用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀三年IB取45分!
樓主: Choisumwong
go

讀三年IB取45分! [複製鏈接]

Radiomama 發表於 15-7-11 09:52
睇完呢個post, 真是慨嘆這兩三年要入香港三大不容易,但六年後又是另一光景,因今年升S1及P6的學生,人數大 ...

以 ESF 為例,以往大部份人心態係去外國,可能因為家庭背景問題,好少 IB 學生視三大為目標。
但自從金融海嘯後,國際學校大執位,有不少學生流失,多了本地人讀。
跟住,又多了幾間本地的 IB 學校,如 CKY LOGO,早兩年連 DBS SPCC 都開 IB。
NJ 個餅就一樣大,但 IB 學生越來越多,而 NJ 收生,一直都唔透明。
出面近幾年年年都嘈,話尤其 HKU CHUK 收太多 NJ,因此就算佢地點中意 IB,都要收下手。
我仔係 2014 年 cohort ,有申請 HKU CUHK ( 非 med 或 law ),收分仍算正路,佢兩間都有 offer ,只係佢選擇去外國。今年我冇留意佢 D 師弟師妹的 local offer 係點,但隔離有 topic 話, PG 42 連 archi 都冇 offer ,但以往 archi PG 34-35 已有 offer 。
另外,要記住,NJ 唔只收 IB,還有其他非 DSE 畢業生。
因此,如果行 IB,前路真係不明,另外那些以為去英國讀 sixth form ,兜個圈返來 NJ 入三大,如意算盤未必響。
記住,一日現時收生制度不改,莫講五六年後,連 2016 2017 cohort 會點都唔知。
見咁多本地家庭爭入 ESF,有 D 重在 EK 話,死慳死抵 mang mang 緊咁交學費,都為佢地擔心。

hksnoopy  舊年考DSE, 讀ASSO今年報都係NON—J啦, 約NJ的1/3是IB啦!IB無端端成箭靶   發表於 15-7-11 17:01

回覆 samsam123321 的帖子

畢嬲有的,不叫少一年,是hea下頭一年,定即chur加日後一年外地体驗, 其實好多人因為cu 氣氛好,不選hku, 以往半個身位,衣家馬鼻,策略宣揚下,都救到d. dse填志願,hku win, ib 学生選,上年cu win左。cu 氣氛好和諧,同學会互相鼓勵就算神科,ib 生最like服務,搶住上莊。原因,師兄姐帶得好,書院制度好,大通细通識好。

我唔明點解esf 突然多左學生。以前係800人

唔係講笑,過多幾年,分分鐘DSE仲易入。dse 裹面有30%人跟本唔係讀書。

hksnoopy 發表於 15-7-11 01:36
回覆 Doray 的帖子

2014年, CU 與 HKU 看齊, 出OFFER 43, 結果大家都有收到42.因傳媒跟貼, 轟兩大收IB(以 ...

,HKU CU conditional offer 比AL係幾多?

samsam123321 發表於 15-7-11 12:58
我唔明點解esf 突然多左學生。以前係800人

唔係突然多,係分 4 年由 779 去到 934。人多反而好,可以多D唔同科選擇,好事。
http://www.esf.edu.hk/esfpublicexams/students

ANChan59  Yes, more choices for students.  發表於 15-7-11 13:48

回覆 nintendo 的帖子

因愉景灣出兵, 第一年考,7 間各有各做, 不見得多什麼, 基本有既

4A* 97% 當然有化學, 不計中文......不用說了

直情衣家都係. 何解? 叫IB生考DSE中文當然notOK,如不計這科,他們考DSE仲易入,因超多位。家長有家長以為呀, 周街40+, 好易姐, 老友, 修IB班人精英來的,普通D水準早走用藉口走左啦, LOCAL IB 就更明顯精英。 外國亦然, 無人迫你修IB的, 好了, IB沒有差咩? 有, 味27樓下算差囉。

我吹水嗎? NO

大家唔欣賞, 大學會欣賞, IB 41+, 兩大比獎金啊!(UST 38已有) DSE 7科計44+(即可扣五粒星)先有。
情景, 中大基本位位IB領狀, DSE醫科少數量有。

總結,IB本來同AL看齊,而且大學好LIKE IB 作得(論文)及TALK得,以前已比好多水位留人(人地多去外國)。今天跟DSE比,D人講下講下真的一樣,IB 40+正常普通不過,DSE五科五都好勁囉????????

今日,大家睇落IB不值錢,除了怕傳媒針對,大學否則盡收,哈哈,結果大學好低調在第二D科收多左IB(真IB),比AL年代更多水位,因IB降格讀四年(普通科),否則點留人。尚有, CU好喜歡exchange, 增知名度,IB人 fit晒, 因Waive左好多學分,空出來參加一年都如期畢業,加上IB人有錢搶住參加,成果係大賣廣告,UCLA都話CU D學生好高水準,好校好校,交換多D學生,派教授去交流下先。

IB值錢: University of British Columbia offer 28, HKU 建築32, 值呀!!
再引證外國例子呀,三日說不完, 英國十大醫學院,有OFFER 36 (面試成功計呀),
美國HL取7 D有關科,直升YR2,面試OK無條件取錄,進取要人。 

回覆 nintendo 的帖子

他都未IN未交過PROJECT呀??又無修VA, 但衣家進展中

hksnoopy 發表於 15-7-11 15:33

直情衣家都係. 何解? 叫IB生考DSE中文當然notOK,如不計這科,他們考 ...

你說的,也是我觀感。
家長咁考慮啦: target 外國名大,IB 啦,UC NYU UBC 收好多,穩入。再唔係去 melbourne ,guarantee entry,幾多人申請都收。
但 target 本地三大,NJ (IB, AP, AL) 未來不樂觀,都係 DSE 安全,除非有信心有 40+。

hksnoopy  agree!特別是衣家仲細個D,10年後點??預不到。我當年都想不到有本地假IB啦   發表於 15-7-11 16:18

nintendo 發表於 15-7-11 16:07
但 target 本地三大,NJ (IB, AP, AL) 未來不樂觀,都係 DSE 安全,除非有信心有 40+ ...
That is what I also mentioned long ago, by following the IS / IB path the parents could be spending a lot of money to buy a disadvantage if they are targeting local universities.

hksnoopy    發表於 15-7-11 16:22

2014 DSE70776人考中英
中文取2有 20671
中文取1有11381
U有2285

官方報告中  "51.8%的日校考生於中國語文科 取得第3級或以上"
單是中文,都OUT左48%人啦 點止三成呀

回覆 msj 的帖子

哈哈,2014,HKU offer 43/45 (41/42), CU 43/45 HL776結果, 兩者公佈呀最後收到42。

沒有官方數字,同學仔數出來,因好多44,45在CU環醫領袖。而舊年CU190+,好特別沒有在八月尾補人,所以平均分高企。

有機會再研究。

回覆 hksnoopy 的帖子

請教一下,如 target 不是神科,想在香港或英國讀 Eng Lit, History, Art etc, 應該揀 A Level or IB 呢?  小女 Science 唔得,我怕佢花太多精力 catch up math and Science, 但唔讀 IB 改讀 A Level 要轉校去 Harrow or Kellet or 英國,好頭痛!

回覆 Chole 的帖子

eng lit 等文科IB收32-36, 香港IB平均35, 不难吧。

回覆 Chole 的帖子

不知背景資料無法建議. 假設是2016年事情呀, 如哈囉收, 去得過, 如錢不是問題.無論IB 或 GCE正常努力, 入香港D大學不難啊
如最後是IB, 可以HL eng lit, history, art, 可以SL BIO, 取三十幾已OK啦

回覆 mattsmum 的帖子

同意!  這些科目香港不是要求高, 如果去英國,Eng / History entry 則比 Business 難很多。
‹ 上一主題|下一主題