用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2015年度小六升中一派位情況
go

2015年度小六升中一派位情況

如題

回覆 ctlmama 的帖子

當然絕大部份入聖保祿中學。知道亦有人入了庇理羅士、St Paul Co-ed、DGS、英華...etc. 成績好好。

叻叻

請問知唔知道大約有幾多個入唔到格離呢?

回覆 小頑皮 的帖子

已知道的,選乙部第一志願都入到隔離中學。

klesin 發表於 15-7-7 16:37
回覆 小頑皮 的帖子

已知道的,選乙部第一志願都入到隔離中學。

言下之意是成績無咁好的!老師會叫佢唔好填隔離做乙一是嗎?Thanks!

回覆 小頑皮 的帖子

乙一不選spss, 聯繫位不留给你的!通常只會在自行一和二考其他學校

因為學校話Band3生格離一定唔收!但在這小學Band3又未必差得很緊要!所有合格都可能以是尾嗰班了!又不知有幾多%Band3人數!所以想自己計一計!唔好填乙一浪費機會!Thanks!

引用:+本帖最後由+小頑皮+於+15-7-7+19:45+編輯+

原帖由 小頑皮 於 15-07-07 發表

因為學校話Band3生格離一定唔收!但在這小學Band3又未必差得很 ...
今年真的派得很好,唔過隔離嘅只係佢地自行選擇更好的中學,今天喊嘅小朋友係唔捨得離開八成半都過隔離嘅同學,佢地有d去英華,瑪利曼,BPS等,仲有一早已知果d神級直資和私校,唔洗擔心!

回覆 小頑皮 的帖子

聽歷届家長講,每班只有三至五人入不到,粗略估計约全級少過廿人不入?

多謝兩位解答!

回覆 小頑皮 的帖子

老師建議:如成續不太理想,甲一和乙一就一定要填SPSS,因SPSS唔收就一定是Band 3。

如果不幸好大機會是Band3成績!請問知不知道老師會教怎樣填呢?謝謝!

回覆 小頑皮 的帖子

老師都會建議填SPSS。試想想,就算成績再差,甲部和乙一都唔應該填間Band3學校,要填都應該由乙三開始填。如果乙一填間Band2學校,不如填SPSS。
另老師都話,佢地對教育局派位的計分方法有時都摸不著頭腦。試過有學生填乙一入唔返SPSS,但就派到去另外一間Band1中學。

klesin 發表於 15-7-8 02:37
回覆 小頑皮 的帖子

老師都會建議填SPSS。試想想,就算成績再差,甲部和乙一都唔應該填間Band3學校,要填 ...
明白了!唔該曬!

比個參考大家:
今年叻個批人, (頭20內), 走得八八九九
各科攞開60-70分的一批, 只要乙一選SPSS,都全部過隔離
平時成績好差, 有1-2科主科唔合格, 只能"修業"包尾個班人,好多都過到隔離.
所以呢間學校...band 3 生比例, 係教署角度...可能得幾個.
出面競爭激烈, 此校成績一般學生應深感慶幸, 以這樣普通成績也能擠身band 1 學校. 怪不得之前流傳中學轉直資其中一個因素是小學成績參差...

但肯定的說, 此校校長是十分好.大部份老師亦盡責及有愛心, 且受學生歡迎.

其實小學呢班老師真係好努力,教得好好。就是因為大家都不太著意分數,這會令學習和教學的空間大好多。就算課程教得深,令到學生分數唔高,但大家的壓力也不大。前陣子考TSA,學生普遍都覺得D試卷好淺,就代表佢地平時教得好深。
我都覺得學生在校內的成績不是太突出。但我相信佢哋上到中學同一批新的Band1同學都是有得fight的。努力!

這小學校長是從校內提升,對小學有深厚感情!同本身是一個非常好的老師!這點我非常認同!其他老師都很有愛心!我真是絕對無選擇錯這校!謝謝無私分享!

引用:+本帖最後由+carmelhill+於+15-7-8+11:06+

原帖由 carmelhill 於 15-07-08 發表

比個參考大家:
今年叻個批人, (頭20內), 走得八八九九
各科攞開60-70分的一批, 只要乙一選SPSS,都全部過隔離
平時成績好差, 有1-2科主科唔合格, 只能"修業"包尾個班人,好多都過到隔離.
👆
你意思連修業都以碌過隔離?

係,冇花冇假.