用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成功叩到伊中
go

成功叩到伊中 [複製鏈接]

剛收到電話聽日註冊, 請教各位伊中 / 黃芴南會比較適合男仔無音樂/運動,只是成績好,請指教那間較適合?

4    0    0    0

無音体男仔QES好d~

引用:剛收到電話聽日註冊,+請教各位伊中+/+黃芴

原帖由 cybermouse 於 15-07-08 發表
剛收到電話聽日註冊, 請教各位伊中 / 黃芴南會比較適合男仔無音樂/運動,只是成績好,請指教那間較適合?

...
你都好啦

...
當然伊中!

回覆:成功叩到伊中

絕對伊中

回覆:成功叩到伊中

梗係伊中

...
QES名氣好啲

但估唔到入U率笏南比伊中高頗多
我覺得All round 的笏南好,動靜兼備才是豐盛的中學生活
伊中官校,老師等同公務員做事風格......

mc_cheung  官校教師出名hea  發表於 15-7-9 19:20
王家爸爸  淨睇入U率無意思  發表於 15-7-9 07:49

mamimia 發表於 15-7-8 21:45
我覺得All round 的笏南好,動靜兼備才是豐盛的中學生活
伊中官校,老師等 ...

真? 有無數據 ??

回覆:cybermouse 的帖子

黃芴南重視音樂 1B 伊中1A

回覆:cybermouse 的帖子

可否借問聲你自行有冇揀伊中?
你如何扣門?

回覆:vanyu 的帖子

我地自行無揀伊中

醒目開學勳章

cybermouse 發表於 15-7-9 07:18
我地自行無揀伊中
咁你個小朋友一定成績好勁.

mamimia 發表於 15-7-8 21:45
入U率WFN比伊中高,課外活動WFN比伊中好太多,但伊中名氣比WFN高,你要名氣就選擇伊中,你要實際成績同課外活動嘅表現就選擇WFN較好

引用:我地自行無揀伊中 +

原帖由 cybermouse 於 15-07-09 發表
我地自行無揀伊中
可吾可以講吓伊中主要睇乜野

引用:但估唔到入U率笏南比伊中高頗多我覺得All+

原帖由 mamimia 於 15-07-08 發表
何出此言?伊中2014年入八大degree係55%,黃笏南本地degree (八大+ 自資) 49.1%.

回覆 Carolecarole 的帖子

While WFN is famous for their music, QES has their own school camp. I think both schools offer a lot of activities.

khmama 發表於 15-7-9 18:57
何出此言?伊中2014年入八大degree係55%,黃笏南本地degree (八大+ 自資) 49.1%.

...

較早前飯局,我有教師朋友指笏南的升大學率有7成,當時問她從何得知,她說是看過中學之間比較的公開資料,可信。
同時另一位有親屬在伊中任教的教師朋友,就表示伊中只有5成左右升大學率,由於感覺上以為伊中banding高過笏南, 所以我們在座各人都感意外!

基於khmama的質疑, 我求證下, 在笏南年報中,得到升本地大學率:
2012 F.6  77.9%
         F.7  86.2%
2013 F.6  54.8%
2014 F.6  49.1%

可能朋友所閱讀的數字不是去年度,近年比率的確有下調,但專上、海外升學另外佔2成, 全職工作或不詳的學生每年僅佔2.4%左右,9成半以上繼續可以升學。始終因派位關係,學生質素每年會有差別,我認為只要有好的教師團隊穩定就可以。

另外DSE取得入讀本地學位課程最低入學要求的學生百分比:
2014  77.8%
2013  85.7%
由於笏南不是傳統/高調的B1a名校,相信所收學生不會有太多尖子,有別於神校盡攬各範疇的精英,所以我認為大部分功勞是學校培育、提昇出來的,亦即入讀學生應該能保持或增值水準。
同意王家爸爸,升U率只作參考,沒太大意義,正如派第一志願的百分比。

有部分中學的確為了追求入U率,以保持頂級地區名校的位置
結果學生的六年中學生活,就被催眠成就大學夢想,自然要犧牲其他發展,投入所有時間為求達到目的

黄笏南肯定不是,我去了簡介會,校長實幹不吹噓,校方的先天條件不算太足,但學業、田徑運動(男女子組均D1)及音樂發展兼備,令我刮目相看!

引用:Quote:khmama+發表於+15-7-9+18:57+何出此

原帖由 mamimia 於 15-07-11 發表
較早前飯局,我有教師朋友指笏南的升大學率有7成,當時問她從何得知,她說是中學之間比較的相關資料,
同時 ...
黃笏南一向都係較為低調嘅好學校,依家各間學校公佈入U率的方法各異,相信伊中五成的入U率係指jupas degree,黃笏南七成入U率指degree (local+overseas). 不過家長應該識得去分辨,唔同嘅解讀方法好難比較,只要家長覺得間學校適合子女就可以了,就算入U率有幾高都唔代表子女入到U,始終都要小朋友自己肯努力才行。

mamimia  agree!  發表於 15-7-11 10:50
‹ 上一主題|下一主題