用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校小學生,怎樣可提高中文認字率? ...
go

國際學校小學生,怎樣可提高中文認字率? [複製鏈接]

老公吾想個仔讀傳統小學,驚佢辛苦,但又想佢識中文,起碼識睇書睇報紙,點先可以幫到阿仔認多D中文字呢?邊度有FOR國際學校既中文班上呢?
   8    0    0    1

你可以試吓"[url=www.rainbow-lan.com]彩虹漢語", 係灣仔, 佢哋專做國際學校漢語教學, 中小學都有.

回覆:MomAC 的帖子

點先幫到孩子?
家教鼓勵閲讀,用中文讀故事給他聽,看中文新聞節目,每日做一點抄寫就好好啦。

回覆:國際學校小學生,怎樣可提高中文認字率?

Why not send him to an international school with a strong Chinese curriculum?

回覆:iloveguacamole 的帖子

因為大部份local families 都咁諗,所以好多時都唔到你揀

回覆 MomAC 的帖子

在未找到合適的中文老師前,抓緊生活上的魚滴,教導和溫習中文字詞,印象中跟女兒玩過的有:
a)在家中孩子常接觸的家縣文具上,貼上彩色漂亮的中文字
b)出街認路牌,讀告示牌
c)在漂亮的彩色咭紙上,教孩子書寫心愛的食品,飮品,水果,小吃等。然後摺疊,分類放進不同的盒內,每天請孩把小手伸進寶盒,抻選食物,然後朗讀,如果當天家中沒有那款食材,請孩子再抽另張小字條吧。

還有很多有趣有效的活動,總括是在初小完成一千字詞以的認字量,孩子有一定䡗固的基礎,在學校課堂𥚃,對中文學習才容易產生興趣。總之媽媽多點玩花様來迎合孩子,要有趣,有選擇,有堅持,孩子必然做到。

jolalee    發表於 15-8-30 22:07

中學時, 看八掛雜誌

引用:中學時,+看八掛雜誌

原帖由 hksnoopy 於 15-07-10 發表
中學時, 看八掛雜誌
讀國際學校小看本地電視,八卦雜誌冇吸引力吧!

讀IS的bonus之一是唔多八掛亦少看電視。

有得"唔八掛", 中文唔得WO, 如是, 唔想八掛, 看小說, 又可能覺得深
我的小朋友(大朋友) P6前有中文係英基D中文, 跟住無讀中文, 完全無補習, 但能閱報, 教我中文TIM(一時忘字)

Find a local girlfriend (seriously).

My friend was trying to learn German and spent almost 5 years taking courses etc.  But he still couldn't learn it the way he wanted (he thinks it is not local and native enough).

He found a German girlfriend and he told me he become very native in 3 months.  He said he learned more German in these 3 months than taking courses in the previous 5 years.

回覆:hksnoopy 的帖子

請問有出外或請人補習嗎

引用:Find+a+local+girlfriend+(seriously).My+f

原帖由 victoryu19 於 15-07-10 發表
Find a local girlfriend (seriously).

My friend was trying to learn German and spent almost 5 years  ...
是真的, 我朋友識了日本男朋友, 一年已流利日語, 現在結婚六年, 她老公的朋友完全聽唔出她是非日本人。

回覆:MomAC 的帖子

日日默寫幾個詞語,日日讀一篇新聞。當然要家長一齊努力啦。

annie40  講到重點了。:)  發表於 15-7-18 09:38

唉! 個個小朋友品性唔同, 你話我教又試過, 老師教又試過 (外出上課又有, 家教又有), 出街用生活點滴呢招就更有, 以佢鍾意的題材教又試過, 字卡, 我自己做拼部首, 象形, 故事.......仲有物我未試過?  我個九歲, 真係冇氣架, 只好等佢自己體會了.  

我細個個七歲半, 完全冇問題, 下個月都讀Y4了, 仲要係超細仔, 雖然佢學簡體, 但本身對中文就唔抗拒 (事關佢都唔多睇英文書),  佢唔覺得中文有物難, 就算程度唔及本地, 我覺得佢係個種將佢掉返入去主流學校, 谷返一個學期就追得上中文嘅人 (當然我唔打算咁做).  我覺得方法來來去去都係個D, 問題係小朋友受唔受.

引用:+本帖最後由+elmostoney+於+15-7-19+17:19+

原帖由 elmostoney 於 15-07-19 發表

唉! 個個小朋友品性唔同, 你話我教又試過, 老師教又試過  ...
如果用樓上方法在家post 中文字,講廣東話,對於在學校教簡體字講國語的小朋友其實會否confused?

回覆 elmostoney 的帖子

通常是大的容易受,細的唔多受,妳的情況是剛好換轉了,倒是有趣。
細仔少看英文書,還是要加把勁啊!

我唔覺得有混淆的問題.  其實好多人都係咁, 而且我要重申(之前都有提過), 我兩個細路都係全普幼稚園讀, 冇英文, 冇廣東話, 所以自問佢地講同聽就算唔及普通話NATIVE人, 但都比一般同齡小朋友好.  我為左讀故事比佢地聽, 自己都去學左拼音, 任何時候, 我SWITCH去用普通話同佢地傾計, 大部份時侯如我要求佢地用普通話對答, 佢地都唔會怕羞用返普通話. 另外, 佢地冇學繁體, 我地家校合一, 只學簡體, 繁體只係我偶然指出比細仔睇, 認下就算. 大個個就唔會教繁體, 唔想佢再混淆.

我個細仔其實而家已可寫50至60字左右的週記, 當然有時寫D野會有三五個字唔識. 有時佢問我一個字點寫, 我已能以筆畫同部首口頭形容比佢聽, 佢自己係心中拼湊, 所以我覺得佢OK.  至於佢讀英文書, 我都抓暴頭, 佢又唔係完全唔睇, 但就同鍾意睇差好遠, 佢好單一只睇踢波書, 我唯有威迫利誘, 買本曼聯書, 比佢前要佢睇某指定書籍自有得攞.  另外佢鍾意睇地理, 地圖, 食譜, 呢D家中都不缺.  中文我有一D拼音故事, 我發現"一年級的小碗豆", 佢可唔洗睇拼音, 睇得到80%, 不過當然係我迫住佢朗讀比我聽.

至於老大, 仍然抓爆頭中.  係FORUM中, 我所見過人提過嘅方法, 其實我都試過哂, 甚至自已諗D係FORUM到未見人提過嘅, 我都有創作下, 但革命尚未成功, 我仍需努力. 只能慨嘆: 一樣米養百樣人, 只有自己最清楚自己孩子的問題.

自己只有一孩,經驗十分有限,分享是參考而已,想法未必對。

閱讀上的語文偏好是會受語文能力和喜好而影響的。也許細仔在初段時中文較好,生活題材亦是中文優先,因此他首選中文讀物,這點是在IS難得的素質,日後的中文路必然是易走了。

至於英文讀物,只要順勢而行,盡力配合其嗜好和學校的流行topics, 提供合適讀物,甚至提供少許獎勵,始終是念IS, 英文學習和社交需求高,英文書的閱讀量會漸漸增長。更重要是培養良好的閱讀習慣,無論中多英少,英多中少,點點滴滴的,便累積了文化和修養了。

後註:在語文上,女孩比男孩受教,特別是中文,氹兩句讚兩句就可以,男孩子是太有性格,在能力未發揮前,真要保持一定的讀寫量。

‹ 上一主題|下一主題