用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成功叩到伊中
樓主: cybermouse
go

成功叩到伊中 [複製鏈接]

khmama 發表於 15-7-9 18:57
何出此言?伊中2014年入八大degree係55%,黃笏南本地degree (八大+ 自資) 49.1%.

...
QES 只55%,好多B1B 都有此數據

回覆 Fryderyk 的帖子

請看以上數據及我的分享, 或上校網看school report瞭解, 再自行理解

引用:Quote:khmama+發表於+15-7-9+18:57+何出此

原帖由 chocolatebean 於 15-07-11 發表
QES 只55%,好多B1B 都有此數據
55% 單指jupas degree,已很不錯. 要小心其他學校公佈的入U率,有幾種方式,小心被誤導:
1. Jupas offer (包括degree,high dip.,asso degree)
2. 本地大學(包括公大及樹仁)
3. 本地學位 (包括資助及自資)
4. 學位課程 (包括本地資助及自資,海外)

引用:Quote:原帖由+chocolatebean+於+15-07-11+

原帖由 khmama 於 15-07-11 發表
55% 單指jupas degree,已很不錯. 要小心其他學校公佈的入U率,有幾種方式,小心被誤導:
1. Jupas offer ( ...
即使jupas degree,也要小心裏面可能包括咗公大degree同其他非8大的degree.

khmama 發表於 15-7-11 12:40
1. Jupas offer ( ...
請教那NPL 入U 率好嗎? 因為睇唔懂.
其實係一家四口子

回覆 khmama 的帖子

那公大degree有問題嗎?不都是認可的degree課程嗎?應比副學士、文憑好,對嗎?

回覆:mamimia 的帖子

伊中入大學率我就不清楚,但我認同你説法,學校老師及校工給我感覺死板同無愛心,同迦密相差得遠。喜愛音樂就黃芴南。

引用:回覆+khmama+的帖子 那公大degree有問題嗎

原帖由 gogoweb 於 15-07-11 發表
回覆 khmama 的帖子

那公大degree有問題嗎?不都是認可的degree課程嗎?應比副學士、文憑好,對嗎? ...
中學生競爭的都是8大的degree,即教資會資助的學位課程,學費每年42100. 公大經jupas入的degree不是教資會資助,學費會貴啲。公大另有自資degree,唔經Jupas申請。Degree嘅入學要求都要3322,high dip同asso degree只需22222. 在政府資歷架構嚟講,所有degree冇分别,都比high dip同asso degree高一級。不過將來揾工,唔同大學畢業嘅認受性同待遇或有不同。

其實我真係唔係好認同你地的想法,成日係度鬥邊間學校名氣高就認為自己子女入到去就一定好,伊中都有小朋友考第尾,只要小朋友有心機同用心去讀書,只要有Band1嘅學校已經好足夠,何況如果自己好成績就一定入倒U,出來做事冇人會問你讀邊間中學的。

引用:Quote:khmama+發表於+15-7-11+12:40+55%+單

原帖由 一家三口 於 15-07-11 發表
請教那NPL 入U 率好嗎? 因為睇唔懂.
2014年有38人入8大degree,14人入公大degree,只計8大degree應該大約30%,band 2a嘅成績。

回覆:khmama 的帖子

Thx.

其實係一家四口子

中學名氣對升學和見工有幫助, 音樂就冇乜幫助 (除了讀music).
兩間的音樂比賽成績, 近一兩年都差不多, 樂團都唔多見攞大獎.

R.c888 發表於 15-7-11 14:06

其實我真係唔係好認同你地的想法,成日係度鬥邊間學校名氣高就認為自己子女入到去就一定好,伊中都有小朋友考第尾,只要小朋友有心機同用心去讀書,只要有Band1嘅學校已經好足夠,何況如果自己好成績就一定入倒U,出來做事冇人會問你讀邊間中學的。

套用呢個邏輯,咁唔一定要讀B1校喎,是但執一間學校咪得囉;就算得
一個人入到去大學都得架,係自己咪得囉!反正全宇宙最差果一間學校都
有人考第一架啦!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:原帖由+gogoweb+於+15-07-11+發表回

原帖由 khmama 於 15-07-11 發表
中學生競爭的都是8大的degree,即教資會資助的學位課程,學費每年42100. 公大經jupas入的degree不是教資會 ...
Agree

宜家係你地講緊band1學校鬥另一間band1學校噃,我冇講過band2或band3學校,我嘅意思係如果你仔仔囡囡巳派左去一間band1既學校又何必要去扣一間更出名既學校呢?你其實都講得冇錯band2學生如果努力都可以名列前茅上大學,但比你今日好彩入到最好的中學如果讀不上入唔倒精英班又米比學校放棄,攪到個小朋友冇哂自信我都見唔小呢D例子。

回覆:R.c888 的帖子

我都覺得係。愛WFN同E中的一定各有捧場客,繼續爭拗什麼中學老師朋友所講,點點點點。。。。都是套人說話,無意思! 無謂去踐踏那一間學校,總之你自己認為選對學校便是!在心中便行!

‹ 上一主題|下一主題