用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 純有感而發,叩門遊戲玩法
樓主: stanleysham
go

純有感而發,叩門遊戲玩法  

引用:Quote:原帖由+lambeanmama+於+15-07-10+發

原帖由 stanleysham 於 15-07-10 發表
好多謝你的祝福,心好暖,唔敢抱太大期望,會面對現實起步。
我自己當年升中,以全級頭五名的成績入左間B1尾中學(當年五個band),考全級四十的都派得好過我。當年不興叩門,我亦打算照讀。中一時全級考第一,父母問我考不考轉校,因為同同學仔玩得開心,生活好輕鬆,所以唔肯轉。渡過了七年非常快樂的中學生活,一樣讀大學,現在在職場上也有不錯發展呀。所以同仔仔講,真係條條大路通羅馬,其實最緊要都係自己的能力和決心。有這樣好的父母幫忙,已經是一大恩賜。

我囝囝都係叩門去了直資, 又係話想S2轉去第2間, 其實, 抱著這種過客心態讀書, 好嗎?我正苦思如何輔導他

引用:我囝囝都係叩門去了直資,+又係話想S2轉去第

原帖由 LoveChild 於 15-07-11 發表
我囝囝都係叩門去了直資, 又係話想S2轉去第2間, 其實, 抱著這種過客心態讀書, 好嗎?我正苦思如何輔導他  ...
我覺得好難諗得太詳細,未來會發生既事冇人知,或者間學校適合佢,配合到佢發揮,咁咪俾佢讀落去囉,呢啲真係試過先知喎。

引用:Quote:原帖由+stanleysham+於+15-07-10+發

原帖由 lambeanmama 於 15-07-11 發表
我自己當年升中,以全級頭五名的成績入左間B1尾中學(當年五個band),考全級四十的都派得好過我。當年不興 ...
好一句條條大路通羅馬,我相信佢做得到,佢好受得壓力既,而家要叫佢準備好考分班試了,開始要溫書了。

引用:Quote:stanleysham+發表於+15-7-8+15:03+首

原帖由 ha8mo 於 15-07-14 發表
我立過下你公子的學校網頁
睇佢的得獎情況,我覺得華英比較適合佢
嗯,多謝你建議。

stanleysham 發表於 15-7-14 18:00
嗯,多謝你建議。
如令公子係今年華英讀得開心,明年還插喇沙嗎?入唔到LSC會唔會心有條刺?

引用:Quote:stanleysham+發表於+15-7-14+18:00+

原帖由 RoseRose1980 於 15-07-14 發表
如令公子係今年華英讀得開心,明年還插喇沙嗎?入唔到LSC會唔會心有條刺?
我而家唔知,個仔都好累,一時又唔得,一時又有復活戰,跟住又唔得,佢情緒起起落落,我唔可以再強加入主觀意見,都要先睇睇佢心理狀態係點先,始終今次佢自信心有左變化,我地做大人既要睇住佢。

引用:Quote:stanleysham+發表於+15-7-14+18:11+

原帖由 ha8mo 於 15-07-14 發表
你介唔介意講下你兩年幾以來部署過乜野?
其實我地從4年級開始大部份時間都只集中係考試成績上,希望有張好睇啲既成績,盡量做到零破綻,唯始終欠一步,終於在最後一年六年級正正式式拿下全年第一,所以一啲課外活動上我地的確有所不足,但我覺得佢已經做得唔錯。

回覆:純有感而發,叩門遊戲玩法

我而家覺得幫佢建立番自信心比較重要,因為佢都係屬於固執。

stanleysham 發表於 15-7-14 18:44
其實我地從4年級開始大部份時間都只集中係考試成績上,希望有張好睇啲既成績,盡量做到零破綻,唯始終欠一 ...
如你小學係一線而你又考第一,除非你自行面試好差,唔係都應該收

ha8mo 發表於 15-7-14 21:18
要考插班,原校的成績必須數一數二

但你以為其他入得華英的學生會好屎咩? ...
見樓主好似唔太鍾意華英,所以咪問下佢仔仔會唔會中二插班囉?

引用:Quote:ha8mo+發表於+15-7-14+21:18+要考插

原帖由 RoseRose1980 於 15-07-14 發表
見樓主好似唔太鍾意華英,所以咪問下佢仔仔會唔會中二插班囉?
兩位請息怒,我冇因為考到邊間學校唔開心。

stanleysham 發表於 15-7-14 21:31
兩位請息怒,我冇因為考到邊間學校唔開心。
無怒呀衹是就算叩唔到也可明年插班,我識人在TSK  考全級第二,中二就插左班去LSC了

引用:Quote:stanleysham+發表於+15-7-14+21:31+

無怒呀衹是就算叩唔到也可明年插班,我識人在TSK  考全級第二,中二就插左班去LSC了 ...
感謝你的鼓勵,無論如何,小兒與我倆夫妻,一定積極面對!

RoseRose1980  加油  發表於 15-7-14 22:30

明白人望高處,假如band 1頭不幸入到band 1尾中學,如lambeanmama所言有機會在中學校成績彪炳,魚魚得水,自信大增,也未嘗不好。就算如願入到band 1頭,個個同學都厲害,壓力也很大,或許會消磨自信。
反之band 2入到band 1,但跟不到,究竟是禍還是福?世事無完美,若不能派位如願,扣位已盡力,假如也未能如願,可不如退一步海闊天空,想想原來凡事都有兩面,沒有絕對嘅好或差,只要保持努力讀書嘅心態,任何一間中學都可以入U,這不只是自我安慰,也是事實。

goodmama2003 發表於 15-7-15 22:48
事實係,如果B1頭入到B1尾,會覺得自己屈就了,條氣唔順!可能沒心機讀書。 ...
B1頭亦無統一標準.....要學懂接受和面對 ~~~