用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點睇沙田呂明才 及 大埔迦密柏雨
樓主: kin818kin
go

點睇沙田呂明才 及 大埔迦密柏雨 [複製鏈接]

SIYip 發表於 15-7-16 12:22
如果齋睇成績,我會調轉。LKM>沙循>沙培。不過,沙培上緊,要睇埋今次DSE成績。但以選校策略,受歡迎程度 ...
想問問沙培有什麼優勝的地方,咁受歡迎呢?

引用:+本帖最後由+SIYip+於+15-7-16+12:26+編輯+

原帖由 SIYip 於 15-07-16 發表
今年林裘某有兩位考得4個5++,三位考得3個5++,勁!

http://www.skhlkmss.edu.hk/schhome/news.php#20150715

回覆 kin818kin 的帖子

網上世界,不能盡信。呢個係我嘅感覺。我有post提過,如果小朋友同屆,嚴格上嚟講,大家係競爭對手,所以所有資訊都要自己過慮。我聽過沙培學校簡介,校長好有感染力,聽完我都想報。揀學校係要有好多考慮,沒有最好的學校,只有最適合的學校。

YuYuMother    發表於 15-7-16 14:51

SIYip 發表於 15-7-16 14:18

網上世界,不能盡信。呢個係我嘅感覺。我有post提過,如果小朋友同屆,嚴格上嚟講 ...
但最適合的定義好難定。

帶小朋友參觀中學,會唔會睇太多佢地會好亂?

kin818kin 發表於 15-7-16 14:20
但最適合的定義好難定。

帶小朋友參觀中學,會唔會睇太多佢地會好亂?
你呢句最中肯。

如果自己個小朋友自動自覺, 駛鬼入柏雨咩。間學校太重成績了, 欠缺咗年青人其他方面既培養。可以揀莫壽增, 間學校好多活動, 但前題係要小朋友自己自律, 唔係成績就追唔上。

不過, 如果小朋友唔多自律, 就緊係搵柏雨釘實佢。

little_yolky 發表於 15-7-16 14:36
你呢句最中肯。

如果自己個小朋友自動自覺, 駛鬼入柏雨咩。間學校太重成績了, 欠缺咗年青人其他方面既培養 ...
絕對同意﹗

甘我好彩,我知仔仔適合邊類嘅學校,所以都算清楚自己需要。其實,嚴嘅學校,鬆嘅學校都各有好處。他日面對人生,都會遇到不同類型嘅人,無得避。只要係band 1 學生,喺沙田就9 成9 入英中。最叻嘅學校都有可能有最差嗰個band 1 學生。

kin818kin 發表於 15-7-16 14:45
絕對同意﹗
不過, 如果小朋友自律又成績超好, 緊係試呂明才啦, 但呂明才有兩間聯繫小學, 學位相對少咗D。

唔係話你仔仔, 有D男仔真係到幾十歲都要人guide住佢的, 如果唔係會去打機。

little_yolky 發表於 15-7-16 14:48
不過, 如果小朋友自律又成績超好, 緊係試呂明才啦, 但呂明才有兩間聯繫小學, 學位相對少咗D。
我仔超級心散,唔比機佢打佢睇書都可以忘我唔做其他野......包括食飯....所以,我會選嚴謹的學校比佢,始終學校嚴跟得緊,我就唔駛成日做衰人啦﹗

請問你知唔知沙循嚴唔嚴格?

little_yolky  講到嚴,你list果幾間一定係柏雨最嚴  發表於 15-7-16 16:48

甲之蜜糖,乙之砒霜。我覺得家長揀適合自己仔女既學校就可以。

每人都有喜好,喺大埔莫壽增普遍黎講係較柏雨受歡迎,但都唔需要踩得柏雨咁犀利呀………

利申: 仔女並非以上兩間學校學生。

kin818kin    發表於 15-7-16 15:01

請問甚麼成績才可以入莫壽增?

引用:Quote:kin818kin+發表於+15-7-16+14:45+絕

原帖由 little_yolky 於 15-07-16 發表
又自律,成績又超好,一早出咗去九龍名校喇,重留係沙田!

呂中校風較為開放 而迦密則相對保守

beecatcher 發表於 15-7-16 22:46
1. 中學多嘢做, 可能唔想浪費交通時間, 自己區又有好學校, 所以咪留低囉2. 天外有天, 响自己學校成績超好 =/= 全港都係超好, 人哋唔收囉

回覆 beecatcher 的帖子

呢個說法我不認同,我仔學校最叻嗰個都係留喺沙田讀,完全無考慮九龍學校。

要離開沙田, 就去香港島個D堅名校, 無謂去九龍
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:點睇沙田呂明才 及 大埔迦密柏雨

自問當年無想過去柏雨, 聽完升中講座我好清楚我仔本性及質地絕不能適應柏雨教學模式, 無謂勉強

反而呂中聽完講座, 我感覺較靈活好吸引

我相信無一間絕對好與不好既中學, 在乎如何去形合學校適應受教

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 15-7-17 14:07
自問當年無想過去柏雨, 聽完升中講座我好清楚我仔本性及質地絕不能適應柏雨教學模式, 無謂勉強

反而呂中聽 ...
同意呀﹗

要帶阿仔一齊去感受下先﹗

沙田區3間top中學大學入學率高過好多間九龍區[名校],唔明點解會覺得九龍[名校]就一定係好。

引用:Quote:beecatcher+發表於+15-7-16+22:46+又

原帖由 Natalie023 於 15-07-17 發表
沙田區3間top中學大學入學率高過好多間九龍區[名校],唔明點解會覺得九龍[名校]就一定係好。
很多家長有個迷思,就是九龍,香港的名校一定好過新界名校

‹ 上一主題|下一主題