用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問係band 1小學,但平均分得7x幾,算是band 幾學生? ...
樓主: taifiona
go

請問係band 1小學,但平均分得7x幾,算是band 幾學生?老師評 [複製鏈接]

回覆:請問係band 1小學,但平均分得7x幾,算是band 幾學生?老師評

咁真係好失落,其實平均分已經7字頭已經淪為b3? 即係b1生要科科9字頭!  講真中英文考試大部分係閱讀理解同作文,點可以攞到滿分?答案好多濛糊亦具爭議,自己做都未必滿分,何況小學生,而家呈分冇派回來更加唔知死因,真心覺得小孩子好大壓力,我女間學校大約40%多d係 b1生,我女黑仔係第45%

回覆 hellomamiii 的帖子

咁唔駛灰心住,小朋友考試分數上落可以好大,我個仔都試過失手,英文得七十幾,跌咗廿幾名。要鼓勵佢地相信自己可以努力追得返。即使是邊緣人也有邊緣人的選校方法,不一定入唔到Band 1中學的。

引用:咁真係好失落,其實平均分已經7字頭已經淪

原帖由 hellomamiii 於 15-07-11 發表
咁真係好失落,其實平均分已經7字頭已經淪為b3? 即係b1生要科科9字頭!  講真中英文考試大部分係閱讀理解同 ...
其實唔係睇分數,如果係咁,間間學校出卷淺的,個個考到band1成績。所以之前有TSA作為評估學生程度

引用:回覆+hellomamiii+的帖子 咁唔駛灰心住,

原帖由 IvyPluto 於 15-07-11 發表
回覆 hellomamiii 的帖子

咁唔駛灰心住,小朋友考試分數上落可以好大,我個仔都試過失手,英文得七十幾, ...
謝謝你,明白的

引用:Quote:原帖由+hellomamiii+於+15-07-11+發

原帖由 looking 於 15-07-11 發表
其實唔係睇分數,如果係咁,間間學校出卷淺的,個個考到band1成績。所以之前有TSA作為評估學生程度

...
我知道係睇排名,我要好好作準備了

looking 發表於 15-7-11 09:58

...
認同唔係睇分數... 我囡1科7X, 1科80, 數90, 常90...竟然全級考3X

但我仔果時1科7X, 1科87, 數95, 常95...全級考72/150... 所以睇分數

B3 STUDENT

hellomamiii 發表於 15-7-11 09:30
咁真係好失落,其實平均分已經7字頭已經淪為b3? 即係b1生要科科9字頭!  講真中英文考試大部分係閱讀理解同 ...
我校仔仔班同學真係科科都9X分, 作文+ COMPRE 都可以取99分, 90分以上既佢地班都有一大半,80幾分叫低, 如得7X, 只係B2尾-B3. 要睇下同學仔成績至知

引用:如題

原帖由 taifiona 於 15-07-08 發表
如題
我仔都係地區一綫小學,總平均分 87.x,已跌出 band 1 綫。

回覆:請問係band 1小學,但平均分得7x幾,算是band 幾學生?老師評

我仔間學校精英班,平均分起碼有95分先入到架~

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

哇,你哋咁真係爭崩頭,我以前有研究派回來的試卷,真係好用腦答,絕對唔係類似英文作業果d直問直答,喺短短一個鐘三篇comprehension仲要answer in complete sentences, 兩篇100字嘅短文, 10分每篇, 已經好吃力兼冇時間覆卷,你哋個個可以90幾分,真係好犀利。而數學我囡果班都好幾個90幾,雖然冇我哋份。中作我哋老師傻的,有半班同學唔合格,精英班都係咁話,老師唔理有冇面,考全級第1果個都係7字頭,所以我覺得中文最難攞高分

我所以都唔少學校將份卷出到好易, 我個女學校都試過, 中文好多人貼近90,
跟住下一次出份勁深閱讀理解, 大部份人得7X
所以分數高低.forget it la........
睇大圍的

其實我女間學校出得深,考全級第一的平均分係91,跟手後面的都係8x
我估我女係band 2到,老師話可試培道
上年佢地學校考第尾的都入到band1 學校

taifiona 發表於 15-8-27 22:00
其實我女間學校出得深,考全級第一的平均分係91,跟手後面的都係8x
我估我女係band 2到,老師話可試培道
上 ...
其實真係好睇學校張卷 ,同埋考前有D學校會放水,出一D範圍,比D學生溫,一般有温習都會有7x,8x分左右。前2年聴上智學校校長講,收錯一D學校高分嘅全級第一,佢話最準確嘅評估係PS1嘅試。所以佢收生都要睇邊間學校學生。

wonglily 發表於 15-8-28 07:48
其實真係好睇學校張卷 ,同埋考前有D學校會放水,出一D範圍,比D學生溫,一般有温習都會有7x,8x分左右。前 ...
PS1都會有學生放軟手脚, 所以考PS1前, 比囡囡信息,
同佢講係好重要嘅分班試, 分得唔好會影響自己
最后佢自己去買補充自己操PAPER

wonglily  我記錯應該係分班試  發表於 15-8-28 09:50

happylogin 發表於 15-7-8 20:09
最好係睇下你間小學派位結果,再去計算自己嘅成績。真是不能一概而論。比較多幾年,當年我都係咁樣睇而大約 ...

係, 睇下知唔知刚派位嘅師兄/姐們, 平均分7X, 多派那里, 作个參考

hellomamiii 發表於 15-7-11 18:29
哇,你哋咁真係爭崩頭,我以前有研究派回來的試卷,真係好用腦答,絕對唔係類似英文作業果d直問直答,喺短 ...
好多學校中文真係深,
唔係每个小朋友都咁精, 識答題技巧

其實好視乎,當時的學生人數,學校banding,同師兄姐的往績,再加上自己敢唔敢博。
今年小女被老師估錯banding ,成績同佢差唔多或比佢差果D同學,敢博,全部入band1,我地唔敢博,信老師經驗,結果自行時已被b2學校收了。

caerion 發表於 15-8-28 19:54
其實好視乎,當時的學生人數,學校banding,同師兄姐的往績,再加上自己敢唔敢博。
今年小女被老師估錯bandi ...
所以我小朋友的學校,好強調收咗你唔好後悔,有家長自行1收咗都去叩門。
‹ 上一主題|下一主題