用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀三年IB取45分!
樓主: Choisumwong
go

讀三年IB取45分! [複製鏈接]

引用:Quote:Choisumwong+發表於+15-7-10+08:25+

原帖由 caa 於 15-07-10 發表
Sevenoaks
讀完DSE第一年入Sevenoaks IBDP第一年以英國入學年齡計正常不過,何來找着數走捷徑?路就在那裡,誰有本事誰也可走上去。

回覆:讀三年IB取45分!

話時話,入得Sevenoaks,無論讀IB, AP, DSE都應該無問題。

回覆 Choisumwong 的帖子

看別人就是容易了,等自己孩子攞唔到滿分咪知有多難咯!

其實各有各的難處,朋友的兒子今年IB出成績,主科非常優秀,TOK/EE 只有1分,已经知道入不了医科!

回覆 harrymanmypun 的帖子

哈哈! 我当然明白及知道,因估計楼主誤会,以為esf好多半途出家狀元,,我早已指出以往是小学甚至幼稚园esf, 只是今年有個本地生跑出。事實有收本地勁人,成績都很好,大数法則下,今年终有45, 是正常現象。但不可因此推論,ib 易,dse 轉ib 更易做狀元等等

回覆 NoahArk 的帖子

有所不知,有些學生是讀完dse第二年才轉到IB/A-level(本地或外國),不是走捷徑,是走慢徑,是為了高份一些(如滿分)。天下父母心,我都明白他們的出發點,但是會做成不公現象。將來可能很多人會跟著做,讀開國際學校的學生(不是尖子的學生)的就給比下去,申請香港的大學就十分不利。明白嗎?

回覆 annie40 的帖子

我但求孩子盡了力就算,不再乎滿分而否。滿分只是很多本地家長的願望,但不見得滿分就是特別聰明及將來有成就。

引用:回覆+NoahArk+的帖子 有所不知,有些學生

原帖由 Choisumwong 於 15-07-10 發表

有所不知,有些學生是讀完dse第二年才轉到IB/A-level(本地或外國),不是走捷徑,是 ...
真係未聽聞過有人故意走如此慢徑,願聞其詳。純為討論,同讀多年K1做大B有何分別?

Choisumwong 發表於 15-7-10 10:59

有所不知,有些學生是讀完dse第二年才轉到IB/A-level(本地或外國),不是走捷徑,是 ...

同意同意, 本人幾年前開始用"假IB"定義 個D LOCAL 選頭幾十個考不公平, 只取高分, 不派人墊底.這幾年已呈現, 看 CU MED offer 年年升, 上年與HKU 看齊, 當國際生投資了2+6+7年, 現今難生存, 2012叫最後一年有著數, 原因, 一係讀舊制大學少一年, 一係低分D都入到新制只是多一年, 當年超低分入到MED, 因雙倍學位數目.
2013開始, 幾面受敵, "假IB"出來考啦, 連電視節目狂針對IB, 本來分數入到都入唔到, 因升晒, 兩大CUT IB 位因要向香港交待, 仲有, 要讀多年, HEA 住讀, (因WAIVE左好多分)
未來, 更慘慘豬
我已叫其他朋友, 寧選AP, 因D 人以為NON-JUPUS 就係 IB, 針對IB, 其實 AP仲易考, 5級, 三大都有好多AP額
D 人要兩大醫學院交待比左幾多IB, 不會問AP, 人地味收多左AP

引用:回覆+NoahArk+的帖子 有所不知,有些學生

原帖由 Choisumwong 於 15-07-10 發表

乜你之前個post唔係話一年DSE後轉IB咩?無啦啦又變成2年,轉來轉去點討論呀?

這裡還有極多開明的本地學校家長。
如果IS家長是真豁達,就不會有咁多IB補習了。

離開香港,入Sevenoaks讀,(系咁E,已經有十個滿分),算唔算走捷徑?

英國比較平實,不會一年多了那麼多IB滿分的學生。其實在英國讀IB比香港難,一來老師比較嚴,二來英文比較難,三來中文不好,四來課後沒有補習,五來要做運動及社區服務。走捷徑都找條好路走,況且不是!

引用:Quote:原帖由+Choisumwong+於+15-07-10+發

原帖由 NoahArk 於 15-07-10 發表
乜你之前個post唔係話一年DSE後轉IB咩?無啦啦又變成2年,轉來轉去點討論呀?

...
題目應該改成「有人讀四年lB,做成不公」

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 hksnoopy 的帖子

香港的大學在收生上真是落後其他先進國家。除了分數外,先進國家如英國都會考慮本科入學考試成績才會收學生,因為他們都知道公開考試最高分的學生並不一定最好,最適合讀本科。

Choisumwong 發表於 15-7-9 22:50

我認識的朋友仔女,多數有40+,滿分也有,阿仔間中學今年都有十個學生滿分,我真的不知有幾難?抱歉。

十個滿分,即係都有人拿唔到滿分。
咁你問吓第十一位第十二位,得 44 分那些學生,拿滿分難不難。

annie40 發表於 15-7-10 09:23

看別人就是容易了,等自己孩子攞唔到滿分咪知有多難咯!

佢個小朋友以前讀 ESF ,讀得唔開心,開 topic 閙,其實當時已經覺得佢係無理取鬧。
後尾去了英國讀,可以離開佢認為差的 ESF ,理應心情大靚先係,唔明點解咁火。
其實自己仔女讀得好就得,唔需要眼紅人地滿分。

poonseelai  because ESF got 14 full scores this year ???  發表於 15-7-10 14:27

原來成績只可以慢慢進步,必須循序漸進,努力進步得太快就明顯地不夠平實了。

香港是落後城市,當然無得同英國揮。明年貴校最多加多一個半個滿分便好了,不然被公認為突然進步的不平實就唔多好了。

回覆 nintendo 的帖子

明顯是一間英國學校有十個滿分是易事,香港彈丸之地出了二十多個滿分就充滿疑點了。真系唔make sense 喎,因此一定有內情理如補習勁,唔使做運動,services, 讀多幾年等等合理推算來解釋。
點解唔可以簡單直接地向各位妹妹仔仔的努力致敬。

hksnoopy    發表於 15-7-10 14:52

nintendo 發表於 15-7-10 13:54
佢個小朋友以前讀 ESF ,讀得唔開心,開 topic 閙,其實當時已經覺得佢係無理取鬧。
後尾去了英國讀,可以 ...
有內情?? 不明白, 等我那麼認真寫書似的, 好專心好努力再加彩數是有機取45的, 你們加油吧
‹ 上一主題|下一主題