用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人派咗乙四或以後呀?
樓主: YmOra
go

有無人派咗乙四或以後呀?   [複製鏈接]

回覆 Adrian_mom 的帖子

Adrian_mom, 請問選校前你是列為哪一組別?是否A1? 如果是A1, 填表時甲一乙一選民中,甲二不填,理應是十拿九穩派民中。是否填表時出錯?

回覆 平均 的帖子

A2, 所以我們先接受不到.

既然叩門無望, 我們今日都已去鄧鏡波注冊了

我呀仔都係 B1生 (全級得 27人, 考頭3名, 平均分係A (接近 9字頭), 都係唔知點解會派咗第13志願 => 一間直資中學 (可能係2C 或 3A).. 收到結果嗰一刻, 真係個心"離一離", 可能係隨機NO. 太差, 所以所有B1, B2學校就跳過哂, 所以嗰一刻, 即刻同自己做心理建設, 再同呀仔做, 呀仔都好失望, 好彩佢地有幾個同學仔都入到呢間直資, 佢先開心番D, 不過見到佢每晚都訓唔到, 我知仲要俾多 D 時間佢去接受 ! 我有諗過同佢去叩門,  不過知道東區唔收叩門生, 同埋唔想呀仔再經歷上上落落嘅心情, 最終我都無去, 尋日一早就同佢去註埋冊添 !

佢地連全級考第一嗰個 (平均分會有95左右) 都係入B1中中, 反而考第二嗰個先入到B1 英中.. 唉..

王家爸爸  可能係標準分同平均分既問題。  發表於 15-7-10 17:32

chysanna 發表於 15-7-10 17:09
我呀仔都係 B1生 (全級得 27人, 考頭3名, 平均分係A (接近 9字頭), 都係唔知點解會派咗第13志願 => 一間直 ...
會唔會係,首先學校B1比例低,第二,你仔有啲科目比較弱,拖低左標準分(平均分被拖低既程度相對少,所以估錯Banding?)。

若唔提供校網、小學校名(如可提供)、獲派學校、次第以及甲乙部排位,旁人
其實都難以分析。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:如題可否分享下?學校老師有無解釋是甚麼原

原帖由 YmOra 於 15-07-09 發表
如題

可否分享下?學校老師有無解釋是甚麼原因呀?
我仔班有,因自行收了,第二次排位是第六!

引用:我呀仔都係+B1生+(全級得+27人,+考頭3名,+

原帖由 chysanna 於 15-07-10 發表
我呀仔都係 B1生 (全級得 27人, 考頭3名, 平均分係A (接近 9字頭), 都係唔知點解會派咗第13志願 => 一間直 ...
請問那間小學

引用:Quote:chysanna+發表於+15-7-10+17:09+我呀

原帖由 王家爸爸 於 15-07-10 發表
會唔會係,首先學校B1比例低,第二,你仔有啲科目比較弱,拖低左標準分(平均分被拖低既程度相對少,所以估 ...
但考頭三都咁,真係令人擔憂

回覆:王家爸爸 的帖子

由自行份表前已再三問學校幾次呀仔係咪Band 1,班主任一路都答係,我再問係B1 頭定點佢又話係無分,所以我自行就報QC 同張記,想當然,以呀仔個操行(B- - C),都係得個'入表'啦!
到大抽獎時間,再問班主任,佢地仍然話呀仔係B1,所以我甲一就填皇仁,甲二填張記,甲三填民生,乙一填張記,乙二填民生,乙三填筲官,乙四填金文泰,乙五填婦女會...
原本呀仔話唔好填張記喺乙一,點知佢所有老師連校長都叫佢一定要填,咁好啦,呀仔最終又改咗,點知,結果就變成咁!
呀仔最後一次呈分成績:

中文係 B
英文係 A
數學係 A
常識係 A
音樂係 B
視藝係 B
體育係 C

王家爸爸  另外乙部咁填唔多合理,老師同校長應該提醒家長。  發表於 15-7-10 20:26
王家爸爸  如果係咁,個老師好有問題喎!  發表於 15-7-10 20:22

回覆:whywhywhywhy 的帖子

港島啟基 - 算係中下游嘅學校

王家爸爸  如果係啟基,真係有可能。學校比較弱。  發表於 15-7-10 20:20

引用:由自行份表前已再三問學校幾次呀仔係咪Band

由自行份表前已再三問學校幾次呀仔係咪Band 1,班主任一路都答係,我再問係B1 頭定點佢又話係無分,所以我 ...
係唔係民生多左人選所以放乙二都抽唔到呢?真係要前輩們分析

引用:Quote:joewan922+發表於+15-7-10+00:10+我

原帖由 kin818kin 於 15-07-10 發表
差咁遠?叩到門嗎?
叩到香島

回覆 Adrian_mom 的帖子

咁就應該係隨機號碼唔靚,以我所知如果是A1組,只要揀民中第一志願,應該已可用保留位必入。之後的A2, B1, B2組就是按隨機#抽,我囡同學B1組都入得返,所以運氣也很緊要

回覆:whywhywhywhy 的帖子

我都唔知,可能係Banding 學校計錯,或者隨機號碼勁差都唔定!

仔仔同學乙六,St. Joseph
神奇

王家爸爸  只有三個位,個個唔敢報。  發表於 15-7-10 20:28

引用:回覆+平均+的帖子 A2,+所以我們先接受不到

原帖由 Adrian_mom 於 15-07-10 發表
回覆 平均 的帖子

A2, 所以我們先接受不到.
A2返民中叩門都吾肯收返?

yung06 發表於 15-7-10 19:17
仔仔同學乙六,St. Joseph
神奇
請問那間小學

王家爸爸  同小學無關,灣仔今年特有現象。  發表於 15-7-10 20:29

回覆 al5135 的帖子

灣仔區,男少女多小學。

王家爸爸  真光?  發表於 15-7-10 20:30

引用:回覆+al5135+的帖子 灣仔區,男少女多小學

原帖由 yung06 於 15-07-10 發表
回覆 al5135 的帖子

灣仔區,男少女多小學。
呢個真係隨機No 後得來啱啱好,超好彩呀

引用:由自行份表前已再三問學校幾次呀仔係咪Band

由自行份表前已再三問學校幾次呀仔係咪Band 1,班主任一路都答係,我再問係B1 頭定點佢又話係無分,所以我 ...
乙6-乙13係邊間?

‹ 上一主題|下一主題