用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急!B2尾3頭 九龍城 男女校 叩門邊間好? ...
樓主: marychan431
go

急!B2尾3頭 九龍城 男女校 叩門邊間好?

mc_cheung 發表於 15-7-8 08:56
可以試下莫慶堯,或者聖三一。
莫慶堯 好嗎?如果莫慶堯、基道邊間會好D?邊間有補底?

醒目開學勳章

回覆:marychan431 的帖子

德蘭校風好,體育勁,不妨再試試叩門。

回覆 ponysee 的帖子

莫慶堯應該好過基道。老實講,間間都有補底。

ponysee 發表於 15-7-8 19:50
莫慶堯 好嗎?如果莫慶堯、基道邊間會好D?邊間有補底?

以公開試表現來說,莫慶堯較差,基道較好。
核心科目 (中文、英文、數學、通識)明顯高出許多。

莫慶堯的表現
https://drive.google.com/file/d/0BxT0Jwy4wFUzdDgzZWpIeGxRMGM/view (第 11 頁)

基道的表現
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2970941

回覆:marychan431 的帖子

我朋友個女也是讀寫障礙,讀彭學高,成個人唔同哂,仲考到精英班!個人變得績極左!👍🏼

憫父     發表於 15-7-9 20:40

回覆 憫父 的帖子

thanks!今日已經去基道註冊,感覺幾好,不過有D老師都幾嚴.

ponysee 發表於 15-7-9 21:15
回覆 憫父 的帖子

thanks!今日已經去基道註冊,感覺幾好,不過有D老師都幾嚴.  ...
不用客氣!
老師在註冊日已經擺出嚴師的樣子?

憫父 發表於 15-7-9 21:44
不用客氣!
老師在註冊日已經擺出嚴師的樣子?
憫父     想問吓、我囝囝乙三入基道、你覺得我囝囝係band2 定band3 ?
另有同學乙四入基道、乙三入九龍塘,有幾個band 2入咗胡。

ponysee 發表於 15-7-11 20:08
憫父     想問吓、我囝囝乙三入基道、你覺得我囝囝係band2 定band3 ?
另有同學乙四入基道、乙三入九龍塘, ...

應該係 band 2,近年基道越來越受 band 2 生注意,開始放入首五志願。我有兩個朋友貪佢日日晏放學,唔駛安排仔女放學去補習社,既安心又慳錢,索性放志願一。

亦多了很多 band 3 生放在第一志願,貪基道升緊 band,成績追過不少 band 2 學校,上年有國民的 band 3 囝囝放基道在志願一都無位。Band 3 生無可能乙三志願入基道。

憫父 發表於 15-7-11 20:39
應該係 band 2,近年基道越來越受 band 2 生注意,開始放入首五志願。我有兩個朋友貪佢日日晏放學,唔駛安 ...
Thanks!