用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果有弟妹,大個個會讀直資定津校好
樓主: seavl
go

如果有弟妹,大個個會讀直資定津校好

iamadc 發表於 15-7-13 15:22
但如果直資有中學呢?中學戰爭更激烈。如果選了直龍可以唔洗再玩考cert比賽面試班portfolio 升級版?小學玩 ...
同感.
我情願揀有中學直資, 因為見升中競爭更大更難攪. (朋友仔仔考到多間名中學, 聽完佢既策略同心得分享, 我就知道成功非僥倖, 係要好努力下苦工的)
我情願考小學時辛苦些, 考到間一條龍直資/私校, 進可攻退可守.

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:iamadc+發表於+15-7-13+15:22+但如果

原帖由 四隻貓 於 15-07-14 發表
同感.
我情願揀有中學直資, 因為見升中競爭更大更難攪. (朋友仔仔考到多間名中學, 聽完佢既策略同心得分享, ...
我都覺,考小學無死咁多細胞

回覆:如果有弟妹,大個個會讀直資定津校好

揀一條龍直私好在升中有保障,但唔擔保細佬妹跟到入。我會比較大嗰個升中容易d定細嗰個升小容易d去決定。

回覆:如果有弟妹,大個個會讀直資定津校好

甘請問大家,如果二線直資(b2中學),同二線津小,兩兄弟,會點揀?

回覆:myhappybb 的帖子

我揀了二線直資,有間band2中學做backup, 進可攻退可守, 不過我係孖既, 所以中學起碼煩少2個先,最細的到考小學先算