用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2013/2015年度(即2014-2015)小六升中派位資料 ...
樓主: hkpapa852
go

2013/2015年度(即2014-2015)小六升中派位資料  

引用:(48網)+德兆校務報告P.5,+2013-2014年度小

(14網) 嘉諾撒學校
http://www.google.com.hk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0CDYQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.canossahk.edu.hk%2F&ei=w3GbVbzcGcu70ASSyayQDw&usg=AFQjCNGLG5LXBHsrp8oJIAfUSk6nYjeL-g

升讀一線直資中學人數: 9, 比例: 9/166=5.42%
升讀一線官津中學人數: 105, 比例: 105/166=63.25%

升讀一線中學人數: 114, 比例: 114/166=68.67%

一線學校分佈
中學名稱

人數

嘉諾撒書院

BPS

張祝珊

聖馬可

中婦

聖保祿中學

英華女學校

QC

德望

SPCC

瑪利曼

筲箕灣官立

港島民生

嘉諾撒聖方濟各

香港真光中學

聖士提反書院

金文泰

中華基金

呂郭碧鳳

竟然東區都有人去"呂郭碧鳳"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-7-7 15:04
(14網) 嘉諾撒學校

竟然東區都有人去"呂郭碧鳳"

快叩!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

軒下結果:

http://hgp.hkcampus.net/CustomPage/11/1415soa2.pdf

統計表:

http://hgp.hkcampus.net/CustomPage/11/1415soa1.pdf

hkpapa852  咦, 原來你快我少少喎!  發表於 15-7-7 15:42

(12網)軒下
http://hgp.hkcampus.net/CustomPage/11/1415soa2.pdf

全級人數: 123 (http://hgp.hkcampus.net/CustomPage/11/1415soa1.pdf)

升讀一線直資中學人數: 8, 比例: 8/123=6.50%
升讀一線官津中學人數: 66, 比例: 66/123=53.66%

升讀一線中學人數: 74, 比例: 74/123=60.16%

一線中學分佈:
中學名稱

人數

QC

BPS

金文泰

聖公會鄧肇堅

聖士提反書院

香港真光中學

嘉諾撒聖方濟各

聖保祿中學

香港華仁

港大同學會

中華基金

聖類斯

福建

竟然有人派去"元朗公立"呢間二線頭英中...... 名校果然吸引全港人仕放"甲一"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:2013/2015年度(即2014-2015)小六升中派位資料

何必呢,為咗針對間小學,連升入的中學都踩到體無完膚,學版主話,積吓口德好D,胸襟如此這般,讀邊間都無用啦!

(40網) 荔枝角天主教
http://www.lcps.edu.hk/parent/s1_promotion/index.php#latestresult

升讀一線直資中學人數: 4, 比例: 4/154=2.60%
升讀一線官津中學人數: 83, 比例: 83/154=53.90%

升讀一線中學人數: 87, 比例: 87/154=56.49%

如將德雅8人計算在內,升讀一線比例為: 95/154=61.69%

一線中學分佈:

中學名稱

人數

寶血會上智英文書院

中華基督教會銘賢書院

聖保羅男女中學

聖公會林護紀念中學

聖保祿學校

聖保羅書院

香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學

沙田官立中學

沙田培英中學

沙田崇真中學

中華傳道會安柱中學

聖保祿中學

真光女書院

嘉諾撒聖瑪利書院

長沙灣天主教英文中學

旅港開平商會中學

東華三院黃笏南中學

聖母玫瑰書院

中華基督教會銘基書院

瑪利諾神父教會學校

聖芳濟書院

聖言中學

伊利沙伯中學

荃灣官立中學

保良局第一張永慶中學

香港華仁書院

德雅中學

人地唔知, 可能會以為荔天係黃棣珊既聯繫學校添

2boba 發表於 15-7-7 15:48
何必呢,為咗針對間小學,連升入的中學都踩到體無完膚,學版主話,積吓口德好D,胸襟如此這般,讀邊間都無 ...
請問你覺得我針對邊間小學呢?

hkpapa852 發表於 15-7-7 09:08
俾大家選校時參考:
1. "一線中學"係根據EK會員khmama資料中定義為B1A, B1B和B1C的學校, 包括一些中中, 如培 ...

聖彼得升一線中學比例高過軒上 / 軒下, 但感覺入到比較 '勁' 既中學, 軒上 / 軒下好 D , 係嗎?

lauwingtai  咁你話King's(英皇)定Queen's(皇仁)勁? 隨你啦!  發表於 15-7-8 12:46

引用:Quote:2boba+發表於+15-7-7+15:48+何必呢,

原帖由 hkpapa852 於 15-07-07 發表
請問你覺得我針對邊間小學呢?
唔係話你。唔開名喇,等人自己對號入座啦,不同的貼都有人已經提點過,依然故我,真係無辦法!

德雅小學

德雅都有仔仔派到九華!

http://www.tnps.edu.hk/index.php?gOo=article_details.dwt&articleid=692

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

DevilPig 發表於 15-7-7 16:02
聖彼得升一線中學比例高過軒上 / 軒下, 但感覺入到比較 '勁' 既中學, 軒上 / 軒下好 D , 係嗎?  ...
呢D嘢好難去比較, St Peter因中西區B1女生學位過剩既關係, 3間中西區一線女子中學已經有超過40人入到

兩間軒小, 因聯繫皇仁, 所以每年都有2X人入到皇仁

只能話, 相有千秋. 而且派位結果年年都有變化(入到既學校名單), 但如計入讀一線學校比例, 一定係 St Peter 高過軒小

(95網) 梁潔華
參考會員分享既派位資料:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3083164&fromuid=1389083

升讀一線直資中學人數: 10, 比例: 10/124=8.06%
升讀一線官津中學人數: 39, 比例: 39/124=31.45%

升讀一線中學人數: 49, 比例: 49/124=39.51%

Ryan_baba  點解入鄭裕彤分開左兩項?  發表於 15-7-7 17:37

請問有無油基顯派位結果?

(84網) 大埔舊墟公立(寶湖道)
http://www.tpompspc.edu.hk/web01/hotNewsFiles/1415/1415%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E7%B5%B1%E8%A8%881%28%E7%B6%B2%E4%B8%8A%29.pdf

升讀一線直資中學人數: 4, 比例: 4/154=2.60%
升讀一線官津中學人數: 81, 比例: 81/154=52.60%

升讀一線中學人數: 85, 比例: 85/154=55.20%

如將救恩20人計算在內,升讀一線比例為: 105/154=68.18%

hkpapa, THANKS!!!

hkpapa852  我諗妳自行應該揀大埔間學校吧?  發表於 15-7-7 17:24

新基灣

http://www.ccckeiwan.edu.hk/school/result/2014-15result.htm

hkpapa852  thx!  發表於 15-7-7 17:30

hkpapa852  thx!  發表於 15-7-7 17:30

高主教小學共155人

(72網)天水圍天主教
http://www.tswcps.edu.hk/schinfo/SSPA.htm

升讀一線直資中學人數: 0, 比例: 0/126=0%
升讀一線官津中學人數: 51, 比例: 51/126=40.48%

升讀一線中學人數: 51, 比例: 51/126=40.48%

一線學校分佈:
中學名稱

人數

崇德

基督教香港信義會元朗信義中學

東華三院盧幹庭紀念中學

聖公會白約翰會督中學

順德聯誼會梁銶琚中學

元朗商會中學

保良局百周年李兆忠紀念中學

東華三院甲寅年總理中學