用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問係band 1小學,但平均分得7x幾,算是band 幾學生? ...
樓主: taifiona
go

請問係band 1小學,但平均分得7x幾,算是band 幾學生?老師評 [複製鏈接]

我見我附近幾間地區一線, 全級總人數150左右, 100 之內都叫是band 1, 個D考全級70-80名的, 有D主科目都是只取70+/-, 到時一樣入band 1 (可能是1C).  不過之後在中學如何就不知了.

回覆 taifiona 的帖子

請問亞女邊間小學?

回覆:請問係band 1小學,但平均分得7x幾,算是band 幾學生?老師評

中學校長其實心水好清,一般會知道同區小學情況,邊間小學出黎小朋友底子較得,佢地心中有數,所以都聽過中學校長講會頃向收佢地心目中小學嘅學生。所以響一線小學就算失手得7x分,都未必會輸比二/三線 8-9十分嘅學生。

TwinWong  ARGEED  發表於 15-9-21 09:45
妹妹頭  絕對同意, 因為我都有聽過這說法  發表於 15-9-21 08:36

回覆:11B 的帖子

Same same😭😭87.x,考十幾(由尾數上),老師說是band2

回覆:請問係band 1小學,但平均分得7x幾,算是band 幾學生?老師評

所以名小學的學生不用太擔心入不到band 1學校,只怕入不到心儀的band 1啫

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

醒目開學勳章 王國長老

引用:所以名小學的學生不用太擔心入不到band+1學

原帖由 Fionyiu 於 15-09-20 發表
所以名小學的學生不用太擔心入不到band 1學校,只怕入不到心儀的band 1啫

...
咁又唔係我見過名校生入唔返B1校,考直資全部無offer ,最終入b2中中英文班。或b2校。

nanafafa 發表於 15-9-20 02:47
其實都睇你邊間小學架,好似大角嘴果間名牌小學,90%派B1.  考尾幾名都派b2,不如問下老師啦! ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=page%3D5

我只係覺得個個有9x,份卷唔慌深了 我小朋友間學校中文只得20%課內,80%課外,9字頭真係得兩三個甚至一兩個。

樓主間學校係咪考課外多,如果係的話低分一點也不出奇。最緊要睇大圍,如果個個差唔多就唔駛驚了。我地間學校只得常識能有較多人拿9x皆因考課內多,中英都唔駛旨意。數都有難度。所以呢個制度極唔公平,有d學校100%課內,個個9x,8尾都已經可能係band2尾,甘你話呢d學校勁唔勁

問老師.

地區排名只係略作參考.為呢個遊戲, 全港排名先實際....

我囡間學校響大埔區,2科8x尾,1科9x頭,1科9x尾,考全級12,但全級只有78人,老師話同band1尾的同學平均分只差1分多D!我囡學校都有同學數學英文拎100分!阿囡數學科拎全級第二!D同學都好勁!

得閒黎參觀霖霖blog,留個言!
http://hk.myblog.yahoo.com/maggielau0705/
‹ 上一主題|下一主題