用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀三年IB取45分!
樓主: Choisumwong
go

讀三年IB取45分! [複製鏈接]

回覆 73662710 的帖子

我沒有針對個人,只是説出我的看法。請見諒!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:睇到呢度,仲未睇到點解樓主話有好多IB狀元

原帖由 NoahArk 於 15-07-09 發表
睇到呢度,仲未睇到點解樓主話有好多IB狀元係DSE轉IB。借問聲,根據樓主敏銳觀察,到底有幾多個45分狀元係D ...
或者同時提供DSE和lB的直資學校都算掛,頭三年DSE,一年pre-IB, 再兩年lB

If what the thread owner is correct maybe there's problem or shortfall of MYP instead of the transfer students doing any wrong

樓主,

作為孩子已經讀緊IB的家長,坦白是IB唔容易高分,唔識攞分,無能力,就算比你lun足4年,好鬼勤力,分數改善有限。

IB其中最正的是CAS, 希望各位高分同學,全程投入,不要錯過難得的進化。

熱血勳章

引用:+本帖最後由+73662710+於+15-7-9+19:03+編

原帖由 73662710 於 15-07-09 發表

The student just finished  the normal first 4 years of h ...
其實LPCUWC不嬲都有唔少由LS來的學生,考到好成績,女拔是其供應之一。

女拔好多供應左去IS。

回覆 annie40 的帖子

我認識的朋友仔女,多數有40+,滿分也有,阿仔間中學今年都有十個學生滿分,我真的不知有幾難?抱歉。

回覆 Choisumwong 的帖子

那一間有10個滿分? 有多少人考? 一間, 不是一機構, 真心想知. ib 要看什麼組合, 可以好難, bonus pt 三分得10%取到, 正常是零分一分喎(0分20%+, 1分40%+ 已合共70%), 好多44, 43死係TOK, EE,, 因出面改的, 學校老師估你a都無用, 可以d出來.

Choisumwong 發表於 15-7-9 17:45
回覆 nintendo 的帖子

香港今年突然多了那麼多IB滿分的學生。真的是香港學生突然聰明了?或是老師敎得特別 ...
其實DSE 好淺,淺過IB,唔覺得因為讀過DSE而IB 會勁D。應該係本身勁,轉IB 都係勁人咁解。
鬼叫IS班父母肯比錢仔女去外國讀A level ,IB,先有位比本地DSE人入。

回覆:讀三年IB取45分!

個問題好複雜咩(其實三歳都明),問極你都唔答。再問:根據閣下觀察,有多少位IB狀元係DSE轉IB?

回覆 samsam123321 的帖子

對, 正如我上面一早強調係"勁人"骨牌, 去sc的完全是LOCAL頭幾名再加英文有"背景", 他們有錢交學費, 目的兩手準備, ib英美名牌大學會提早比offer(好過dse好多), 如在港入神科快人一步, 少少原因是, 勁人會中文not ok, dse 取4對他們已死(勁人ah), 一去ib取7, 所以sc收, 為何不去呀平時多難入, 不是native 唔洗旨意.

回覆:讀三年IB取45分!

淨係個題目三年lB己超錯。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

hksnoopy 發表於 15-7-9 23:13

對, 正如我上面一早強調係"勁人"骨牌, 去sc的完全是LOCAL頭幾名再加英文有"背景 ...
其實要appreciate 英文lang A 拿7分的本地人。

oral 可能低分D, 他們反而知死補英文, 課程是欣賞文學, 補習補到, 如中文修辭補到的, 班國際生當正自己英文得, 補都補第二D.至於部份畢嬲好勁國際生, 無補習考得好好40-45都有既. (原因: 緊緊交晒學費無錢補, 仲要同人補賺零用, 要信呀, 以前小學好平, 年年加, 轉不到, 要捱到畢業, 所以味好多留在三大讀, 以倍數增長 )補充: 一直都欣賞轉校生努力,有目標, 不是易適應的, 國際生本身已一堆堆, 要好主動才有friends

shadeslayer 發表於 15-7-9 23:21
淨係個題目三年lB己超錯。

其他網友好好心機,打咁多字。
我見到個題目,再看 #1 ,唔明點解咁勞氣咁睇唔過眼,撩交 ai。

annie40  Same here.  發表於 15-7-10 09:27

回覆:hksnoopy 的帖子

兒子學校3個滿分同學都是從小在ESF Quarry Bay School 升上中學,不是Local school 半途出家

回覆 hksnoopy 的帖子

不是在香港的IB學校,不便告訴你,但是真的。

Choisumwong 發表於 15-7-10 08:25
回覆 hksnoopy 的帖子

不是在香港的IB學校,不便告訴你,但是真的。
Sevenoaks

回覆 Artie 的帖子

只是吸引人注意,為什麼爭論而已。你可以不看,但現實是制度上有漏洞,看不過眼,抱不平!
‹ 上一主題|下一主題