用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區派位分享區
go

沙田區派位分享區

沙田區既jm可否分享下仔女所屬既banding同派位結果?
因亞女出年升中,想知派位結果參考,
thanks

回覆:catsuet 的帖子

有街坊讀沙呂,一個派曾肇添,一個派喇沙

引用:有街坊讀沙呂,一個派曾肇添,一個派喇沙 +

原帖由 JamBBoy 於 15-07-07 發表
有街坊讀沙呂,一個派曾肇添,一個派喇沙
派得

引用:沙田區既jm可否分享下仔女所屬既banding同

原帖由 catsuet 於 15-07-07 發表
沙田區既jm可否分享下仔女所屬既banding同派位結果?
因亞女出年升中,想知派位結果參考,
thanks ...
小囡B1b自行2入St.Rosa.lime

引用:Quote:原帖由+catsuet+於+15-07-07+發表沙

原帖由 e12340 於 15-07-07 發表
小囡B1b自行2入St.Rosa.lime

回覆:沙田區派位分享區

我都好想知

瀝源主風也不俗,8個曾記,2個呂中,....等

引用:瀝源主風也不俗,8個曾記,2個呂中,....等

原帖由 ting916 於 15-07-07 發表
瀝源主風也不俗,8個曾記,2個呂中,....等
馬主都吾錯16個曾記,13林求某,4個沙祟,1沙呂,1協恩,1喇沙,1瑪利諾等

學校表現要睇本區定他區。如果只睇本區就要睇埋有幾多戰死沙場。只要鼓勵band 1 學生統一填晒曾記,理論上入到曾記嘅都會有一定數目。

引用:學校表現要睇本區定他區。如果只睇本區就要

原帖由 SIYip 於 15-07-08 發表
學校表現要睇本區定他區。如果只睇本區就要睇埋有幾多戰死沙場。只要鼓勵band 1 學生統一填晒曾記,理論上 ...
同意,入左讀唔讀倒就另一回事

1b 女,
自行, 甲乙第一志願都是沙蘇, 結果...沙蘇

SIYip 發表於 15-7-8 00:08
學校表現要睇本區定他區。如果只睇本區就要睇埋有幾多戰死沙場。只要鼓勵band 1 學生統一填晒曾記,理論上 ...

如果咁填法, 6年後, 曾記公開試成績無可避免會被拖低.

回覆 October. 的帖子

好多家長以為入到band 1a學校就會自動變成band 1a學生。。。

SIYip 發表於 15-7-8 18:51

好多家長以為入到band 1a學校就會自動變成band 1a學生。。。 ...
大把六年前抽到一線小學都以為立即變一線學生
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:SIYip 的帖子

👍

引用:回覆+October.+的帖子 好多家長以為入到ba

原帖由 SIYip 於 15-07-08 發表

好多家長以為入到band 1a學校就會自動變成band 1a學生。。。 ...
一樣好多家長以b2生入到b1校就以為變b1生

冬日勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:SIYip+發表於+15-7-8+00:08+學校表現

原帖由 October. 於 15-07-08 發表
如果咁填法, 6年後, 曾記公開試成績無可避免會被拖低.
以我所見,好多讀吾上都會留級,再讀吾上會被勸離校,所以有朋友問我曾記好吾好,我會話小朋友band 1頭先好諗,如果band 1尾就算碌到入去大家都辛苦

X'mas2002  我都有一刻諗過睇吓碌唔碌得入...但睇完你咁講, 即刻都係唔好咁心頭高好D...   發表於 15-7-9 11:12

引用:Quote:原帖由+October.+於+15-07-08+發表如

原帖由 yanyan-mummy 於 15-07-09 發表
以我所見,好多讀吾上都會留級,再讀吾上會被勸離校,所以有朋友問我曾記好吾好,我會話小朋友band 1頭先好 ...
我女果班有個1c生博到入曾記,真係祝佢比心機讀

yanyan-mummy 發表於 15-7-9 00:49
以我所見,好多讀吾上都會留級,再讀吾上會被勸離校,所以有朋友問我曾記好吾好,我會話小朋友band 1頭先好 ...

係啊, 近年曾記名氣大咗, 估計唔少BAND 1中 及 BAND 1尾慕名碌到入去, d家長以為入到去可以直升大學, 而有d BAND 1頭自行衰咗, 又抽唔到入去, 其實都唔係壞事, 对其它英中米好囉, 成績超班既學生唔洗咁集中係某間學校. 始終有好面粉先可以烘出靘麵包嘛.

我仔BAND 1B 入左呂中, 全校57人入