用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃笏南真的是B1B?
樓主: MimiCactus
go

黃笏南真的是B1B?  

jemm 發表於 15-7-10 16:07
我阿女讀1E, 所有科目都是一個老師授課。
1A & 1E 科目都是一個老師授課。1B 1C 1D 主科是分兩組授課。
據 ...
唔知來年會唔會改,因為今年分班方式已經同上年唔同,今年F.2同F.3嘅分班方式大至一樣,但F.1係有少少唔同

有家長聽過升講座可能3考改返4考,來年考幾多次、邊班都好、分幾多班上堂都好,學校都係想學生好,佢哋呢d年紀,有時可以大上大落,出年大約第一季就可以返新校舍,到時大家都開心

可以返新校舍,到時大家都開心

阿女讀得好happy, 不過, 今年S3 升 S4 cut 了 M1, 就令我担心, 學生少了選擇, 真係令人費解。 九龍城區的英中, 都是 M1 和 M2 可以選修的。

回覆 jemm 的帖子

請問S4有咩科目供揀?

jemm  you can search thro school website  發表於 15-7-11 22:16

在笏南年報中,得到升本地大學率:
2012 F.6  77.9%
          F.7  86.2%
2013 F.6  54.8%
2014 F.6  49.1%

近年比率的確有下調,但專上、海外升學另外佔2成, 全職工作或不詳的學生每年僅佔2.4%左右,9成半以上繼續可以升學。始終因派位關係,學生質素每年會有差別,我認為只要有好的教師團隊穩定就可以。

另外DSE取得入讀本地學位課程最低入學要求的學生百分比:
2014  77.8%
2013  85.7%

由於笏南不是傳統/高調的B1a名校,相信所收學生不會有太多尖子,有別於神校盡攬各範疇的精英,所以我認為大部分功勞是學校培育、提昇出來的,亦即入讀學生應該能保持或增值水準。

peggy 發表於 15-7-8 23:03
長天是B1C , 黃笏南是B1B。

黃笏南的男子組、女子組田徑都是屬於D1組別, 是港九區學校唯一一間能做到的 ...
有部分中學的確為了追求入U率,以保持頂級地區名校的位置
結果學生的六年中學生活,就被催眠成就大學夢想,自然要犧牲其他發展,投入所有時間為求達到目的

黄笏南肯定不是,我去了簡介會,校長實幹不吹噓,校方的先天條件不算太足(場地、人才),但學業、田徑運動(男女子組均D1)及音樂發展兼備,而且主要是校方自行培訓出來,令我刮目相看!

所以我也首選此校,兒子有幸入讀了,請各家長多多指教!

Peggy, 最終亞女有冇入讀?

Gloriasogashiwa  Peggy 囡囡入了直資女校  發表於 15-7-13 13:19
penpen  歡迎加入  發表於 15-7-11 12:58

MimiCactus 發表於 15-7-8 22:46
小兒乙一有幸派入此校。但自己一直以為此校是1C,但有家長説是B1B,自己有點不相信。自行最喜歡是長天和SFX ...

三間比較:

WFN (1B) > SFX (1B) > 長天 (1C)

WFN 男女校, 全面, 學業, SPORTS, MIUSIC 皆好

SFX 男校, 1C

長天 男校 , 1C

MimiCactus 發表於 15-7-8 22:46
小兒乙一有幸派入此校。但自己一直以為此校是1C,但有家長説是B1B,自己有點不相信。自行最喜歡是長天和SFX ...
只係好奇一問, 你唔認識學校, 點解會放乙一既?

回覆:MimiCactus 的帖子

Yes, 1B 與1A 之間

回覆:hkflyer 的帖子

九龍塘校舍就起好,唔知趕唔趕到九月開學

入到 WFN, 我都流口水

回覆:chocolatebean 的帖子

不過我知有D同學都唔珍惜,hea過,我仔話都唔知佢地做乜

引用:Quote:MimiCactus+發表於+15-7-8+22:46+小

原帖由 chocolatebean 於 15-07-11 發表
只係好奇一問, 你唔認識學校, 點解會放乙一既?
小學是九龍城網,但家住深水埗。所以在那區只有長天和SFX較好的男校。但在乙部就放WFN,因見學位最多。但因為暫借校舍在沙田,所以未去過Information Day。只知是一間B1中學。九龍城B1傳統中學,像華英和迦密一定好多人揀,而老師就推介銀禧。但朋友中的敎師同我細心分析WFN呢兩三年因為在沙田,所以有D下跌,少左人爭。但一搬回九龍塘有新校舍,和優良的B1地理環境,有喇沙和銀禧為附近,學生一定不太差,到時應該會升呢!所以最終乙一WFN, 乙二銀禧。

引用:Yes,+1B+與1A+之間 +

原帖由 hkflyer 於 15-07-11 發表
Yes, 1B 與1A 之間
唔好意思,點解黃芴南會係1a?

醒目開學勳章

mamimia 發表於 15-7-11 11:10
有部分中學的確為了追求入U率,以保持頂級地區名校的位置
結果學生的六年中學生活,就被催眠成就大學夢想 ...
我好喜歡WFN,自行時有選此校。
但HY收了阿女,所以放棄了大抽獎。因此終我地是跨區選WFN,驚跌band入唔到。
但原來我的擔心是多餘,阿女的同學仔(名次後過阿女10名)係自行時入左

hkflyer 發表於 15-7-11 11:28
九龍塘校舍就起好,唔知趕唔趕到九月開學
校長講過預計2016第一季返牛津道

peggy 發表於 15-7-11 12:28
我好喜歡WFN,自行時有選此校。
但HY收了阿女,所以放棄了大抽獎。因此終我地是跨區選WFN,驚跌band入唔到。 ...
HY 都好好, 始終當時都係未知數, 唔好博

WFN近兩年成績下滑明顯,我相信同呢兩年搬校令學校分心有好大關係,下年四月搬返原址,我相信學校再無借口