用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果有弟妹,大個個會讀直資定津校好
樓主: seavl
go

如果有弟妹,大個個會讀直資定津校好 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+tpmon+於+15-07-09+發表陳守

原帖由 skykaren 於 15-07-09 發表
真係考慮咗好耐,但一諗到細佬如考不到心儀直資/私小,到時津校佢冇首名子女分,好津小首輪一定冇份。過幾 ...
支持你既選擇。

當年我大女都有私校offer, 但考慮細仔派位無左首名子女分,見直資私校又未必得,所以選左津校,保證細仔一定入到家姐學校。

So far 大女已中學細仔小五,我無後悔過當年既決定。

jlbb1 發表於 15-7-9 10:03
貢直資貴d定私校貴d呀
有平有貴, 豐儉由人

jlbb1 發表於 15-7-9 10:35
講緊咩呀
你問直資貴定私校貴丫嘛, 我咪答有平有貴囉。

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-7-8+17:44+

原帖由 jlbb1 於 15-07-09 發表
貢直資貴d定私校貴d呀
保良局屬下的直資小學和英華小學(直資), 學費超平,質素又好!但這些平靚正直資,是很難考入的。

回覆:如果有弟妹,大個個會讀直資定津校好

我都打算放棄間一條龍私小,選地區一線津校,為既係省回四千幾,又有細佬跟尾,好唔捨得學校,同學仔,家長

如果有一間平直資,但要你一體一藝,點都要再俾d,又搭唔到校車放學、要揾人接又飛吓的,搞搞吓咪貴囉。

揀津校,即為弟妹取入場劵,那份輕鬆心情好重要,相反真是有得震無得瞓!當然大前提是那津校的理念是一致。

引用:我都打算放棄間一條龍私小,選地區一線津校

原帖由 Sosiusiu 於 15-07-11 發表
我都打算放棄間一條龍私小,選地區一線津校,為既係省回四千幾,又有細佬跟尾,好唔捨得學校,同學仔,家長 ...
邊間津校?可能比你條龍唔差呢?

如果我有個細,我一定揀津校,我之前報左幾間直資,間間都只係waiting,到大抽獎又吾敢太博,只揀次熱,好彩最後收到call,我覺得呢一年好慘

引用:Quote:原帖由+Sosiusiu+於+15-07-11+發表我

原帖由 DevilPig 於 15-07-11 發表
邊間津校?可能比你條龍唔差呢?
舊油天,六年後要考过中學。大仔幫我地省左幾十萬,帶埋細佬入,佢仲要之後讀得冇甘輕鬆,辛苦哥哥。

Sosiusiu 發表於 15-7-12 21:21
舊油天,六年後要考过中學。大仔幫我地省左幾十萬,帶埋細佬入,佢仲要之後讀得冇甘輕鬆,辛苦哥哥。

...
又唔好咁失望, 你大仔個間小學同中學只係直屬關係, 直升到上去百份比其實唔係高過油天入B1中學既學生比例好多

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3003604&fromuid=1389083
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+15-07-11+發表邊

原帖由 Sosiusiu 於 15-07-12 發表

...
請問係叩門入舊油?

引用:揀津校,即為弟妹取入場劵,那份輕鬆心情好

原帖由 miutang 於 15-07-11 發表
揀津校,即為弟妹取入場劵,那份輕鬆心情好重要,相反真是有得震無得瞓!當然大前提是那津校的理念是一致。 ...
細女升K3嘅暑假、七月中,知道大女可插入津小,真係非常輕鬆,等夠時間去買校服開學。

jlbb1 發表於 15-7-13 11:43
有得揀一線仲, 大把人揀都冇得揀, 抽返黎果間仲係.....知足者.....
...
係唔捨得啲同學仔, 家長, 我都好感恩得到上天既眷顧。你都唔好放棄呀~

但如果直資有中學呢?中學戰爭更激烈。如果選了直龍可以唔洗再玩考cert比賽面試班portfolio 升級版?小學玩了一次,應該第二次無那麼難吧。而且今年最後一年有雙非,再過龍b入學年,競爭應該少D

回覆:seavl 的帖子

一定是津校,經歷多一次呢D游戲,命都短幾年

‹ 上一主題|下一主題