自己去學校附近等放學, 小息去"裝"下, 應該有D收獲

回覆 johnnywalker 的帖子

塵埃落定, 我同個囡都接受左。
只期望可以分派到讀書風氣較好果一班

‹ 上一主題|下一主題