用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急!B2尾3頭 九龍城 男女校 叩門邊間好? ...
go

急!B2尾3頭 九龍城 男女校 叩門邊間好? [複製鏈接]

唉,派左賽官,聽朋友講校風唔得,唔想個女學壞。

今朝立即叩左啲同區女校,九真同聖母院。想保險啲,怕個女成績入唔到,聽日再叩。。。

女女小學田徑好但讀書唔叻,都叫乖。九龍城,男女校,邊間校風好啲?最怕佢學壞
   1    0    0    0

引用:唉,派左賽官,聽朋友講校風唔得,唔想個女

原帖由 marychan431 於 15-07-07 發表
唉,派左賽官,聽朋友講校風唔得,唔想個女學壞。

今朝立即叩左啲同區女校,九真同聖母院。想保險啲,怕 ...
培道及德雅!

回覆 tonychan9 的帖子

THANKS!!!!!呢兩間之前睇過,個女成績入唔到

所以依家先諗諗男女校,紅磡何文田嗰邊就更好。。。

樓主,正如我係其他版講過。

你女女pe 勁,就去聖三一啦。果到既pe 好多元化,女仔仲有手球,仲要好勁,幾個入曬港隊。田徑都好勁,拎好多獎。

我都係人家長,我大仔前年入左去,一來新校長好勁,二來係家長都想自己個仔女可以學好,鍾意既野學校又可以配合到比佢發展,更現實都想成績有進步,新校長入左黎,英文成績真係勁左好多,banding 都升緊。

所以樓主,根據小弟既意見,我建議你入聖三一。
可以去佢網站或fb睇下呀。

希望小小意見可以幫到你,有咩問題可以私下pm 我呀。

回覆:急!B2尾3頭 九龍城 男女校 叩門邊間好?

德蘭。

引用:回覆+tonychan9+的帖子 THANKS!!!!!呢兩間

慈雲山聖母

引用:回覆+tonychan9+的帖子 THANKS!!!!!呢兩間

協同

回覆 simonkawah 的帖子

德蘭自行派唔到
所以依家諗下同區男女校。。。

回覆 sololok 的帖子

Thx!
啱啱睇個學校網頁全英文,呢啲banding中中都好少見。睇落啲學生都幾乖。

着重英文,咁會唔會好多功課測驗?我女讀書唔叻因為有讀寫障礙。。。唉,你仔學校呢啲支援多唔多??

引用:回覆+simonkawah+的帖子 德蘭自行派唔到所

回覆 simonkawah 的帖子

德蘭自行派唔到
咁試基道。

回覆 marychan431 的帖子

唔好客氣,其實我仔仔功課測驗我覺得適中,最重要係d老師真係任問唔嬲嫁,我要我個仔係學校做下功課先番屋企,你知啦香港地地方又細個仔又好易分心,我個仔都係好難先可以集中幾分鐘果類。。。你明啦。所以我同佢老師講,佢個班主任真係唔話得,佢話佢會係班入面搞左個溫習小組,叫同學放學要完成一部份功課先回家。我個仔話佢班入面有d同學仔做得好慢,老師平均都5點先係課室走,我估果類同學仔都係要多點照顧嫁啦。仲有我個仔今年中二咋,班主任都肯咁每日咁做,我真係比個服字。

而樓主,我個仔話我知知佢地學校今年中一有兩個大programs,第一係大哥哥大姐姐計劃個名叫「pilot計劃」佢有個高中既大姐姐陪你個女女一年成長,當中會教佢功課同佢溫書同埋一齊參加活動。

仲有一個係中一功課輔導班,佢地星期一同四放學會全級留係禮堂入面由老師親自再教同學仔功課。

我仲係佢fb 睇到好多多元化既野,你都可以去睇睇。

www.facebook.com/skhhtcss

都係果句,希望幫到你啦。

回覆 marychan431 的帖子

女女小學田徑好但讀書唔叻,都叫乖。九龍城,男女校,邊間校風好啲?去試下胡兆熾中學 , 唔好去德蘭,我個女有同學舊年中一入去讀,讀得唔開心,比中二D人蝦, 今年想轉校

回覆:marychan431 的帖子

聖母院都易收

如果band 2尾,band 3頭,田徑叻,應該係德蘭,開放日佢地提過中四開始會為運動員提供額外補課,田徑隊訓練有專車去...我有一個朋友上年入去讀中一,佢好開心呀。

基道近幾年成績都明顯進步,應該依家band2尾,近兩年運動越來越活躍,但都會chur 成績,叩門可能難過以前

回覆 stellat 的帖子

Thanks!但德蘭自行派唔到。上面都有話小朋友未必讀得開心。。。

叩門第二日諗住試下男女校。

今日真係要叫阿女努力。

回覆 treema101 的帖子

聽你咁講入唔到都無咁唔開心,謝謝你。
胡兆熾都派唔到。我老公叫我依家唔好再搏,唔好再心頭高,因為個女小學真係讀得唔好。如果唔係都唔會派到b3又校風唔好嘅學校啦。。。

依家真係要有方法、保險啲,b3頭校風好男女校 都滿足。

其他區會唔會試?還是一定要本區?

九龍塘中學得唔得 ?

可以試下莫慶堯,或者聖三一。
‹ 上一主題|下一主題