用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人派咗乙四或以後呀?
樓主: YmOra
go

有無人派咗乙四或以後呀?   [複製鏈接]

回覆 YmOra 的帖子

問心!真係好睇小朋友抱什麼心態去考呢個試,認識朋友啲仔女答我「求其」去考,都唔關我事!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

emilykwokkwok 發表於 15-7-10 21:18
回覆 subb 的帖子

我都係伍小,band1c派左林百欣,而家我緊伍若瑜後備第4個,冇收到正選!好慘 ...
林百欣喎 ! 不是3A嗎???

小朋友在伍小考第幾??? 老師有無建議你們點填???

頭1-3是什麼中學呀???!!!

全級55,乙1)廖寶珊 2)李成壁3)梁省德,只怪自己唔好彩

回覆 ernestchow 的帖子

所以一定估錯banding... 亞囝學校有同學band 1邊緣人...老師都唔太肯定B1 or 2... 佢乙一博民生... 博到.  

khmama 發表於 15-7-10 20:06
要知道乙4開始點填法先分析得到。
轉至,
[size=1.2em]分享荃灣區派位

以我所知果位同學
case係:甲a:跨區band1
                   b:本區band1

乙1:本區band1
                    2:本區band1
                    3:本區band1
                    4:band2a
                   5:band2a
                   6:0
                   7:0
                   8:0
                   9:0

搞珠號碼偏後,所以直落band3
好彩叩到band1

補充, 62區3大英中, 是荃官/何傳耀及可風, 有一間因微調升le 英中王少清 !

引用:Quote:khmama+發表於+15-7-10+20:06+要知道

原帖由 subb 於 15-07-13 發表
轉至,

以我所知果位同學
只填5間?

khmama 發表於 15-7-13 13:40
只填5間?
沒有正面回答, 大概係, 我都覺得好多

subb 發表於 15-7-13 13:22
轉至,

以我所知果位同學

想問問大家,以這case為例,在大抽獎時Band1生真有可能跌至Band3中學嗎?唯一解釋似乎係估錯Band,該生應該屬於Band2生才對,但又有可能Band2生可以順利叩門成功進入Band1中學嗎?請指教.thx.thx.

joewan922 發表於 15-7-10 18:41
叩到香島
九龍塘?好似話這間學生都乖及純。

caerion 發表於 15-7-10 22:25
我女仲攪笑,有直屬中學,老師唔知係咪整估我個女,定估錯banding。叫我自行時揀b2學校。我地聽左老師意見, ...

你覺得搞笑?比我會好激氣

後來點?可以升番自己中學嗎?

小學本身有幾多B1額都好重要, B3小學和B1小學就好大分別. 所以除了問自己小朋友是Band幾, 大家都要查小學屬band幾. 才能有把握一些.

Adrian_mom 發表於 15-7-10 11:14
pmlai - yes 是民小.

Thanks for all your comments. I feel much better after reading your posts.
想問下, 民小今年有幾多人畢業?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Pandalok 發表於 15-7-14 12:24
小學本身有幾多B1額都好重要, B3小學和B1小學就好大分別. 所以除了問自己小朋友是Band幾, 大家都要查小學屬 ...

不對,不要因果倒轉。

學校無 banding ,亦沒有所謂 band 1 「額」派給學校,只有學生是有banding。學生的 banding 由校內呈分試成績及由 小學早一至兩年的畢業生所考的PS1 (PS1 是全港同一份卷) 成績來調整,教育局會話俾小學知過去的一年,小學的小六生有幾多人是 band 1/2/3。小學就按此估下一年會相應有幾多人是band 1/2/3。這個是因。

然後,我地話有較高比例學生是band 1的小學是band 1小學。這個是果。

所以,小學老師估你個小朋友是 band 幾,就是 band 幾,唔使再考慮小學是 band 幾。會估錯 band ,因為老師是靠往年數據去估,另外,今年banding 用新一年 的PS1成績 去做調整 (出年呢,就應該會估得準D),再加上呈分試名次分數計法和校內名次有些少出入。這些都會引致 估錯 band。

醒目開學勳章

fion6406 發表於 15-7-14 13:37
不對,不要因果倒轉。

學校無 banding ,亦沒有所謂 band 1 「額」派給學校,只有學生是有banding。學生 ...
原來小學本身係會收到自己學生的PS1成績 咁即係學校只要將最新一年同早2年(即例如以今年派位為例, 用2014 同 2012) 的成績, 咪可估計出今年約有多少個學生派B1, B2 & B3 位

wpwong 發表於 15-7-14 13:58
原來小學本身係會收到自己學生的PS1成績  咁即係學校只要將最新一年同早2年(即例如以今年派位為 ...

我所知,小學唔知PS1 成績 (除非有直屬中學),但 band 1/2/3人數會知 (但不是派位前知) 。其實知道自己學生PS1 成績都無用啦,又唔知其他學校學生的PS1成績,點樣比較排高低呢?

醒目開學勳章

fion6406 發表於 15-7-14 14:03
我所知,小學唔知PS1 成績 (除非有直屬中學),但 band 1/2/3人數會知 (但不是派位前知) 。其實知道自己學 ...

哦, 明白哂..... 我有點點誤會了你所寫添

咁即係學校會知約有幾多過去自己學生B1,B2, B3有幾多人, 從而估計自己學校約有約多人可派B1/B2/B3學校嗎? 咁學校幾時會知個數字?

引用:Quote:wpwong+發表於+15-7-14+13:58+原來小

原帖由 fion6406 於 15-07-14 發表
我所知,小學唔知PS1 成績 (除非有直屬中學),但 band 1/2/3人數會知 (但不是派位前知) 。其實知道自己學 ...
如果小學確實有自己學生既真正組別,估錯組別既機會會細好多~~~

回覆 kin818kin 的帖子

無。本來爸爸就不喜歡直屬中學,因小五暑假前校方有安排參觀,但爸爸感覺並不良良好,覺得高門大戶。四月尾有直資2輪收生時,收左,但問左好多人都問,都覺得傳統學校合個女,最後選左南區b2女校註冊。但有d後悔聽老師講,但無辦法,打佢一身都冇用。現希望佢讀得開心。

引用:Quote:Pandalok+發表於+15-7-14+12:24+小學

原帖由 fion6406 於 15-07-14 發表
不對,不要因果倒轉。

學校無 banding ,亦沒有所謂 band 1 「額」派給學校,只有學生是有banding。學生 ...
實在好奇,請問band1小學嘅band3學生有無機會派回直屬中學?

引用:回覆+kin818kin+的帖子 無。本來爸爸就不

原帖由 caerion 於 15-07-14 發表
回覆 kin818kin 的帖子

無。本來爸爸就不喜歡直屬中學,因小五暑假前校方有安排參觀,但爸爸感覺並不良良 ...
請問你個女係唔係中西區?

‹ 上一主題|下一主題